Sejlrute Punat-Punat 7 dage (af Robert Gal)

Sejlrute Punat-Punat 7 dage (af Robert Gal)
13.02.2020

Punat marinaen på øen Krk er meget veludstyret og er centrum for adskillige yachtcharterbaser. Det er perfekt forbundet med broen og motorvejen til indlandet. Ligeledes ligger Krk Lufthavn kun 40 km væk.

Normalt, især på grund af sommerskaren og varmen, er den første tanke at sejle væk så hurtigt som muligt! Så snart du tager af sted, og vinden begynder at strømme over dækket, bliver dit ansigt, dit hår naturligvis ... bliver følelsen af varme halveret!

Men hold ud lidt længere, lige nok til at inspicere båden grundigt, forhør charterpersonalet om bådens tilstand, eventuelle problemer du kan forvente, lokale vejrudsigter osv. De ved det bedst og er oftest villige til at hjælpe og forklare. Fyld din båd med proviant til mindst to dage og kom så afsted!

Forudsat, at du har tjekket vejrudsigten, og der ikke er rapporteret nogen buravind, er Grgur Island, engang et fængsel med sin beskyttede bugt, turkisfarvet hav, dufte af fyrretræer og middelhavsurter, et godt sted at tilbringe din første nat! Vær ikke bange for lyden af bevægelser fra kysten. Faktisk er øen fuld af vilde hjorte, der ofte går ned til kysten i skumringen.

Rab og dens fire klokketårne!

The city of Rab
Byen Rab

Før Rab stopper du naturligvis for en svømmetur i én af de smukke bugter, som øen bugner af. Der er ingen grund til at udpege en speciel en, fordi de alle er ... specielle! Ikke desto mindre er min favorit Sveta Mara, sandsynligvis fordi den flere gange har givet mig ly fra stærke burvind.

På grund af sin historie, arkitektur, gastronomi og forskellige begivenheder er Rab et yndet rejsemål for lystsejlere. Gå en tur gennem den gamle bydel og hovedgaden. Vent til solnedgangen på den øverste gade, kig ind i én af haverne, bestig murene, klokketårnet og stadig så meget mere!

Smag på Rapska Torta (Rab kage), sid ved siden af springvandet, der fortæller legender om øens oprindelse, spørg om Marin, stenhuggeren, diakonen og grundlæggeren af republikken San Marino. Luk øjnene og tænk tilbage til middelalderen, og når du åbner dem, vil du måske befinde dig omgivet af riddere og armbrøstskytter. Hvis du bliver skræmt af et kanonskud, er det ikke en drøm. Du befandt dig lige i Rab under "Rab Fjera"!

Håndværkere, smede, møllere, gøglere og dansere, en armbrøst-turnering, fanfare, trommer...hele den gamle bydel er vendt tilbage til middelalderen, og du som tidsrejsende er en del af den!

Så, Rab's hjørner! En unik begivenhed, med musik fra lokale musikere, hvor du kan opdage skjulte steder, haver med kirker, villaer...

Rabska fjera
Rabska fjera


Rabska Fjera

 

Ilovik

Vi sejlede fra Rab til Ilovik, en berømt havn med monterede bøjer og meget sikker forankring i kanalen mellem øerne Ilovik og St. Petar. Intet bedre end at være sikkert bundet under den venetianske fæstning, Fortic på øen St. Petar, for at byde solnedgangen velkommen.

Ligeledes for sandstrandelskere på den sydlige side af øen Ilovik er Pržina-bugten. Vær kun opmærksom på trækket på dit skib, når du sejler ind. Bugten er lav og der er et rev mellem Parknu Bay og Pržina Bay.

Susak

Når det kommer til sandelskere, ligger Susak Island kun 10 miles vest for Ilovilk - et geologisk fænomen. Øen er en hel sandstrand med tre store sandbugter, men for mig er favoritten stadig Porat Bay på den vestlige side af øen.

Sandsynligvis fordi det er helt vildt, hugget dybt ned i sandet og så isoleret, at det ikke engang har et internetnetværk. Ideelt set, kan du så endelig hænge ud med dine teenagere?! Øen er også for det meste dækket af vinstokke, hvorfra vin produceres (Illyria, Liburnia) opnået fra den autoktone druesort Trojiščina. Hvis du beslutter dig for at overnatte der, hvilket ofte er tilfældet, skal du også besøge byen. Klatre hen til den øvre landsby, kig ind i kirken, spørg om folkedragterne - mini-nederdele i livlige farver, unikke kostumer i verden og gå til fyret.

Mali Losinj

Port of Mali Losinj
Havnen Mali Losinj

Hvis du har til hensigt at tage fra Ilovik til Mali Losinj, skal du sørge for at sejle tættere på kysten og vælge én af bugterne - Pijeska-bugten, Balvanida (en mini-fjord Krivica-bugt) eller Engleza-bugten på holmen Koludarac lige ved indgangen til Losinj-bugten. I skyggen af århundrede gamle fyrretræer, ens, men alle specielle på deres egen måde. Det er simpelt. Du stopper bare, slipper ankeret, og ofte bliver du der!

Artratore Bay, Zabodarski Beach kun en mil vest for indgangen til Losinj-bugten, men bestemt turen værd, især med aften-maestralet, når de fulde sejl alene fører os der.

I enden af den to mil lange bugt ligger Mali Lošinj, den største by på Adriaterhavets øer, med to lystbådehavne, pontonpladser ved selve byen, to tankstationer, butikker, markeder, restauranter og alt, hvad byen har at byde. Et ideelt sted at fylde ens båds spisekammer.

Hvis du ikke er heldig nok til at fiske, er der et stort fiskemarked i centrum. Der er også et springvand, to delfiner og en skulptur af en fisker på pladsen, og lidt længere langs promenaden ankommer du til Apoxyomenos Museum. Beskyttet der er én af de ni verdensberømte, men mest velbevarede gamle bronzestatuer af en atlet, som kun blev fundet i slutningen af halvfemserne nær øen Vela Oruja i øgruppen Losinj.

Veli Losinj

Veli Lošinj
Veli Losinj

En halv kilometer fra byhavnen, på den nordlige side af bugten, mellem de to lystbådehavne, kommer du til Privlaka-passagen - 8 meter bred og 2,4 meter dyb.  Det åbner hver dag kl. 9 og kl. 18, undtagen når der er stærke buravinde. Prioritet gives til både, der forlader havnen. Vær opmærksom på strømmen i kanalen, dvs. sejl ikke lige bag båden foran dig, men efterlad et mellemrum og hav fart på ind i kanalen. Bremsning, baksejlads i kanalen er en dårlig ide!

To mil sydøst derfra ankommer du til Veli Losinj. Sørg for at besøge det, og nu er det det perfekte tidspunkt. Bådene, der overnattede, forlader det, og dagsturene er endnu ikke ankommet. Fastgør til molen under kirken St. Antun, abbeden, der dominerer hele havnen og er en god guide til sejlads, da havnen er godt skjult af den stejle kystlinje. Tag en spadseretur gennem byen side om side med de gamle villaer, huse med farverige facader, gennem byen i skyggen af århundredgamle fyrretræer. Den rene aromatiske luft blev anerkendt som meget helbredende, så det har været et kursted siden det østrig-ungarske monarki.

Sørg for at besøge Blue World Research Institute, et havundervisningscenter, hvis museum tilbyder et væld af oplysninger om blandt andet øresvin, der trives i disse farvande.

Uanset hvor meget du gerne vil blive i Veli Lošinj eller nærliggende Rovenska, vil vi fortsætte med at sejle længere mod nord, mod kappen Cres Island - Punta Križa. Det er en af de regioner med de fleste bugter og strande ved Adriaterhavet. I et så lille område er der turkise bugter med sandstrande og grønne bugter, hvor du har det som om du har sejlet ind i en skov. Tjek vejrudsigten, og vælg mellem: Pogana, Baldarin, Meli, Vlaška, Kolorat, Majiška, Ul, Vrč og mange andre sikre bugter, rige på flora og fauna. Dyk ind, nyd havets rigdom, læg dig ned på stranden, på en seng af sand og tang. Vent på natten og se stjernerne, fordi du er i vildmarken og fraværet af kunstigt lys, ser de ud til at være så tætte på her!

Tyve mil til Punat. Sejl nordpå med morgenburaen, måske ikke for tæt på kysten, så du ikke bliver distraheret af Zaklopica- eller Toverščica-bugterne, og som en selvfølge, til Mela eller Koromačno med sine strande i huler. Åh nej! Stop dog alligevel, tag en svømmetur, kast dit anker i Kruščica, en dyb bugt med en smuk kystlinje eller i Ljubav (Love) Cave i Plavnik!

Byen Krk, kun 2 mil væk fra Punat marina - her du tanke op med brændstof ved en af de to pumper under murene på det gamle middelalderlige slot. Jeg anbefaler den ydre, fordi den indre ikke er så dyb og ofte har mange mindre speedbåde.

Punat

Alt får en ende, og det samme gør denne rejse. Men det er ikke Punats skyld! Faktisk har du kun sejlet den første af mange mulige ruter fra dette udgangspunkt.

Cres, Istrien og de ydre øer Olib, Silba, Premuda og Unije skal stadig besøges, og jeg er så ked af, at jeg ikke nåede dem på denne rejse. For de mere erfarne, modige og ivrige efter at vende tilbage til naturen er der også Velebit Channel osv.

Men da vi allerede er i Punat, besøger vi den, dens havnefront og restauranter, tager en taxa båd og besøger Košljun - en ø med enestående flora med over fire hundrede plantearter. Det franciskanske kloster - lad os mødes i dets museum med historien om øen Krk. Eller bare gå en tur eller gå langs nogle af de anlagte stier gennem århundreder gamle olivenlunde, klatre til de tre kors og fordybe os i aftenens farver og dufte én gang til.

______________________

Forfatter: skipper Robert Gal

skiper Robert Gal


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor: