Sejlads med børn

Sejlads med børn
06.10.2016

Få ting er mere eventyrlige for børn end en sejlferie. En rækker af oplevelser og muligheder venter dem, såsom dage tilbragt på det åbne hav, reb-færdigheder, nye venner i havnene, udforskning af øde bugter samt svømmeture og reb-gynger. Som forældre ser vi frem til at dele spændingen og suset med at sejle hen over havet med god vind i sejlene!

Lære rebene at kende

Udover at være sjovt, kan sejlads også være med til at uddanne dine børn og lære dem en masse færdigheder for livet. Deriblandt selvstændighed, ansvar, beslutsomhed samt vægten af team arbejde og forberedelse, ikke at forglemme det at dele meget lidt plads med andre, respektere havet og naturen, binde knob og føle sig som en pirat!

Sejlads med børn kræver dog en del forberedelse og eftertanke, for at få det meste ud af familieturen. Hvis du overvejer at tage de små med på en sejlfere, så bør du tage de følgende punkter i betragtning.

Stille og roligt

Vi vil anbefale at du starter med langsomt introducere dine børn til ideen om en båd. Du kan f.eks. tage på dagsture eller sejle i en område tæt på jeres hjem. Her kan du på sikker vis opdage om dine børn oplever problemer ved at være til søs, og du kan snakke med dem om deres bekymringer før i tager på en længere tur. På den måde kan du også se om de bliver søsyge! Derefter bør du vælge en nem sejladsdestination, så de kan prøve at være til vands i flere dage i træk. Destinationer som Grækenland og Kroatien byder på nogle gode og sikre områder for familier med børn. Er du ny til sporten eller bare gerne vil have et par ekstra hænder på båden, så kan du også overveje at chartere en båd med en skipper, som kan overtage en del af ansvaret for båden og lade dig fokusere på dine familie. 

Sikkerhed

Babyer er klart nemmest, specielt hvis du stadig ammer og ikke behøver at bruge tid på at sterilisere flasker. De fleste kahytter har nok plads til at i kan sove sammen og endda på plads til en rejsevugge. Derudover behøver du ikke meget andet end en bæresele til når i går til og fra land. Så snart i bevæger jer kommer der et par yderligere komplikationer. Mindre børn har brug for enten at være under konstant opsyn eller have et afskærmet, sikkert områder.  Både med indbyggede senge har den fordel, at de kan bruges som et lege-område allerede polstret med puder og madrasser – en god måde at holde de små nedenunder.

Små børn bør have en type 1 eller type 2 redningsvest som kan holde dem oven vande. Redningsvesten bør være en fast regel! Ældre børn kan muligvis nøjes med en type 3 redningsvest. En god idé kan være, for en sikkerheds skyld at montere en livline bag på båden, som dine børn kan tage fat i hvis du svømmer og bliver trætte eller møder en stærk strøm. Hvis du ønsker skærpet sikkerhed kan du også sætte en nylon sikkerhedsnet op omkring båden, for at forhindrer dine børn i at falde over rælingen. 

Det er utroligt vigtigt at i sætter klare ’bådregler’ op med det sammen. Alle i familien bør vide hvad de skal gøre i en storm, hvis en falder overbor og i andre nødsituationer. For at gøre det mere sjovt, og sikkert, kan du sætte øvelser op. Det er ydermere vigtigt at i har et godt udrustet førstehjælpskit ombord, som kan hjælpe jer med mindre ulykker samt stik og bid fra diverse dyr.

Hold en ret køl

En af de bedste måder at holde humøret højt når du tager dine børn med på sejltur er at have styr på underholdningen, hvilket er relativt nemt ombord på en båd.

Fiskestænger, rebgynger, snorkling, spand og skovl til at bygge sandslotte samt andet strandlegetøj kan alle bruges til sjove aktiviteter for jer og jeres børn når i har lagt til. Lange timer ude på havet kan muligvis få dine børn til at kede sig og det kan være en god idé at tage ting med til at tegne, eller et par af de mange spændende børnebøger om sejlads og livet til søs. Du kan tage nogle bøger eller tegninger med om dyr der lever i området samt et kikkert, så i kan udforske dyrelivet sammen, og lære dine børn forskellige sejl-knob og lade dem lege kaptajn sammen med dig. Skulle alt slå fejl, er det ingen dårlig idé at have den formentlig uundgåelige computer eller tablet ved hånden.

Ældre børn vil finde det sjovt at hjælpe dig med reb og sejl og det er specielt fedt hvis du kan give dem et job som er deres at passe, dette kan være en god team aktivitet for hele familien. Hav også nogle kort med over området i sejler så børnene kan hjælpe til med rute planlægning og navigation, en god mulighed for at lære dem nye færdigheder. De vil helt sikkert blive fascineret af alt udstyret ombord og kan hjælpe med at holde styr på kompasset.

Dine teenagere vil måske gerne have en ven med, og vil nyde aktiviteter fra land såsom dykning og havkajak. Du kan også give dem mere ansvar på båden, så som at holde kursen, klatre op i masten, klargøre rebene eller kontrollere ankeret.

Alle hænder på dækket

Nu hvor du har styr på det hele kan du sejle imod solnedgangen og nyde, at du ikke blot giver dine børn en oplevelse for livet, men også skaber fantastiske familieminder og bånd som vil blive hos dem.

Sejlads med børn


Del denne artikel med dine venner


1 Kommentarer
Maria - 27.12.2019

I artiklen nævnes “mange spændende børnebøger om sejlads og livet til søs” - vil i nævne nogle titler, da jeg ikke har kunne finde bøger til mindre børn (2-6 år) om emnet?
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
28%
Bénéteau Platu 25 2000
13.07.2024 - 20.07.2024
Senge: 4
1.410€ 1.015€/ 7 dage
per person 254€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
25%
Bénéteau Platu 25 2000
13.07.2024 - 20.07.2024
Senge: 4
1.370€ 1.028€/ 7 dage
per person 257€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
13.07.2024 - 20.07.2024
Senge: 8+2
3.750€ 2.622€/ 7 dage
per person 262€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan