Paradis for Natur- og fuglelskere

Paradis for Natur- og fuglelskere
07-07-2020

Kroatien omfatter ikke kun det glinsende Adriaterhav med de berømte 1000 øer, som jeg ved I sejlere elsker, men der er nogle specielle steder, ikke langt fra havet, som virkelig er værd at udforske. Følg mig til Vransko Jezero, og når du først har oplevet dens skønhed, vil du undre dig over, hvorfor du ikke har hørt om det før.

Vransko Jezero (som bogstaveligt talt oversat betyder "Krage Sø") eller som det også kaldes på engelsk - Vrana-søen, er Kroatiens største naturlige sø. Den tilbyder ikke kun storslåede smukke landskaber, som man kan nyde synet af, men det er et unikt biodiversitetsområde. Det menes imidlertid, at dets navn stammer fra ”Laurana”, som var det gamle navn for det, der plejede at være det oversvømte område Vransko Polje (mark), som lokalbefolkningen muligvis forkortede for at skabe navnet på Vrana-søen. En del af søen omfatter et af de sidste vådområder i den østlige del af Adriaterhavet i Kroatien og er et paradis for fuglelskere. I 1983 blev det anerkendt som en speciel ornitologisk reserve og erklærede et Ramsar-sted i 2013, dvs. et vådområder med international betydning.

Vransko jezero, Kroatien

For at føje til sine naturlige gaver praler Vransko Jezero Nature Park også med en ekstrem rig og gammel historie med nogle fund, der stammer helt tilbage til 2000 år f.Kr. Der er igangværende forskning på forskellige elementer fra økologisk til arkæologisk, der gør dette sted så usædvanligt. I løbet af efterårets fugletræk er det ornitologiske reservat vært for en ringmærkeslejr, der samler et stort antal ornitologer, fugleelskere og frivillige.

Naturparken ligger i en karstdal på strækningen mellem kystbyerne Pakoštane og Pirovac i provinsen Dalmatien (bemærk: forveksl det ikke med den mindre sø, der kaldes Vrana på øen Cres). Parken er spredt ud over et område på 57 km2, hvoraf selve søen fylder over 30,02 km2. Vandstanden er over havoverfladen, og bunden er under havoverfladen, og dette kaldes kryptodepression.

Pakoštane er den tætteste by til søen og et fantastisk sted at lægge til med din yacht. Lokalbefolkningen kalder det den lille by ved marinaen! Den lille havn er centralt beliggende ved byens promenade. Det er flankeret af en lang mole på den ene side, på den anden side er de behagelige strande omkranset af fyrretræer og nåletræer. Havnen er beskyttet mod vinden fra Kornati-øerne, hvor St Juština, Školj og Babuljaš er de tre nærmeste småøer. De skaber en fortryllende baggrund til omgivelserne i denne charmerende by.

Havnen har vand- og elektricitetsforsyning, men den nærmeste båd-tankstation er ved Biograd Na Moru - ca. 4 km i nordvestlig retning. Det har også en bådløftekran og en tør dok for servicering af både og vinteropbevaring.

Vransko jezero, Kroatien

Søen adskilles kun fra havet ved en smal karst højderyg mellem 0,8 og 2,5 km bred. Hvis du vil besøge det ornitologiske reservat, kan du gå hen til søen. Det er kun 2 km fra havnen til Crkvine-indgangen og derefter blot 200 m til reservatet.

Dog vil jeg gerne vise dig hele Vransko Jezero Nature Park med mange flere af dens mange og pragtfulde muligheder. For at se det, skal du leje en bil i Pakoštane og køre og nyde rejsen og give dig selv god tid. Lad os tage af sted så tidligt som muligt. Tag gode vandresko på, og sørg for, at du har nok vand (der er butikker tilgængelige senere) og selvfølgelig en hat og solcreme. En ekstra bonus ville være en kikkert, så medbring også dem. Lad os nyde denne imponerende sø i dens nuancer af grønblå, der løber langs og parallelt med det koboltblå Adriaterhav.

Lige før hovedindgangen, Crkvine, finder du resterne af St. Marys kirke med 75 templaridderes grave. Kør derefter ind gennem indgangen, hvor du betaler et gebyr på 20 Kn pp (3 euro), 10 Kn (1,5 euro) pr. barn fra 7 til 18 år, og børn under 7 år er gratis. Der er også et familiegebyr på 50 kn. (7 euro), og studerende og pensionister betaler 15,00 kn (2 euro) (forudsat at de kan vise studie kort eller ID'er til bevis). Du kan også leje en kikkert i infocenteret, hvis du ikke har en. I nærheden ved bredden af søen er der en veletableret privat campingplads ... men lad os komme videre.

Vransko jezero, Kroatien

Crkvine er ét af tre infocentre omkring søen med ca. 15 km afstand mellem hver af dem. De fleste af vejene er asfalterede, men nogle dele er grusveje, der for nylig er blevet opgraderet. Ved siden af hvert infocenter kan du parkere din bil og gå rundt, for at fordybe dig fuldstændigt i freden og skønheden i Vrana-søen. For sportslige typer har parken vandrestier og cykelruter på mere end 50 km.

Det mest interessante ville uden tvivl være at tilbringe nogen tid i den ornitologiske reserve, så hvad med vi først går derhen? Der er en 600 m lang uddannelsessti. Du vil se skilte undervejs, som er informative. Vær stille når du går langs træpromenaden, så du ikke skræmmer fuglene væk.

De forskellige farver, former og størrelser på de mange fugle, der har deres hjem lige her, er forbløffende! Det siges, at over 100.000 vandfugle overvintrer i dette område. Mere end 260 arter er blevet identificeret med 120 arter, der yngler i foråret og sommeren. Nogle fugle forbliver i søområdet hele året rundt, mens de andre besøger parken sæsonmæssigt og bruger den som et hvilested for deres lange flyrejser mod syd lige før vinteren, eller om foråret, når de er på vej nordpå.

Vransko jezero, fugle

En god ide ville være at gå til en af fugletårnene, hvor vi kan tilbringe lidt tid og… Shh! Helt roligt ... observerer liv og røre i fuglene, der er i gang med deres daglige liv - at bygge deres rede i sivene, fodre deres unge, flyde rundt på vandet og flyve ind og ud af deres vandige domæne. Forårsblomsterne tiltrækker en storslået mængde sommerfugle, guldsmede og mange insekter. Et festmåltid for fuglene.

Du kan se en stor sølvhejre eller en hejre, der dykker ned for at fange en fisk. For purpurhejren er søen den eneste stabile yngleplads langs den kroatiske kyst.

Nyd aromaerne af sivene og fordyb dig i din sjælefred, kun afbrudt af den kontinuerlige musik fra et utal fugle kvidren, og kvækkerier af frøer og tudser - en symfoni for sanserne.

Blandt de grønne sumpede planter og lange høje siv vil du nok se de små brune fiskere, Pygmy Kormoranter, der har deres eneste stabile avlspopulation her. Dette akvatiske paradis har beskyttet fire fuglearter, der er truet i Europa, yderligere syv der er på listen over truede arter for Kroatien og giver også et tilflugtssted for en lang række dyr.

Vransko jezero, fugle

Når vi kommer tilbage i bilen, kører vi hen til Vrana. I denne lille, historiske og gamle by finder vi resterne af en middelalderlig fæstning, Gradina, der blev ødelagt i det 17.århundrede og huser det, der er tilbage af den gotiske kirke St. Catherine. Tænk tilbage til den tid, da Vrana dannede det nordvestlige hjørne af det osmanniske imperium. Den kulturelle kulturarv er rig med historier om slag, forskellige herskere og indbyggere fra benediktinerne, templerne, ridderne af Ivanovci, til venetianerne og i sidste ende tyrkerne.

En lokal bonde Yusuf Mašković, der blev tyrkisk flådekommandant og rådgiver, begyndte i 1644 at konstruere Mašković Khan som et vandrerhjem for rejsende og et sommerhus for sig selv, hvor han i sidste ende kunne trække sig tilbage. Før det blev færdigbygget, blev han henrettet efter sultanens ordrer for at være barmhjertig over for venetianske fanger. For nylig har et tilskud fra EU gjort det muligt for denne noble bygning, som er den største bygning af tyrkiske arkitektur i Kroatien, til at blive færdigbygget. Det har nu en souvenirbutik, restaurant, museum og et wellness-center. Hver sommer iscenesætter Khan begivenheden, "Days of Vrana Knights"”.

Pećina-hulen, en kort vandretur væk, siges at være den romerske "nymfehelligdom". Det har et kildevæld, der var kilden til en akvædukt, der leverede vand til Zadar og alle de omkringliggende områder. Kilden tørrer ind om sommeren, indtil det liver op igen under den første efterårsregn.

Det næste på dagsordenen er højdepunktet i området - toppen af bakken, Kamenjak. Gå en tur gennem det vidunderlige udkigspunkt, kig på det traditionelt byggede steninfo-center og det lille All Saints-kapel ved siden af. Infotavlerne beskriver lidt af baggrunden om stedet, der er over 2000 år gammelt.

Udsigten derfra er forbløffende, men lad os tage en tur op ad en klippeforhøjning til det nordlige synspunkt, og du vil blive imponeret over det spektakulære panorama foran dig. Du får ikke kun et fugleperspektiv over søen nedenfor, men også kystlinjen med byerne Murter, Tisno, Drage, Pirovac og Pakoštane spredt langs den, det dybe blå hav i Zadar-øhavet med Kornati Islands ... og videre ... til uendelig. Simpelthen uovertruffent!

Vransko jezero, Kroatien

Derefter en kort gåtur for at tjekke den sydlige udkigssted - igen akvamarinfarverne i den stille sø og det dybe blå hav ud over den landtange, der adskiller dem. Hold øjnene åbne efter rovfugle, når de glider på luftstrømmene over dig. Begge udkigssteder har panoramateleskoper, hvis du har brug for at se nærmere på det. Måske, bortset fra de mange fugle, kan du få øje på en Hermanns skildpadde eller et europæisk grøn firben. Området er hjem til mange krybdyr - slanger og firben samt mange pattedyr.

Følg med mig tilbage til infocenteret, hvor du kan købe souvenirs, lokale produkter og drikkevarer, men endnu vigtigere, hvad med at nyde de lokale produkter ved en vinsmagning og ost, olivenolie og prosciutto i Kamenjak Tavern? Du kan endda prøve deres hjemmelavede brandy. Slap af f og få vejret, mens du kigger på den maleriske scene, der efterlader en åndeløs!

På vandrestien fra Kamenjak kan man se resterne af et gammelt fort kaldet Osridak, bygget i det 4.århundrede. Det vil tage cirka en times tid at gå til, så vi springer det over og går videre til det sidste stop - en 20-minutters kørsel langs landbrugsarealer og egetræsskove til Prosika Info Center.

Her er et opholdsområde flankeret af en række store infotavler. Toiletterne ligger i det originale fiskerhus fra det 18. århundrede. Stenbænke og borde ved siden af en gammel brønd er beskyttet af skyggefulde træer med udsigt over en charmerende lille havn på søen. Hvis du gerne vil køle af og svømme i søen, ville dette være et godt sted. Ved siden af infocentret ligger Prosika-kanalen, hvilket er grunden til, at dette område er blevet et naturvidunder, og sådan blev det til:

I det 18.århundrede var hele området et stort vådområde, og en kanal blev bygget af Francesco Borelli, en lokal udlejer, for at forbinde havet og søen i håb om at dræne noget af det vådområde på søens nordlige ende for at bekæmpe malaria. Der var meget modstand mod denne plan, men i sidste ende blev den godkendt. Efter 18 år, da kanalen blev åbnet, faldt søens vandstand med tre meter.  Dette gjorde det muligt at omdanne det nordvestlige område ud over det ornitologiske reservat, hvad der engang blev kaldt Vransko Blato (Vranas mudder), til frodige landbrugsarealer. Desværre har dette også haft negativ indflydelse på den samlede biologiske mangfoldighed, da en intensiv tilstrømning af havvand i tørre år yderligere salter søen, hvilket kan have katastrofale følger for ferskvandsorganismer.

Hos Prosika er der også et naturfænomen, der opstår, når jugo-vinden blæser. Havvand strømmer fra underjorden ind i søen her, hvilket gør det perfekt for ål at migrere fra havet til søen gennem spalterne i den karstiske underground.

Fra Prosika,hvis du har søen foran dig, og du ser på tværs af den til højre, kan du se Babin Škoj (Bedstemor's Island), som nu faktisk er en lille halvø, indtil vandstanden stiger, og så bliver det en ø igen. Høje stendynger bærer vidnesbyrd om dem, der boede i området i gamle dage. Stendyngerne blev bygget over grave, hvori der blev fundet rester af de begravede og deres ejendele. Stenvægge, der er synlige omkring øen, blev bygget af illyrierne og romerne. Det venetianske vagthus, hvorfra deres fjender blev bombarderet med kanonild, blev bygget i begyndelsen af det 16.århundrede - en æra med stor uro, da grænserne mellem tyrkerne og venetianernes territorier blev oprettet.

Skønt fiskeri er muligt i alle dele af søen undtagen det ornitologiske reservat, udgør Prosika og Golubinka det mest populære fiskerihjørne af søen med store mængder af fisk tilgængelig næsten hele året rundt. Store fangster på 200 kg er almindelige, mest havkatte og karper. Hvis du ser godt nok efter, vil du måske endda få et glimt af den legendariske formidable drage, der sover i søens dybder! 

Så en hurtig kørsel til vores sidste stop - udsigtspunktet Čelinka. På toppen er der en finurlig stenhytte og en 360 graders udsigt - landbrugsarealer, vinmarker og olivenlunde og den fredfyldte sø på den ene side og man ser ned mod byen Drage og havet på den anden. Så tilbage til Pakoštane og civilisationen.

Før jeg smutter, lad mig lige fortælle dig om to andre gode muligheder for lystsejlere at overnatte i. Den ene er Pirovac - en smuk, lille by i en godt beskyttet lang bugt på søens sydlige ende. Deres nyopførte marina åbnede i 2017 med plads til 200 både og alle de nødvendige faciliteter til rådighed for sejlere, herunder bådeservice og elevator, samt en restaurant i marinaen. Marinaen har sammen med den renoverede strand i nærheden givet Pirovac en stor ansigtsløftning, der blandede antikken med moderniteten.

Den anden, for dem der kan lide flere aktiviteter og liv, så prøv Biograd-Na-Moru, en livlig by 10 NM syd for Zadar. Den ligger i hjertet af Adriaterhavet og var engang hovedstad for kroatiske konger. En af dens to lystbådehavne, den velorganiserede Marina Kornati, er opført som en af de tre øverste marinaer i Kroatien med en kapacitet på 854 kajpladser, der giver mulighed for både på op til 23 meter. Det er en populær destination for sejlere og har årligt været vært for mere end 50 regattaer og shows, herunder Biograd Boat Show, som er det største midt-europæiske nautiske show. Her kan du booke en organiseret tur til Vrana-søen, hvis du foretrækker det.

Uanset hvilken af disse havnebyer du vælger, kan du sejle videre herfra, for at udforske de 89 øer og rev i det nautiske paradis, Kornati National Park.

Som eksperten i dyrelivet og naturen, Sir David Attenborough (der blev 94 år forleden) siger, det: ”Det ser ud til, at den naturlige verden er den største kilde til spænding; den største kilde til visuel skønhed; den største kilde til intellektuel interesse. Det er den største kilde til så meget i livet, der gør livet værd at leve.” 

Det må jeg sige er meget sandt. Det vi har udforsket her, er én af naturens vidunder - Vransko Jezero.

Billeder: Public institution Nature Park Vransko jezero
Skrevet af: Diana Karmela


Powered by


Kralja Petra Svačića 2, 23210 Biograd na Moru
tel: +385 23 383 181
e-mail: info@pp-vransko-jezero.hr


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
03-04-2021 - 10-04-2021
Senge: 6+1
470€ 357€/ 7 dage
per person 51€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Vodice
KADULJA
24%
Elan 333 2002
03-04-2021 - 10-04-2021
Senge: 4+2
440€ 334€/ 7 dage
per person 56€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Vodice
ESPRESSO I
24%
03-04-2021 - 10-04-2021
Senge: 4+2
450€ 342€/ 7 dage
per person 57€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Vodice