Sejle gennem Kornati National Park

Sejle gennem Kornati National Park
24.11.2022

Der er en grund til, at Kornati National Park kaldes et maritimt paradis. Det er et område med uforglemmelig skønhed, og for fuldt ud at nyde det, bør du reservere mindst et par dage til dit besøg, hvis ikke mere. Vi chartrede en 45-fods sejlbåd og begav os på vej gennem de 89 spektakulære øer, holme og rev. Det enestående landskab og de ujævne og havbugter egner sig til ekstraordinære fotomuligheder. Du kan ikke undgå at bemærke de betagende klipper på nogle af øerne. Den højeste top, der kan ses, er Metlina på 237m og udsigten derfra er idyllisk.

sejler Kornati

Sejle ind i nationalparken

Nationalparken er både land- og havbaseret og ligger i Dalmatien, en kystregion i Kroatien lige overfor byerne Zadar og Sibenik. Der er dog fire områder med streng beskyttelse, hvor besøgende ikke er tilladt. Disse er de små obrucanske og store obrucanske holme, Kolobucar holmen, Mrtenjak holmen, og Purara holmen, Klint reef, og Volic reef.

Du skal købe en billet til hver dag af dit ophold i Kornati National Park. Det er tilladt at sejle, hvor som helst i Kornati National Park bortset fra de strengt beskyttede områder. Du kan kaste anker og overnatte i visse bugter og viger som Stiniva, Statival og Vruje. Du kan ikke bare ankre hvor som helst, så tjek først. Der er også begrænset indkvartering på land, som er arrangeret af private udlejere og udlejningsfirmaer. Det er muligt at bede dem om at arrangere bådudlejning og bestille forsyninger til dig.

sejler Kornati

Hvad man skal lave i parken

Vi elsker havvandaktiviteter, og der er masser af muligheder for at drage fordel af det krystalklare vand. Vi sørgede for, at vi svømmede, snorklede og dykkede. Det er tilladt at svømme overalt i nationalparken, bortset fra de strengt beskyttede områder, så længe du er max 50 m fra kysten. Der er ingen ekstra gebyrer for snorkling, men hvis du vil dykke med autonomt dykkerudstyr, skal du gøre dette med en godkendt, organiseret gruppe. Du bliver nødt til at få en billet på forhånd, hvis du ønsker at dykke. Der er ingen dykkercentre i Kornati National Park, men i de omkringliggende områder, er der virksomheder, der organiserer dykkerture til Kornati. Desværre er fiskeri ikke tilladt i Kornati National Park for besøgende. Trods dette er der nok vandaktiviteter til at holde dig beskæftiget, og det gode ved at drage fordel af vandet er, at havet og strandene ikke er så overfyldte, som mange strande i Kroatien.

sejler Kornati

Hvad man skal se og smage

Vi besøgte den største ø, Kornat, hvor vi klatrede op til den forladte fæstning Tureta. Det stammer fra den byzantinske periode, fra omkring det 6. århundrede e.Kr. og blev bygget til militære formål. Den beskyttede og kontrollerede sejlads i denne del af Adriaterhavet.

Hvis du er på udkig efter en fin madoplevelse, kan du tage til øen Smokvica Vela, hvor du kan nyde en skaldyrs-extravaganza med skaldyrs-carpaccio og tun tataki. Hvad du skal huske er, at der kun er omkring 20 restauranter i Kornati National Park, så hvis du skal på en længere ekspedition, vil du gøre klogt i at fylde op med fornødne ting, da der ikke er nogen butikker i parken.

Vejret var perfekt til vores tur. Vi tog afsted i juni og nød temperaturer mellem 25C og 30C. Dette er den eneste ting at overveje, hvis du beslutter dig for at gå på vandreture på en af øerne. Vi tog vandflasker og puttede solhatte og solcreme på, da vi vandrede. Det er vigtigt at bemærke, at du kun må vandre på særligt afmærkede stier og stier.

sejler Kornati

Naturen ved Kornati øgruppen

Det er en halvørken, men der er stadig masser af planteliv. Du vil finde 650 plantearter på øerne. Du må ikke plukke eller beskadige nogen af planterne, så alle kan nyde dem. Der var tidligere vinmarker og frugttræer på øerne, men nu er de blevet erstattet af oliven. Faktisk producerer over 18000 oliventræer i Kornati fremragende olivenolie.

Hvis du er interesseret i dyreliv, vil du desværre blive skuffet, da der ikke er mange at finde i nationalparken. Hvis du er heldig, kan du fange synet af en strand mår, men de er svære at få øje på. Dog kan øgler og slanger undertiden ses. Havlivet er mere frugtbart. Ofte bliver du underholdt af den beboende befolkning af øresvin, og karette-skildpadder, der ofte besøger vandet. Hvis du benytter dig af muligheden for at snorkle, kan du se én af de 185 fiskearter. Hvis du er heldig, kan du se Pirina Noblis, en stor musling, der er strengt beskyttet af  myndighederne. Hvis du er fuglekigger, vil du blive glædeligt overrasket over antallet af fugle, du kan se på øerne. Du kan se store hornugler, vandrefalk, tårnfalk, musvåger og selvfølgelig, den frække måge, der forsøger at stjæle din sandwich! Det er forbudt at jage nogen form for dyr, fisk eller fugle, og du må ikke medbringe skydevåben eller harpuner.

Stengærdene på øerne er interessante at se. Disse blev brugt til at markere ejerskab af jord, selv om der ikke var nogen permanente indbyggere. Fårehyrder var der og skove af korkeg blev brændt ned, hvilket skabte karst enge, der gav fremragende græsning for fårene. Den samlede længde af alle stengærdene på øerne er på en imponerende 320 km.

sejler Kornati

Før du sejler væk fra parken

Hvis du har tid, kan du besøge St. Nicholas fæstningen enten på vej ind i nationalparken eller på vej ud. Det er en spektakulær befæstning, der er ved indgangen til St. Antony kanalen i Sibenik. Det kan opleves med båd eller til fods, og du kan enten sejle din egen båd eller tage en guidet bådtur. Hvis du sejler i din egen båd, får du rabat, hvis du viser en billet købt inden for de sidste syv dage til Kornati National Park. Rabatten er 10% og jo større din båd er, jo flere billetter får du. Det er en god handel, og fæstningen er et besøg værd.

Hvis du har brug for oplysninger eller ønsker at købe souvenirs, er der et besøgscenter i Levrnaca.

Kornati National Park vil passe dig, hvis du er på udkig efter spektakulære landskaber, et strejf af ensomhed og fantastiske havvandmuligheder. Et par dage vil virkelig ikke være nok til at udforske området, og vi foreslår, at du booker tre til fem dage.

sejler Kornati

 

__

Forfatter: Irena Nieslony

Støttet af:
NP Kornati

Billeder: Boris Kačan


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Elan 354 Impression KRK Kroatien
30%
Elan 354 Impression 2012
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 6+2
2.588€ 1.812€/ 7 dage
per person 226€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: KRK
sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
27%
Bénéteau Platu 25 2000
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 4
1.300€ 949€/ 7 dage
per person 237€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
27%
Bénéteau Platu 25 2000
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 4
1.340€ 978€/ 7 dage
per person 245€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia