Med kristjørn og julehjerter ombord!

Med kristjørn og julehjerter ombord!
14-12-2017

Julesejlads i Kroatien og Grækenland

Selvom det første du forestiller dig når du tænker på Europæisk vinter måske ikke er hvide sejl og vidstrakt blåt hav, er en jule-sejltur på Middelhavet en unik og uforglemmelig oplevelse. Søger du sol og varme er bedst at indfri disse forventninger i Carribien eller et andet sted sydpå, men for dig som ikke ønsker at rejse så langt, og som vil undgå mængderne og få det bedste ud af lavsæsonstilbud er en sejlferie i Europa denne jul ikke noget dårligt bud.

Det rigtige udstyr

Der er et par ekstra ting som du skal tænke på hvis du sejler om vinteren. Først og fremmest, bør du chartre en båd som er varm og komfortabel og som har en affugter. Vores vinter sejlbåde er udstyret med alt hvad du behøver for at holde dig varm. De fleste chartrebåde er udstyret med et front sejl eller en rullende genoa som kan foldes ud efter behov: Jo stærkere vind desto mindre sejl bør du folde ud. Mange chartrebåde er også udstyret med et rullende hovedsejl som kan justeres på samme vis, hvis det skulle blæse op. Den bedste måde at få styr på dårligt vejr, er og bliver dog at holde godt øje med vejrudsigten. Godt regntøj, fleecetrøjer og våddragter er alt sammen godt at have i koldt vejr. Tag to med af alting, skulle det første sæt blive vådt!

På dækket vil du kunne mærke vindafkølingen og det er vigtigt at have varmende proviant med; varme drikke til mandskabet, nærende supper og dine yndlings julegodter er nøglen til den perfekte julesejltur.

Vinter vinde

Uden solens termiske effekt er vindene ofte noget mere stabile. Men måden du sejler på må formenligt ændres; hvordan lyder det med en hurtigt tur omkring bugten før du vender tilbage med rigeligt tid til at få varmen igen og finde en traditionel vintermiddag?

Du bør, som altid, holde godt øje med vejret, og være klar på at bruge en dag eller to i havnen eller bliver fanget i regnen. Som regel, følges en storm af et par smukke og klare dage; friskt og fortryllende!

Hvis du helst vil undgå for meget besvær, så er det værd at overveje et charter med en skipper. Lokal viden er specielt vigtigt på denne tid af året.

Hygge med de lokale

Julesejlads i Kroatien er som et magisk eventyr. Med de mange små øer beliggende tæt på hinanden, bringer vinter storme ikke den helt store fare med sig, og du vil altid kunne finde en havn at lægge til i. Tvært imod, så er havet ofte sublimt, om end en smule køligt, og solskind hyppigt. Sommerens travlhed er for de fleste lokale nu blot e minde, og de vil være mere imødekommende. Om vinteren er det derfor nemmere at lære de lokale bedre at kende end om sommeren hvor alle er optaget af mængderne. Lokale vil møde dig i havnen og hjælpe dig med rebene, nye venskaber vil blive etableret og du kan regne med en mere autentisk og unik oplevelse.

Julen er en specielt magisk når middelalderbyerne er dækket med lys og, hvis du er heldig, sne – nøjagtigt som et juleeventyr. Forestil dig blot en ensom tur igennem Dubrovniks gamle bymure! Sejler du tæt på Split, så husk også at besøge den gamle by Trogir, hvor du kan nyde freden samt de smukke dekorationer og julesalmer i Trogirs katedral.

Om vinteren kan du besøge områder i både Grækenland og Kroatien, som kan være nærmest umulige at klare i den varme sommersol, og finde næsten tomme æld gamle byer som venter på at blive udforsket. 

Du vil finde masser af tavernaer og traditionelle Caféer hvor du kan drikke kaffe og spise med de lokale i stil med den rigtige ’ø kultur’. Er du på udsigt efter at autentiske kulturoplevelser, så skal du ikke lede længere!

Juletraditioner

Julhvede - KroatienDa Grækenland er en nation af sømænd, holder mange fast i de gamle traditioner og sætter lys ud i små både. Specielt på øerne er græske hjem dekoreret med disse både, på samme vis som hjem udstyres med juletræ i norden. I gamle dage tog børn små både af træ eller papir med dem rundt fra dør til dør, hvor de sang julesange. Naboerne ville belønne børnene med godter, som blev lagt i deres båd. Selvom juletræet i dag findes overalt i dag – også på de græske øer – kan du stadig se disse små både i mange et græsk hjem.

Juletræet har på samme vis indtaget Kroatien siden midten af det 19. Århundrede. Før da, bestod juledekorationer for det meste af blomster og vinter frugter. Besøger du Kroatien til jul, så glem ikke at smage den traditionelle julemiddag af torsk (bakalar brudent eller bianco) som nydes ved pejsen juelaften, eller Badnjak. Du bør også holde øje med en anden juletradition, nemlig ’jule hvede’ som stammer fra gammeldags landbrug. Omkring luciadag (d. 13 december) plantes hvede i en lille tallerken. Hveden symboliserer rigdom, og jo højere hveden er vokset inden jul, jo mere rigdom er der i vente. Den grønne hvede binderes derefter op i et bundt med blå, røde og hvide bånd til juleaften, hvor lys placerest rundt om dekorationen.

Med alle disse oplevelser i vente, hvorfor ikke glemme den typiske sejlferie, og prøve noget lidt anderledes denne jul?


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor: