Sejl tilbage til Dinosaurtiden

Sejl tilbage til Dinosaurtiden
18-03-2014

Dinosaurer har længe været et spændende emne, som udfordrer vores fantasi med deres enorme størrelse og deres mystiske udryddelse. Vi finder deres spor i områder over hele verden, og et af disse er på halvøen Istria i Kroatien. Derfor, er Istria nu som et kanvas hvor en gruppe kunstneriske reptiler valgte at udforske deres kreative side. Joke til side, der er levn fra dinosaurtiden over hele halvøen, som kan fortælle os en hel del om disse store væseners udseende, opførsel og vander.

Der er fundet fem forskellige sæt af sport rundt omkring på forskellige steder på halvøen. De hører alle til forskellige dinosaurer: lille og stor theropoda, lille og stor sauropoda og ornithopoda. Desværre, var mange af områderne før i tiden ikke beskyttet tilstrækkeligt, og der er rapporteret flere tyverier. Sikkerheden bliver nu heldigvis forbedret hvert år. I nogle tilfælde har der været snakket om at flytte stenene med til fodspor palæontologiske museer, hvor de ville være beskyttet fra slid og menneskelig indflydelse. Selvom dette ville sikre at fundende blev beskyttet, så betyder det også at vi mister muligheden for at se dem i deres oprindelige miljø. Mange af fundende ligger på klippeformationer langs kysten og er nemme at besøge under dit maritime eventyr. Ud over disse små portaler til fortiden, byder Istria på en fortryllende kystlinje, perfekt til yacht ferie. Hver af de følgende destinationer byder på en ny vinkel til historien om disse Isrtias urtidsbeboere, men de har også hver især specielle forhold for besøgende. 

Archipelago på Brijuni

Den første opdagelse af disse forhistoriske spor skete i 1925 ved Archipelago på Brijuni. I alt er der fire områder med 200 dinosaurer fodspor. Nylig forskning påpeger at disse sport tilhørte små theropodaer og ornithopodaer fra den sene Cratacious periode. Altså, var archipelago engang et populært feriespot for kød-og planteædende reptiler af alle størrelser. I dag er Brijuni en velkendt national park, som har et forbud mod fortøjning i de nærliggende områder, for at beskytte havbundens biodiversitet. Der er dog to designerede områder hvor det er tilladt at lægge til, hvis man betaler for en periode på 24 timer: national park Brijunis officielle havn og St. Nicolas Bay på øen Mali Brijuni. Hvis du synes at prisen for køjen er for høj, kan du besøge archipelago ved at rejse med en af de daglige ture fra byen Fažana.

Kirmenjak minen

Ud over at være berygtet for dens høje kvalitet af klippe materiale, er Kirmenjak minen også berømt for dens dinosaurer fodspor. Forskning viser, at under den tidlige jura periode færdes saurpoda dinosaurer ofte i dette område. Sauropodaer er en stor, firbenet planteædende art af dinosaurer som ofte bevægede sig i flok, som det ses her. Kirmenjak er ikke placeret helt ved kysten, men ligger nær kystbyen Poreč, og er en populær destination at besøge, hvis du allerede er i området.

Kap Gustinja

Kap Gustinja ligger omkring 7 kilometer fra byen Rovinj og er perfekt at besøge fra din båd. Området er svært at komme til via land, og derfor ligger det glitrende hav og de skarpe hvide klipper hen i en smuk, uberørt atmosfære. Derudover, så gemmer området også på flere fodspor fra sauropoda dinosaurer. Disse er specielle fund, da området ellers er trampet ned af dinosaurer, og der er med andre ord utroligt mange spor. Det er spændende at tænke på, at dette isolerede tilflugtssted, engang var hjemsted til gigantiske planteædende dinosaurer. 

Zlatne Stijene (De Gyldne Klipper)

Nær byen Pula ligger 'Zlatne Stijene' som er en populær sommer destination, som derfor til tider bliver overbefolket. Hvis du planlægger at besøge Pula og dens mange antikke arkitekturseværdigheder, kan du også vælge at besøge Zlatne Stijene på din tur. På højdepunktet af During the peak of the kridttiden var dette område en legepldas for små kødædende theropoda. Der er dog ingen risiko for at blive nogens frokost i dag, da alt hvad der er tilbage af disse livlige jægere er deres fodspor på klipperne. Hvis du ønsker at undslippe mængden, så anbefaler vi at besøge området i foråret eller tidligt på sommeren.

Fenoliga Øen

Denne lille ø ligger lige uden for Kap Kamenjaks kyst. I starten af kridttiden var øen betrådt af en gruppe sauropoda og små theropoda, og den er nu et fredet område på grund af de omkringliggende koralrev som er hjem til en rig hav flora og fauna. En af dennes mest værdifulde medlemmer, er undervands markerne af Posidonia tang. Området er også et vigtigt, da det er et populært feriested for den sky og truede middelhavs-munkesæl. Selvom det er forbudt at fortøje her, kan du, hvis du er i området og interesserer dig for dets biodiversitet, kaste ankor ved bugtende af Kap Kamenjak, og tage en af de organiserede ture til denne lille portal til fortiden.

Når det kommer til Mesozoiske områder er dette langt fra alt hvad Istria gemmer på. Så hvis du sejler rundt i området, så slip din indre eventyrer løs, og søg efter forhistoriske destinationer. Hvem ved, måske bliver du den næste som opdager et nyt spor af dinosaurerne. 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:DOS BANDIDOS
23%
20-07-2019 - 27-07-2019
Senge: 6
3.300€ 2.541€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Zadar
OCEAN RUNNER
10%
20-07-2019 - 27-07-2019
Senge: 8
8.800€ 7.920€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: Trogir
UNIJE
25%
20-07-2019 - 03-08-2019
Senge: 8+2
2.190€ 1.643€/ 7 dage
per person 164€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Sukošan