Sådan bestiller du seafood på din sejlferie

Sådan bestiller du seafood på din sejlferie
15-11-2017

Få ting kan måle sig med det øjeblik, hvor du efter en hård dags sejlads kaster anker og vender dig mod havnen. Vindblæste og møre, ser vi frem til en aften til lands. Uden videre falder tankerne på aftensmad og vi vender blikket mod havnens mange seafood- og fiskerestauranter. Duften af grillet fisk er allerede ved at lokke os i land.

Fisk og skaldyr, eller seafood, er populært spise blandt sømænd, og mange Middelhavnsrestauranter byder på spændende traditionelle opskrifter tilberedt med dages fangst. Nogle steder kan du endda komme med ud, og vælge den fisk du vil spise – for ikke at snakke om de mange skaldyrsspecialiteter.

Men hvor meget betyder dit valg af aftensmad for det lokale fiskeri og miljøet? Blev fiskene som du spiser fanget på lovlig vis, og er de i sæson nu? Er den for lille, eller havde den æg? Ved du, at der findes en liste over truede fiskearter og er du klar over hvordan man vælger bæredygtig seafood?

Fiskebestande som er under pres

Det maritime er miljø er under et stort pres, som mest af alt skyldes menneskelige aktiviteter såsom overfiskning og miljø destruktion. Den høje efterspørgsel på seafood i ferie destinationer er en del af dette problem. Undersøgelser peger dog på, at fisk selv kan stabilisere deres bestande under ansvarlig omgang og regulering. Vi kan fremme dette, ved at tage bevidste valg når vi spiser fisk og skalddyr.

Bæredygtig seafood

Bæredygtig seafood er fisk og skaldyr som er enten opdrættet eller fanget med metoder, som tager hensigt til at bevare arterne og holde havet såvel som bestandene sunde. I 1990’erne blev denne bevægelse startet af miljø aktivister, som var bekymret for hvilke konsekvenser, overfiskning og andre ikke-bæredygtige fiskerimetoder vill have på vores have og planet på længere sigt. En artikel som blev udgivet i den sydafrikanske videnskabsjournal i 2011 fortalte os, at ”85 procent af verdens fiskebestande bliver fisket på et niveau over hvad der er bæredygtigt for bestanden.”[1]

Selvom statistikerne giver grund til bekymring, så er der flere måder, hvorpå vi som individer kan hjælpe. Vi kan både tage bæredygtige valg når det kommer til fisk og skalddyr, og hjælpe andre med at gøre det samme.

Sådan kan du hjælpe

Som ansvarlige sømænd og forbrugere kan vi hjælpe med at løfte presset på nogle fiskearter ved at sørge for, at de fisk vi spiser på vores sejlferier er bæredygtige. Dvs. At de kommer fra bæredygtige fiskebestande og at de er fanget på metoder som forsager så lidt muligt skade på det maritime miljø og andre havdyr.

Flere miljøorganisationer publicerer vejledninger til bæredygtig seafood, find en som passer specifikt til det område du sejler i. Disser organisationer har som mission at sprede opmærksomhed omkring bevaring af havene og uddanne både virksomheder og forbrugere til at tage bæredygtige valg når det kommer til fisk og skalddyr.

Du kan nemt finde vejledningerne på nettet, både til at hente ned som filer eller som apps til din smartphone. Har du vejledningerne til hånden på din yacht, så kan du være sikker på at dit crew vil være godt informeret.

Vejledningerne har som regel overskrifter med anbefalinger så som ’Det bedste valg’, ’alternative valg’ eller ’undgå’, som giver dig en oversigt over fiskebestande i området. Nogle gange finder du en rangliste over de mest bæredygtige fisk.

Fiskeri fra din sejlbåd

Skulle du have sat dig for at fiske fra din båd under ferien, så bør du også blive bekendt med de lokale regler vedrørende fiskeri og eventuelle kvoter per person. Du kan som regel finde denne information i lokale vejledninger, samt regler for hvor store fisk du må fange og hvor mange kilogram per person der er bæredygtigt.

Kom langt med lidt

Husk at tage den grønne vej og spis kun bæredygtige fisk! Sådanne små tiltag, som vi som individer kan beslutte os for, er en vigtig del af det større billede når det kommer til at passe på planeten!



1. Bassan, Janine (May–June 2011). "Not all seafood is equal". South African Journal of Science. 107 (5/6): 8–10. doi:10.4102/sajs.v107i5/6.718.

 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:



NINA
40%
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.100€ 660€/ 7 dage
per person 83€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir
LISSA
40%
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+1
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 86€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Makarska
SEAGOLL
40%
Bavaria 41 2003
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+1
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 86€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Split