Kend dine knob - essentielle knob til sejlads

Kend dine knob - essentielle knob til sejlads
25.09.2021

Selv hvis det er din første gang på en båd, så er det ikke kun sjovt at lære et par basis knob, det er også brugbart! Enhver kompetent besætningsmedlem burde være i stand til at kunne binde disse basis knob.

Pælestik

Kongen af knob! Hvis der var bare ét knob som du skulle lære - så skulle det være dette! Et brugbart, stærkt og skridsikkert løkke knob til mange forskellige situationer, ikke bare sejlads. Nøglen til at gøre det korrekt er den første vridning af rebet. Derefter kan du følge denne lille søde anekdote til at hjælpe dig med at huske bevægelserne. “Kaninen kommer ud af hullet, går rundt og træet, og tilbage ind i hullet”. Dette lille udsagn virker gang på gang, og det er den bedste måde at lære dine små matroser dette fundamentale knob. Det er godt til at sikre dok linjer når du fortøjer din båd. Øvelse gør mester, hvis du binder det forkert holder det ikke.

 

Dobbelt halvstik

Næsten lige så vigtigt som pælestikket, dette knob er godt til nybegyndere der rigtig gerne vil hjælpe på båden. Det er godt til at sikre fendere til gelændere, og det er en nem måde at hjælpe på, uden at stå i vejen for skipperen. De kan glide lidt til gengæld, så vær sikker på at du dobbeltchecker. Du kan også sikre det med to halv knuder for at være sikker. Det gode ved dette knob er at der er nemt at justere positionen af fenderen uden at man skal binde knobet op.

 

Råbåndsknob

Et bindings knob der bruges til at forbinde to ender af et tov. Det er et hurtigt og nemt knob der midlertidigt forbinder to tov sammen. Det fik sit navn i det gamle dage da man sejlede med store sejlskibe, og det blev brugt til at binde sejlet. Højre over venstre for den første knude, venstre over højre for den anden knude.

 

Rundtørn med dobbelt halvstik

Det her er et af de nemme knob, som er brugt til at binde og justere. Det er simpelt, men yderst effektivt. Det bliver typisk brugt til at sikre et tov til et stabilt objekt. Navnet refere til den måde man binder det på, en runde binder tovet til objektet to gange, og derefter bliver det sikret med dobbelt halvstik. Dette knob binder nemmere end kun et dobbelt halvstik, men det er ikke lige så nemt at justere uden at binde det op. Det er nemt at binde op, hvis der er behov for det, og det sætter sig næsten aldrig fast.

 

Klampestik

Klampestikket bliver brugt til at sikre et tov til en klampe, typisk et fortøjningstov. Til at starte med skal tovet ledes rundt omkring det horn på klampen der er længst væk, hvorefter man svinger det rundt om klampen i den samme retning, og dermed leder rundt omkring det andet horn. Hvis man starter med at svinge det rundt om det forkerte horn stiger chancen for at klampestikket sætter sig fast.

 

Øvelse gør mester. På ingen tid vil du være klar til feriesejlads, og at binde knuder som en gammel matros!


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
30%
Bénéteau Platu 25 2000
27.07.2024 - 03.08.2024
Senge: 4
1.550€ 1.085€/ 7 dage
per person 271€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan