Vind i Kroatien

Vind

Hvis du planlægger at leje en yacht i Kroatien, vil det være tilrådeligt at blive fortrolig med de typer af vind, du kan støde på under dit krydstogt. At have flere detaljer om en bestemt vind kan redde dig som skipper fra uforudsete skader på din charterbåd. Selvom du bare er passager på en krydstogttur i Kroatien, og lejede din egen kabine, kunne viden om vindtyperne hjælpe dig med at forstå, hvorfor kaptajnen blev tvunget til at opgive et forudbestemt krydstogt og fortøjning i en anden havn. Det samme gælder for bemandede lystbåde, hvor klienter, der lejer en sådan yacht sammen med en kaptajn og besætning, ikke kan forstå, hvorfor visse steder på deres krydstogtsrute ikke kan nås på grund af ugunstige vindforhold.

Medmindre du er en skipper og sejler alene eller du er på en chartret båd, hvor du bærer det fulde ansvar for båden og besætningsmedlemmer, skal du stole på vurderingen af den ansvarlige person, der på hvert krydstogt er kaptajnen.

Ved at kende vinden kan det hjælpe dig med bedre at forstå, hvad skipperen eller kaptajnen skal tage i betragtning for at træffe den optimale beslutning for komforten af krydstogtet og sikkerheden for krydstogtdeltagerne.

 

De hyppigste vinde ved Adriaterhavet er Bura, Jugo og Maestral. Ostro, Lebic, Pulenat, Tramontana og Levant blæser sjældent såvel som vinde fra kystcirkulation som Burin eller Zmorac. I løbet af sommeren dominerer Maestral- og Tramontana-vinden. I vintermånederne er Bura og Jugo de dominerende vinde. På Adriaterhavskysten kan vejrforholdene ændre sig hurtigt. Vind kan ændre retning meget hurtigt. Derfor er det altid godt at følge vejrudsigten og respektere forholdene til søs.

 

Bura (NNE til ENE)

Bura er en tør og kold nordøstlig vind, der blæser fra land til havet. Ekstremt ubehagelig og uforudsigelig, fordi den begynder brat og blæser i vindstød. Den stærkeste bura forekommer i bjergpas, og dens styrke svækkes, når den bevæger sig væk fra kysten. På kysten kan den nå hastigheder på over 200 km / t. Buraen er den mest kraftfulde i vinterperioden, når den kan vare op til 10 dage. Det medfører ofte problemer i trafikken. Om sommeren blæser det normalt i en eller to dage som en lokal vind. For sejlere kan det være meget farligt, fordi det kommer meget pludselig og med stærke vindstød. Bura laver korte bølger med skum på toppen. Det hæver havtågen og reducerer synligheden. Bura er farligst i sin styrke og hastighed i Kvarner-regionen, Velebit-kanalen, Maslenica-området, Nin-bugten, Vrulje-bugten og på Peljesac-halvøen.

Jugo (ESE til SSE)

Jugo er for det meste en varm og fugtig sydøstlig vind. Den kommer fra Otranto og skaber store, lange bølger. Det udvikler sig langsomt over 24 timer og blæser op til 5-6 dage. Lufttrykket falder, og der er mange lave regnfulde skyer. Det kan udvikle sig til en stormfuld sydvind uden regn. Om sommeren forekommer det som en lokal vind, hovedsageligt i det sydlige Adriaterhav.

Maestral (SE til NW)

Maestral er en behagelig sommervind, der blæser fra nordvest. Det er forårsaget af en temperaturforskel mellem kysten og havet. Det begynder at blæse hver dag omkring kl.11.00, langsomt stigende og slutter med solnedgangen. Med sin lave konstante hastighed aflaster den sommervarmen langs kysten. Maestral er ideel til sejlads om sommeren og i chartersæsonen. Søfolkene har kendskab til det.

Tramontana (N til NV)

Tramontana er en nordlig tør vind, der varer meget kort tid, normalt en dag. Det forekommer oftere i det sydlige Adriaterhav, og det kommer med godt vejr og højt lufttryk.

Burin

Burin er en blid sommervind eller brise. Blæser fra nord om natten og giver en klar himmel.

Nevera

Nevera er en termisk storm, der kommer fra vest og åbent hav. Det er meget ubehageligt, da det kommer pludselig og hurtigt. Før stormen er det normalt meget roligt og stille. Havets farver er mere intensive. Det varer meget kort tid, men har stor kraft og kan forårsage store skader. De stærkeste storme opstår om sommeren og det tidlige efterår, og du skal passe på. Lad det ikke overraske dig, så det er bedst at ændre ruten med det samme!

 


Extra rabat   Extra rabat

sejlbåd Elan 354 Impression KRK Kroatien
30%
Elan 354 Impression 2012
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 6+2
2.588€ 1.812€/ 7 dage
per person 226€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: KRK
sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
27%
Bénéteau Platu 25 2000
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 4
1.300€ 949€/ 7 dage
per person 237€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
27%
Bénéteau Platu 25 2000
06.07.2024 - 13.07.2024
Senge: 4
1.340€ 978€/ 7 dage
per person 245€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
“Jeg er her bare for at fortælle dig, at vi overtog båden i går ...” Vis originalen
person Zoran Jelenovic
Lagoon 400 S2
2023-08-19
Beliggenhed: Pula
“Vi havde en vidunderlig ferie!” Vis originalen
person Family Mak
Bavaria Cruiser 37
2023-08-05
Beliggenhed: Biograd na moru