Sejlads i solnedgangen – tips for nat-sejlads

Sejlads i solnedgangen – tips for nat-sejlads
30-05-2017

Det er en magisk oplevelse at sejle om natten Mørket og stilheden samt et tæppe af stjerner som reflekteres i det mørke hav og, hvis det ikke var nok, en mulighed for at se solen stige op over havet.

Men nat-sejlads er ikke uden risiko. Vinde og storme som kommer imod dig kan ikke ses på afstand, det kan være en udfordring at bevæge sig rundt på dækket i mørke og dine navigationsevner vil blive testet. Her er et par gode råd til succesfuldt og sikkert sejlads i nattemørket.

Klart til at tage af sted

Selvom natte sejlads måske virker intimiderende kan det blive en sikker og fornøjelig oplevelse med en smule forberedelse. Den første regel i sejlads er at skrue ned for tempoet og nyde rejsen. Sejler du for hurtigt vil du måske ikke kunne manøvre væk hurtigt nok til at undgå et andet, ikke-belyst objekt på havet.

Før solnedgang bør båden være gjort klar til nattens aktiviteter. Nattevagter skal være afsat, motorerne tjekket, løse objekter lagt væk, sikkerhedsudstyr, lys og lygter skal være tjekket og gjort nemt tilgængeligt. Det anbefales også at tjekke op på vejret, tage sejldæk af og have dine fald klar.

Klædt på til mørket

Fra solnedgang til solopgang kan det blive koldt på havet, selv i de varmeste destinationer. Din beklædning er derfor vigtigt for at gøre nat-sejlads en behagelig oplevelse. Den bedste måde at holde sig varm på er med flere lag dækket af en let regnjakke, så du nemt kan regulere hvor meget du har på; der er ingen som synes det er sjovt at være kold og våd i mørket.

Sikkerhed i natten

Det allervigtigste sikkerhedsudstyr er din redningsvest. Har du en tendens til at lade den ligge når du sejler i solskind, er det på tide at tage den på så snart mørket sætter ind. Påsæt også en lille vandtålende lygte til vesten, skulle der opstå en mand overbord situation i mørket. Af samme grund er det også vigtigt at have livlinjer fastgjort til mandskab og skib, specielt for ham eller hende som har vagt. Nøglen til sikkerhed om natten ligger i synlighed. En vandfast pandelampe som kan lyse mast of reflekser op samt en fløjte og en skarp kniv er gode at have på sig.

Lys

Det tager et stykke tid (ca. 20 minutter) for vores naturlige nattesyn at sætte ind – og det er her magien begynder. Selvom du bør have et godt spotlys til rådighed, bør du holde det slukket så lyset ikke forhindrer dine øjne i at vænne sig til mørket. Når det er sagt, så er der situationer hvor et tændt, stærkt lys ombord gør nat-sejlads meget mere sikkert. For eksempel når du sejler ind i en havn, skal navigere eller identificere et ukendt objekt i vandet.

Der er etablerede standarder for lysdisplays egnet til navigation om natten, disse fungerer både for fartøjer og diverse navigations-hjælpemidler. Hvis du kender til navigations lysmønstrene kan du identificere forskellige typer af fartøjer samt deres aktivitet, og udarbejder hvor du kommer ind og ud af en havn sikkert om natten.

Nattevagt

På grund af det nedsatte udsyn om natten er det utroligt vigtigt at holde udsigt. Dette er lettest i fuldmånelys, men uden fyldmåne er alt mørkt udenfor! I så fald er der forskellige faktorer som dikterer dit valg af nattevagt bl.a. hvor lang din rejse er og hvad du fortrækker. Du kan undersøge alt dette og forskellige metoder nærmere, men et godt sted at starte er med udsigts-vagter af to timer. 

Navigation

Medmindre du har evnerne til at navigere efter stjerne er elektroniske navigationsmidler en selvfølgelig kompagnon. Sørg for at dine koordinater er klare når du sætter kursen for natten Heldigvis er der nu flere redskaber på markedet end nogensinde før til at supplere vores syn om natten.  GPS/kort markeringer, detaljeret elektronisk kartografi, avancerede radar, varmebilleder, natte-vision og spotlys øger ikke blot din sikkerhed, men kan også gøre nat-sejlads en ren fornøjelse.

Når først du har styr på basisområderne og procedurerne på din båd vil du være klar til at nyde de specielle oplevelser som nat-sejlads kan give. 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 75€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir
BELLA
19%
07-04-2018 - 05-05-2018
Senge: 6+3
850€ 689€/ 7 dage
per person 77€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Biograd na moru
NINA
40%
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.100€ 660€/ 7 dage
per person 83€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir