Senior sejlads – Så du tror du er for gammel til at sejle?

Senior sejlads – Så du tror du er for gammel til at sejle?
30-08-2018

Tro om ige en. Mange i deres gyldne alder forsætter med at sejle, eller tager sejlads op som en ny hobby. De ældre sømænd er ofte godt inde i 60’erne og 70’erne, nogle endda i 80’erne og 90’erne. Somme tider bliver vi nødt til at vente til senere i livet før vi kan indfri vores drømme; når virvaret af familie og karriere har trukket sig en smule tilbage, og vi igen har tiden på vores side.

Sejlads holder dig i god form – både fysisk og mentalt. Hvis du er i nogenlunde form, så er alder ikke den store faktor. Risikoen afhænger af dit helbred, og det er på til dig at vurdere om det er det værd at løbe dem. Husk, at du altid kan hente hjælp fra et mandskab eller automatiseret udstyr. Her er nogle muligheder ting du kan overveje.

Sejlads som hobby

Hobbies er en vigtig del af livet, uanset din alder. Og som pensionist, fylder hobbies en endnu større del af din hverdag. Mange fritidsaktiviteter er ikke blot underholdende, men også gode for både krop og sind. Sejlads er måske ikke på listen over de mest almindelige senior hobbier, men måske burde det være det. I en tid vor vores færdigheder ændrer sig, og vores udholdenhed og styrke ikke er, hvad de engang var, så kan rolig sejlads i varme klimaer være den ideelle hobby!

Hvis sporten er helt ny for dig, og du ingen erfaring har, er det bedst at starte med et bemandet charter og et let område at sejle i såsom Grækenland eller Kroatien. Tag på en charter ferie hvor du kan få masser af erfaring men have styr på sikkerheden med en erfaren skipper. En oplevelse i den stil vil give dig en idé om hvad du fysisk er i stand til at give dig i kast med på en sejlbåd. Skipperen og mandskabet vil tage sig af det tunge arbejde, og du får mulighed for at se sporten an. En sejladsoplevelse på middelhavet vil bestemt kunne afgøre, om det er noget for dig eller ej.

Det hele kommer an på båden

Meget afhænger af, hvilken båd du sejler. Self-tacking jibs, rullesejl, og elektriske er alle gode måder, hvorpå du kan lette de fysiske udfordringer ved sejlads. Du må udbytte råstyrke med kløgt. Overvejer du at chartre en båd, kan du spørge efter alle disse funktioner hos dit charter firma, som vil gøre deres bedste for at imødekomme dine behov.

Det kræver flere kræfter at operere en sejlbåd end en motorbåd. Så hvis det virker for udfordrende at tage fat i sejlende, kan du altid prøve en motorbåd som et alternativ.

Sunde sømænd

Hvis du hare n god basal fitness og ikke har nogle seriøse problemer med dit helbred, så kan du sejle. Der er få ting du desværre ikke kan undvære, så som at have en god balance, hvilket er yderst vigtigt ombord på en båd. Hvis du har fysiske begrænsninger eller helbredsproblemer, bør du fortælle din læge om dine planer og søge råd.

Det kan også være en god ide at se en fysioterapeut, som kan give dig et sæt øvelser som kan gøres overalt, og hjælpe på at forbedre din fleksibilitet, stamina og styrke. Du bør gøre sådanne øvelser både før og under sejlturen, for at undgå skader og styrke din balance og dine muskler, Som vi ældes, bliver vi nødt til at strække vores muskler mere før fysisk aktivitet.

De fleste ældre sejlere står ved, at sejlads holder dem unge og friske. Derudover er de mentale udfordringer forbundet med planlægning og navigation langt bedre en Sudoku, når det kommer til at hold sindet skarpt. Den friske luft, den fysiske aktivitet, sammenholdet med andre sømænd samt nye venskaber er klart vigtige ingredienser i en sund pensionstid.

Sejlads fællesskabet er som regel aldersblindt, og er du en rutineret sømand, kan du være en god kilde for råd og inspiration for yngre generationer. Ingen mængde af fine gadgets kan erstatte solid erfaring med sejlads i al slags hver. Alle som sejler møder de samme udfordringer – vejr, sammenbrud, problemer med elektronikken og nye horisonter. Det er et fællesskab hvor de unge lærer fra de ældre som de ældre lære fra de unge, og alle medlemmer står klar til at hjælpe hindanden.

Oldies til søs

Den nu afdøde sømand Harry Heckel var en legende i sejlads fællesskabet. Som sømand igennem hele livet, færdiggjorde han sin anden solo jordomrejse i en alder af 89! Han holder endnu rekorden som den ældste til nogensinde at sejle jorden rundt alene, og han gjorde det to gange. Efter denne imponerende bedrift sagde han farvel til solosejlads, men sejler fortsat med sin familie på den trofaste båd The Idle Queen. Han har udgivet erindring ’Around the World in 80 Years – The Oldest Man to Sail Alone Around the World – Twice!’  som er en inspirerende fornøjelse at læse. Heckel døde blot ti dage før han ville være fyldet 98.

Bedstemor Tilly havde aldrig sat fod på en sejlbåd før hendes 90 års fødselsdag. Hendes søn Humberto var en dygtig sømand, og havde sejlet rundt i det sydlige Stillehav før han besøgte sin mor for at fejre hendes fødselsdag i Europa. Tilly besluttede sig på stedet for at sælge sit hus, så de kunne kæbe en større båd og sætte sejl mod nye eventyr. Ombord på deres skinnende nye St. Francis 44 katamaran, som var indrettet efter Tillys behov, sejlede de fra Carribien igennem Panama kanalen og over Stillehavet. Bedstemor Tilly’s 91. fødselsdag blev fejret på havet imellem Beveridge revet og Tonga, og hendes eventyr forsætter endnu.

Hvilke inspirerende historier for såvel unge som ældre. Som Mark Twain sagde det: ”Om 20 år vil du være mere skuffet over det du ikke  nåede, end det du gjorde.” Så kast fortøjningerne af og sejl ud fra den sikre havn med vind i sejlende. Udforsk. Drøm. Oplev.


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:UNIJE
25%
20-07-2019 - 03-08-2019
Senge: 8+2
2.190€ 1.643€/ 7 dage
per person 164€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Sukošan
DIAZ
25%
Elan 36 2003
20-07-2019 - 27-07-2019
Senge: 6+2
1.910€ 1.433€/ 7 dage
per person 179€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Sukošan
SOGLIOLA
25%
Elan 36 2003
20-07-2019 - 03-08-2019
Senge: 6+2
1.910€ 1.433€/ 7 dage
per person 179€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Sukošan