Zavratnica - en skjult perle ved Adriaterhavet

Zavratnica - en skjult perle ved Adriaterhavet
31-03-2020

Kroatien er et land med mange hemmelige skatte og tilbyder et utal af smukke steder for sejlere at udforske. En sådan juvel er Zavratnica, et indløb til Velebit-kanalen, lidt syd/øst for den sydligste spids af Rab-øen på den nordlige Adriaterhavskyst.

Ved solnedgang var vi sejlet ind i den smukke, lille by Jablanac, lidt over 0,5 NM nord for Zavratnica. Sejlere vær opmærksom på: Dybden på den sydlige/vestlige side af havnen er 3,2 m. Butikker, restauranter og hoteller i Jablanac er lukket om vinteren, og derefter er den nærmeste butik i Stinica, nord for Jablanac. Der er også en færge, der sejler fra Stinica til Mišnjak på det sydligste punkt af øen Rab. Der er ingen sejlsportbensinstation i Senj/Zavratnica-området, det nærmeste er ved Rab bys havn - ca. 7 NMI fra Zavratnica. (Hvis du sejler sydpå langs kysten, er Karlobag den næste, men den er lidt længere væk.)

Jablanac
Jablanac

Sent i maj/begyndelsen af juni er et godt tidspunkt at sejle, fordi der ikke er mange mennesker. Alt er sprødt og frisk med de lysende farver og dufte af foråret, selvom havet er en smule køligere. Efter shopping og en traditionel lokal middag på en hyggelig restaurant tog den fremragende dagssejlads sin vejafgift, og vi hoppede taknemmeligt i vores køjer og faldt I dyb søvn.

Der er intet bedre end at vågne op til lyden af måger, der skriger og bølgerne der slår mod siderne af en yacht, med duften og den salte smag af havet på dine læber. Efter morgenmad og kaffe var vi klar til at sejle ud til Zavratnica.

Fortøjning af lystbåde natten over i Zavratnica er ikke tilladt, hvorfor vi besluttede at bo i Jablanac natten før og sejle om morgenen. Der er begrænsede tidspunkter for at komme ind i Zavratnica, og fra maj til slutning af august er det fra kl. 11.00 til 19.00.

Du kan også efterlade din yacht liggende i Jablanac og tage den 2 km lange promenadevandring (20 minutter) langs havet. Du vil gå gennem en klippetunnel, inden du kommer ind i bugten. Uanset hvad landskabet med udsigt til Rab Island er smukt på en skarp måde, med havets koboltblåt udlignet mod bredden af hvid alabasterklipper.

Velebit-kanalen er berygtet for sin vilde, uforudsigelige NNE til ENE-buravind (især om vinteren), der sprænger bjergene ud mod havet og slår klipperne rene. Heldigvis er vejrudsigterne i disse dage temmelig nøjagtige, så i det mindste sejlsportentusiaster kan planlægge fremover. Pas på, erfarne lokale søfolk har et ordsprog: "Når bura sejler, gør du ikke!" Scirocco vindene, lokalt kendt som jugo, kommer fra ESE til SE og bringer normalt stormfuldt vejr.

Heldigvis var vinden i vores favør, og efter at have sejlet sydover længe nåede vi den store (ca. 200 m brede) bugt foran Zavratnica. Hvis du ikke vidste, at det var der, kunne du let gå glip af Zavratnica, da det er gemt væk ud over en smal åbning. Vi tog sejlet ned og cruisede gennem den smalle gang, der åbnes op i en bredere strækning.

Wow! Vi blev ramt af landskabets betagende skønhed. Gråhvide kalkstensklipper, spredt med frodige grønne fyrretræer, cypresser og buske, stiger op på hver side for at møde de majestætiske Velebit-bjerge og kaskade ned i rolige, krystalklare, akvamarine farvande.

Zavratnica

En fyr i en lille fiskerbåd henvendte sig til os for at opkræve vores adgangsgebyrer. Det er kun 30 Kuna (ca. 4 euro) pr. Person, og børn er gratis. Hvis du kommer med en organiseret turnégruppe, er det 20 Kuna (2,7 euro) pr. Person, og der er rabatter for flere mennesker.

Dybden af den beskyttede bugt er ca. 18 m ved indgangen, smalner til 5 m midtvejs og derefter helt ned til knædybden helt til sidst. Hele indløbet er fra 50 til 150 m bredt og 900 m langt, flankeret på alle sider af bjerge. Dette giver det udseende som en fjord og omtales ofte som sådan, skønt det geologisk ikke er tilfældet. Det ligner mere en oversvømmet naturlig dal dannet af engang aktive strømme, der drænes af bjergene ned i havet.

Som legenden siger det, fik et jordskælv i 615 før Kristus. tre romerske byer til at synke ned i havet og dannelsen af Zavratnica-bugten blev til.

I begyndelsen af det 20. århundrede blev der bygget terrasser og træer plantet for at forhindre yderligere forringelse af kaskaderende vand. Strandstien og udsigtspunktet blev også etableret på det tidspunkt, og Zavratnica blev populær som en afsondret sommer by for eliten i Wien og Prag.

Ud af de 129 typer træer, der findes der, er 100 typer oprindelige, og yderligere 29 arter blev plantet. Der findes 1.854 plantearter og underarter her, og hvad jeg som naturelsker fandt interessant er, at 79 af disse er sjældne og ikke findes andre steder.

I 1964 blev det registreret som ”Zavratnica Nature Park” i Registeret over specielt beskyttede naturreservater i Kroatien, og i 1981 blev det en iboende del af Velebit naturpark.

Zavratnica

Det var nu tid til at søge efter højdepunktet i Zavratnica - vraget af et stort fartøj, der blev skudt og sunket af de allierede fly i 1944 under 2. verdenskrig. Vi holdt øje med på bagbordsiden og snart kunne vi tydeligt se, hvad der var tilbage af det tyske landingsfartøj, Siebelfähre LF126, som havde fundet sit sidste hvilested i det lavvandede vand i denne fredelige bugt.

Selvfølgelig var vi ivrige efter at se nærmere og fik fortøjet vores yacht til en af de ringe, der var sat ind i klippemuren i nærheden. Vi greb vores snorkler og masker og dykkede ned i det forfriskende hav. Det er ret let at snorkle over skibet og undersøge dette velbevarede stykke historie. Synligheden var fremragende, og vi kunne se, hvad der lignede benzintromler, reflekser og lys, besætningskvarterer, indgangen til lastrummet og rorhuset.

Zavratnica er blevet en populær destination for vragdykkere, men det er lige så let for frie dykkere at undersøge skibet nøje, da det ligger tæt på havets overflade i en dybde på cirka fem meter.

Vi slappede af på den stenede strand for at varme op i solen og nød stilheden i disse smukke omgivelser. Efter et stykke tid var det tid til at få taget vandresko, hatte og vandflasker på, da vi åbenbart skulle opleve udsigten fra toppen.

Stien slynger sig opad gennem skyggefulde træer, buske og duftende salvie og andre urter, indtil den bliver stenet og udsat for solen. Udsigtspunktet er næsten 200 m fra bunden, men stigningen er det værd. Ørnesynet afslører spektakulære landskaber!! Vi kunne se hele Zavratnica bugten, vraget under vandet og en båd med turister, der sejler rundt omkring det, samt et par i en kajak; Rab Island stiger ud over Velebit-kanalen, og en færge var på vej mod den. I afstanden bag Rab kunne vi endda se øen Pag.

Zavratnica

Landsbyen Zavratnica ligger 1 km fra udsigtspunktet, og der er et pensionat i landsbyen og et andet i nærheden, samt en hytte til vandrere på Velebit-stien.

Den kroatiske realisme-forfatter, musikkritiker og lærer, Vjenceslav Novak (1859 til 1905), der blev født i Senj og skrev mange bøger som ”A Tale of Two Worlds” og “Into the Mire: A Croatian Short Story”, kom ofte til Zavratnica for at hente hans inspiration. Der er en bronzeplade dedikeret til ham på en af stierne.

Da vi senere satte kurs mod vores næste destination, byen Rab, tænkte jeg flittigt på, hvordan jeg let kunne have brugt mere tid i de idylliske omgivelser i Zavratnica. Det vil bestemt forblive i min hukommelse som en smuk perle, hvor man kan flygte til og finde lidt fred for sjælen. Jeg følte mig også inspireret.

--
Fotos: Wikipedia, YachtRent

Powered by

Kaniža Gospićka 4b, 53000 Gospić
+385 (0)53 560 450
+385 (0)53 560 451
velebit@pp-velebit.hr


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:Sunrise II
30%
Bavaria 34 2001
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 6+2
1.500€ 1.050€/ 7 dage
per person 131€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: MURTER
SAGITARIUS
30%
Elan 431 1996
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 8
1.630€ 1.141€/ 7 dage
per person 143€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Vodice
ESPRESSO I
30%
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 4+2
1.260€ 882€/ 7 dage
per person 147€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Vodice