Vindene til sejlads i Kroatien

Vindene til sejlads i Kroatien
13.06.2019

Har du allerede bestilt dit charter i Kroatien? Så er det tid til at begynder at tænke på vinden. Vinden i Kroatien skifter med årstiden, og det er en god ide at vide hvad der venter på de forskellige tider af året. Her får du en lille vejledning, som du kan bruge til at beslutte hvor du vil sejle i Kroatien hvornår.

De mest almindelige vinde

Det mest almindelige vinde i Adriaterhavet er Bura, Jugo og Maestral vindene. Mindre kendte er Ostro, Lebic, Pulenat, Tramontana og Levant, samt kystvindende Burin og Zmorac (som faktisk er en udgave af Maestral vinden).

I løbet af sommeren dominerer Maestral og Tramontana vindende, hvorimod vintermånederne af domineret af Bura of Jugo. Langs den Adriatiske kyst, hvor vejrforholdende hurtigt kan skifte, og vinden hurtigt ændrer kurst, anbefaler vi altid at tjekke vejrudsigten og spørge de lokale.

Bura (Nord-nordøst til øst-nordøst)

Bura er en tør og kold nord-østlige vind som blæser fra land mod havet. Bura vinden kan være utrolig ubehageligt og uforudsigelige, da den ofte bliver til hårde vindstød. Den stærkeste udgave af Bura forekommer i bjergpas, og vinden bliver svagere som den bevæger sig væk fra kysten. Ved selve kysten kan vindens hastighed på op på over 200 km/t. Om vinteret, hvor Bura vinden er stærkest, kan vinden blæse uafbrudt i op til 10 dage. Den kan nå orkanstyrke og gøre en del skade. Om sommeren derimod, blæser Bura vinden som regel kun i en eller to dage og er svagere.

Bura kan være en farlig vind for sømænd, da den kan dukke op ud af det blå med stærke vindstød. Reduceret siktbarhed og urolige have følger med den uvenlige vind, som er aller stærkest i Kvarner regionen, Velebit kanalen i den centrale Dalmatien, i Maslenica området, Nin bin bugten og Vrulje bugten samt ved Peljesac havløen i det sydlige Dalmatien.

Ifølge Kroatiske legender bliver sommeren varm og stabil, hvis Bura vinden blæser tre gange i løbet af marts måned.

Sejlads i Bura vinden er ikke noget man skal tage for let på, det kræver en erfaren hånd ved roret.Selv en mild Bura vind er udfordrende og uforudsigelig. Så hold ørene åbne for snak om Bura iblandt de lokale – et populært emne i Kroatien!

Jugo (øst-sydæst til syd-sydøst)

Jugo vinden, også kendt som Sirocco, er en for det meste varm og fugtig sydøstlig vind, som often følges af et dyk i lufttrykket og mørke stormskyer. Vinden udvikles langsom hen over 24 timer, og kan blæse i op til seks timer. I løbet af sommeren blæser vinden med i det sydlige Adriaterhav, hvor den skaber en høj luftfugtighed.

Det siges at i middelalderens Dubrovnik, blev der officient ikke taget nogle vigtige beslutninger når Jugo vinden blæste, og straffen for kriminalitet begået under Jugo vinden var mildere.

Da Juro generelt er en forudsigelig og stabil vind er den god for sejlads, specielt den forfriskende slags!

Maestral (sydæst til nordvest)

Maestral er en behagelig sommer vind, som blæser fra nordvest. Vinden er skabt af temperaturforskellen imellem kysten og havet. Den begynder at blæse hver dag omrking kl. 11 om formiddagen, og svækkes langsomt til den forsvinder ved solnedgang.

Med en konstant lav vindhastighed, tager Maestral vinden den væreste sommervarme fra kysten. Vinden er elsket blandt sømænd, da den giver ideelle sejlforhold om sommeren, med en god og stabil vind til at cruise i Adriaterhavet.

Omkring de yderste øer i den centrale Dalmatien, så som Viz, Bisevo og Latsovo, kan Maestral vinden blive kraftigere og gøre havet uroligt. Her er det best at lægge til på øernes nordlige side.

Mindre vinde

Tramontana (nord to nordvest)

Tramontana er en nordlig, tør sommervind, som kun blæser i en kort stund, som regel op til én dag. Vinden blæse en smule oftere i det sydlige Adriaterhav, og bringer højtryk og godt vejr med sig.

Burin

Burin er en mild summervind, eller nærmere en brise af den slags som man byder velkommen på en varm sommerdag. Den blæser fra nord om natten, hvor den fjerner skyerne fra himlen.

Nevera

Nevera er teknisk set ikke en vind, men et termisk strøm som bevæger sig hen over det åbne hav, som regel fra vest. Det er en ubehagelig vind som kommer meget pludseligt og bringer stormfuldt vejr med sig. Før stormen er der, som man siger, still. Nevera varer som regel ikke længe, men kan være ektremt stærk og gøre en del skade. De stærkeste storme forekommer om sommeren og tidligt på efteråret, og bør tages i akt.

God vind!


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
30%
Bénéteau Platu 25 2000
27.07.2024 - 03.08.2024
Senge: 4
1.550€ 1.085€/ 7 dage
per person 271€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan