Oversigt over charter flåden i Kroatien

Oversigt over charter flåden i Kroatien
19-06-2014

Turisme er en af de mest indflydelsesrige og succesfulde industrier i Kroatiens økonomi, og indflydelsen skyldes i høj grad maritim turisme. Det er derfor ikke nogen overraskelse, at yacht chartrerens repræsenterer en vigtig del af kystens turistudbud.

Udvikling af yacht charteret i Kroatien 

Set individuelt, har yacht udlejnings industrien i Kroatien oplevet en stor vækst siden år 2003 (ifølge data fra yacht-rent.com). Denne vækst ses gennem forhøjningen af antallet af fartøjer i Kroatiens yacht charter, og er understøttet af flere faktorer både inden og uden for service sektoren. Vi vil her gå igennem nogle af de vigtigste grunde for dette boost i maritim turisme. 

 

Vækst og forhøjning af antallet af både i Kroatien 

Vækst og forhøjning af antallet af både i Kroatien

Den første og mest åbenlyse faktor er den verdensomspændte voksende interesse i Kroatiens natur- og feriedestinationer. I løbet af de sidste par år er Kroatien gået fra at være blot en Europæisk mikro-turistdestination til at dukke op som efterspurgt feriedestination for flere turistgrupper omkring i verden. Kendt for sin uberørte natur, rige historiske og kulturelle arv, fristende middelhavskøkken og priser som er til at betale, befinder Kroatien sig nu i en position, som et konstantudviklende destination for turister. Midt i alt dette, tilbyder yacht chartrerens i Kroatien endnu mere frihed til at udforske kystlinjen of bedre privatliv for de mere eksklusive gæster. Det er ikke nogen hemmelighed, at tanken om at sejle på Adriaterhavet, allerede har trukket flere kendte til Kroatien.

En anden vigtig faktorer i udviklingen af yacht chartrerens i Adriaterhavet er formentlig de forbedrede finansieringsmuligheder for fartøjer gennem leasing og overkommelige afbetalings muligheder. Dette gør det samtidig også nemmere at reinvestere overskuddet: mange forretninger kan reinvestere deres i fortjeneste i fartøjer, som så inkluderes i Kroatiens yacht udbud. For det meste er det yacht chartrerens firmaer som beslutter sig for at investere deres overskud i nye både for at udvide deres udbud, men andre firmaer tager også samme mulighed, når den viser sig at være til deres fordel.

Statistisk overblik 

Yachtcharter flåde i Kroatien 2003-2014

Takket være disse, og andre mulige faktorer, er Kroatiens kyst kendt for et bredt yacht charter udbud af høj kvalitet. Dette udbud inkluderer hovedsageligt fire typer fartøj: sejlbåde, motorbåde, katamaraner og guletbåde. I 2003, ifølge vores data, var der 1212 fartøjer i yacht charter udbuddet. Siden da er Kroatiens charter flåde vokset regelmæssigt. Den eneste undtagelse er årene 2008 og 2009 hvor markedet faldt en smule, på grund af finanskrisen. 

I dag holder charter flåden 3013 fartøjer. De fleste af disse falder under sejlbåds kategorien, efterfulgt af motorbåde, så katamaraner og til sidst guletbåde. Den mest stabile udvikling er i antallet af sejlbåde og katamaraner, hvorimod antallet motorbåde og guleter viser perioder af stagnering eller svag tilbagegang. Det kan med sikkerhed siges, at i år (2014) skiller sig ud som året med det højeste nummer af alle typer fartøjer indtil videre.  

Yachtcharter flåde i Kroatien 2014

 

Fremtiden for yacht charter i Kroatien

Hvis det rige udbud af fartøjer i Adriaterhavsområdet skal vedligeholdes, eller endda forbedres, vil det være nødvendigt at behandle følgende udfordringer. Først og fremmest, er det den uberørte og uforstyrrede natur der gør Kroatien til en attraktiv destination. Men den ekstra trafik i landet er en trussel til naturen. For at kunne definere sig selv om en ægte natur oase og præsentere sig selv som et ansvarligt og miljøvenligt land, må Kroatien forsøge at beskytte sin biologiske mangfoldighed, ved sætte strikse grænser, når det kommer til aktiviteter som kan være skadelige for naturen.

Ydermere, spiller juridiske og administrative elementer en vigtig rolle i den fremtidige udvikling af Kroatiens yacht charter. Flere love er ikke tilpasset eller defineret klart nok, og er derfor ofte underlagt ændringer. Dette skaber problemer for den økonomiske udvikling i turismeindustrien, og bør blive bearbejdet sådan, at juridiske og administrative elementer fremmer en stabil basis for fremtidige investeringer.

På den positive side, udover at nå en milepæl for nummeret af fartøjer, så bringer året 2014 også flere forbedringer i forhold til maritim turisme i Kroatien med sig. Man har indset at kvalitet er det ultimative mål, og derfor er der blevet investeret i forbedringer af udbuddet af mariner på den Adriatiske kyst. Udover mariner, så er kvaliteten af fartøjer til udlejning også blevet set til. Det er vigtigt at anerkende at kvantiteten af fartøjer ikke er det vigtigste mål, og lade dette overgår kvaliteten af bådende. Derimod er det vigtigt at yacht charter forretninger etablerer og vedligeholder en god balance imellem de to. Udover veludviklet destinationsledelse, ser vi også åbenlyse forbedringer af infrastrukturen, for eksempel ved konstruktion af nye motorveje, investeringer i forbedring af lufthavne, et mere variabelt udbud af lufthavne osv.

Med alt dette taget i betragtning er vi meget interesseret i at høre, hvad du ser af udvikling for Kroatiens charter flåde i de næste par år?


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 75€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir
BELLA
19%
07-04-2018 - 05-05-2018
Senge: 6+3
850€ 689€/ 7 dage
per person 77€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Biograd na moru
NINA
40%
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.100€ 660€/ 7 dage
per person 83€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir