Kvinder til søs

Kvinder til søs
06-03-2018

Skibe og sejlbåde har længe været anset som mændenes domæne. Bare det, at lade en kvinde stige ombord blev igennem århundreder set som et dårligt tegn, men, det samme gjaldt et møde med en rødhåret eller en platfodet (mand eller kvinde) før en sejltur! Sætter vi overtroen til side, så findes der en lang historie af modige kvinder som overvandt traditioner og satte nye standarder for sø’kvinder’ verden over. I anledningen af den Internationale Kvinde Dag, deler vi her et par historier som inspiration til alle kvinder (og mænd) derude, som overveje at begynde at sejle.

Forklædt som skibskammarater

Nogle af de første kvindelige sømænd drog til søs forklædt som mænd og mange af deres historier blev aldrig fortalt. Af dem vi kender til er der enkelte som skiller sig ud, så som historien om pirat dronningen Grace O’Malley (1530-1603). Legenden siger at Grace klippede sit hår kort og sneg sig ombord på sin fars skib forklædt som en dreng, hvor hun lærte at sejle. Hun var lærenem og hendes færdigheder ovesteg hurtigt dem af mange mandlige sømænd på den tid. Med tiden blev hun forfremmet til at overse en flåde af skibe og mænd langs Nordirlands vestlige kyst.

Ann Chamberlyne (1667-1691) er den første kvindelige sømand vi kender til i britisk sejlads’ historie. Forklædt i herretøj deltog hun i mandskabet ombord på hendes brors sejlbåd i 1690, og kæmpede bragt imod Franskmændene ved Beachy Head i den Pfalziske Arvefølgekrig.

Den Franske botaniker, Jeanne Baret (1740-1807) var efter sigende den første kvinde til at sejle jorden rundt. Forklædt som en mand sejlede hun verden rundt på La Boudeuse, en bevæbnet sejlfregat. Skibet satte ud i 1766 på den første sejltur rundt om jorden forsøgt af Frankrig. Jeanne sejlede med hendes partner under dække som hans kammertjener, drevet af hendes passion for naturvidenskab og planter. 

Hannah Snell (1723 1792) blev i 1745 optaget i hæren under pseudonymet James Gray. Senere blev hun optaget i flåden som køkkenassistent og begyndte efterfølgende en karriere som almindelig sømand. Hun tog del i mange søslag og var anset som en modig og dygtig sømand. Hun tilbragte i alt ni år på havet.

Olympiske deltagere

Kvinder her deltaget i de Olympiske Leges sejl-discipliner siden spæde dage. I OL i1988s blev en specifik kvindeevent inkluderet i sejlads programmet. Der er nu fire forskellige kvinde events, og tallet af kvindelige atleter vokser stadigt, ikke mindst takket være den stigende support tilgængelig for kvinder i alle sportsgrene.

Hélène de Pourtalès blev som en del af vinderholdet i 1-2 ton sejlads den første kvindelige olympiske mester. Hun var i 1990 en af de første kvinder der tog del i de Olympiske Lege. Hélène deltog for Schweiz i yacht eventen, og var det eneste kvindelig medlem på den Schweiziske båd Lérina.

Skotske sejler Shirley Robertson blev den først britiske kvinde til at vinde to fortløbende guldmedaljer i OL, som deltager i Yngling (kølbåd). Hun blev efterfølgende udnævnt som årets kvindelige sejler af the International Sailing Federation. Derudover er hun den eneste kvinde, der har taget roret på superyacht-kredsløbet, og styret en 45 meter lang Salperton i tre regattaer.

Pippa Wilson fra Storbritannien er forsat iblandt de største. Sammen med Sarah Webb og Sarah Ayton vandt hun guld i Yngling (kølbød) sejlads disciplinen i OL i Beijing, 2008.

Solo sø-kvinder

En sejltur omkring jorden, alene, er ingen let udfordring. Her er blot et par af de imponerende kvinder, hvis styrke og vilje har hjulpet dem igennem et sådan eventyr:

Polske sejler Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, kendt som “Havenes førstekvinde”, var den første kvinde til at sejle Jorden rundt i en sejlbåd. Derudover er hun skibsingeniør  og sø kaptajn. I 1976 satte hun sejl fra de Kanariske øer i hendes 10 meter yacht Mazurek, og vendte 401 senere tilbage igen.

Hun slog kun næppe en anden storslået kvindelig sejler, newzealænderen Naomi James, som gennemførte sin egen solo-rejse jorden rundt den 8. Juni 1978 i yachten Express Crusader. Denne rejse skiller sig ud ved at tage clipper ruten omkring Kap Horn, som med blot 272 dage er hurtige. Naomi slog Sir Francis Chichester’s solo rekord med to dage.

Australske Kay Cottee blev den første kvinde til at sejle jorden rundt uden stop i hendes 11 meter yacht, Blackmores First Lady. Hun fuldførte turen på 189 dage, alene og uden assistance. Kay Cotees imponerende præstation etablerede en rute som i nu ofte forsøges af sømænd der vil slå rekorder.

Ann Davidson (1914-1992) var den første kvinde til alene at krydse Atlanterhavet. I en alder af 39 satte hun i 1952 ud fra Plymouth, England, i hendes 7 meter båd Felicity Ann. Stormfuldt vejr skubbede hende sydpå, og hun landede endeligt i Dominica i 1953.

Jessica Watson er en Australsk sejler som, i en alder af 16, gennemførte et solo sejlads af den sydlige hemisfære. Hun satte ud fra Sydney i 2009, og vendte tilbage den 15 maj 2010, tre dage før hendes 17 års fødselsdag. For at blive betragtet som en ægte jordomrejse skulle turen have haft en længde på minimum 21.600 sømil. Det havde Watsons ikke, men hun påstod aldrig at turen havde været et sådan forsøg, og brugte i stedet det mindre officielle udtryk ’omkring jorden’. 

Laura Dekker en et kontroversiel Hollands sejler, som i 2009 tilkendegav sine planer for et blive den yngste sejler til at have færdiggjort en solo jordomrejse. En hollandsk domstol kom imellem, og forhindrede Dekker i at tage af sted, så længe hun var begge hendes forældres delte myndighed. Endelig, i 2010, fik hun lov til at begynde sin udfordring; at sejle jorden rundt alene med assistance i hendes 11,5 meter sejlbåd, Guppy. Hun vendte tilbage med succes 518 dage senere i en alder af 16.

I 2013 blev britiske sejler Jeanne Socrates den ældste kvinde til at sejle jorden rundt solo, uden stop i en alder af 70 i hendes 12 meter yacht Nereida. Hun vendte tilbage 259 dage efter hun satte ud.

Yachtkvinder

Tracy Edwards, den britiske sejler som var skipper for det første rene kvinde-mandskab i Whitbread Round the World Yacht Race, en rundt om jorden kapsejlads, i 1989. Hun var den første kvinde til at modtage Yachtman of the Year trofæet.

Ellen MacArthur er en britisk sejl-legende. Hun er iblandt Storbritanniens top kvindelige sejlere, og den kvinde som har set de højeste resultater i langdistance sejlads konkurrencer. I en alder af 18 år modtog hun sin yacht master kvalifikation og blev udnævt Young Sailor of the Year i 1995. Samme år gennemførte hun sit solo sejlads rundt om Storbritannien i yachten Iduna. I 1996 gav hun sig i kast med sin første transatlantiske passage. Hun er også rekordholder af solo kvinde monohull øst-til-vest passage. Hun har siden slået flere rekorder.

Dette er ikke en komplet liste, blot en lille samling af nogle af de inspirerende kvindelige rollemodeler i sejlads-verdenen. Kvindelige sejlere, kendt for deres vilje, stamina og fysiske styrke har i den grad gjort sig bemærket og er en inspiration til en værd eventyrer. 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
12-04-2019 - 03-05-2019
1.000€ - 1.200€
850€/ 7 dage
per person / 7 dage
Beliggenhed: Pula
KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
12-04-2019 - 03-05-2019
1.000€ - 1.200€
850€/ 7 dage
per person / 7 dage
Beliggenhed: Pula
GASTON
25%
Oceanis 35 2015
12-04-2019 - 03-05-2019
Senge: 6+2
1.190€ 893€/ 7 dage
per person 112€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Split