Sejlrute Punat-Punat 3 dage (af Robert Gal)

Sejlrute Punat-Punat 3 dage (af Robert Gal)
13.02.2020

Krk Island! Uanset hvor mange gange jeg har sejlet rundt om øen, overrasker den mig stadig! Sejlere kender den mere populære sydlige side af øen, hvor de ofte starter fra marinaen, Punat gennem Kvarneric-kanalen til Rab eller Lošinj.

Det er utroligt, hvor mange mennesker, der planlægger at se så meget som muligt på syv dage og skynder sig forbi holmen, Košiljun - en ø, hvor et franciskansk kloster ligger, og som har en usædvanlig rig flora. Forankringen med udsigt over klosteret og beskyttet mod alle vinde, er en historie i sig selv. Især når fårekyllingerne synger i skyggen af århundrede gamle fyrretræer. Hvis én af disse fårekyllinger kommer ind i din båds kahyt, er det lidt af en anden historie, men jeg er sikker på, at du vil grine over det med venner, når du først har sovet godt.

Når du sejler ud af bugten, er der ikke en forkert retning! Hvis du tager mod vest, lige over to miles finder du byen Krk. Historisk Frankopan by, klokketårn i bispedømmet Krk. Hvis du kigger gennem en lille dør i væggene, vil du se en skjult have, der nu er forvandlet til en bar! Men det stopper ikke der. Ejeren havde ikke en anelse om, mens han gravede op i kælderen, at han ville finde resterne af romerske alter, endda havnefundamenterne af den første by!

The city of Krk, church
Byen Krk, kirke

Holmen Plavnik ligger kun fire mil mod syd. Forankringen mellem Plavnik og Mali Plavnik vil overraske dig med havets turkise farve, lugten af salvie, og hvis du er et morgenmenneske eller, endnu bedre, elsker en morgenvandring, skal du bevæge dig langsomt og stille, så vil øen belønne dig med udsigt over hjorte og rovbukke, der findes overalt der.

På den sydlige side af øen, mellem bugterne Krušija og Jabucina, er der en hule, der er kendt for sit navn, "Love Cave". Du vil genkende det ved de dværge, der bevogter det! En smal, 50 cm høj kanal fører dig hen til hulen, og for enden af den, er der en lille strand, der bliver lyst op af lyset, der kommer gennem åbningen øverst i hulen. Når du ligger på det sand, oplyst af solens stråler, der sprænger gennem bladene på figentræet, der vokser i åbningen, vil du forstå, hvorfor det kaldes "Love Cave".

Hvis du fortsætter i nordvestlig retning, kan du se rederne fra "Griffon Vultures" på klipperne, en stærkt truet og strengt beskyttet art af ådselfugle.

Efter Plavnik kommer du ind i Silent (Stille Kanal) Channel. Hvis du nogensinde bliver fanget i en storm i Kvarnerić-kanalen, og hvis du senere kommer ind i denne kanal mellem Krk og Cres, vil du forstå, hvorfor de kalder det stille. På Krk-siden er der mange små bugter i denne kanal, hvor du kan forankre og være den eneste båd i bugten - en sjældenhed i sommermånederne.

På den vestlige side af øen er der Glavotok, et kloster og en lang mole, hvor du kan fortøje din båd. Jeg vil altid huske den morgen, hvor jeg sejlede til denne mole på en lille yacht og bare ville kigge ind i kirken. Det viste sig, at jeg var ankommet i tide til daggrysmessen, så jeg blev der indtil slutningen sammen med et par gamle bedstemødre fra steder, der ligger lidt længere væk på øen.

Lidt længere væk er bugten Čavlena. Beskyttet mod bura og jugo vinde, turkise hav, nåleskove, fred!

Vi fortsætter til Malinska og Njivice, som er turiststeder med alt, hvad nutidsmennesket har brug for - en kaj til din yacht, butikker, restauranter og folkemængder.

Njivice, island of Krk
Njivice, øen Krk

Jeg fortsætter oftest til Omišalj. Lad os ignorere det industrielle kompleks, der skæmmer det. Fokuser kun på den gamle by, der ligger på en klippe over en dyb beskyttet bugt. Klatre op og gå på dens smalle gader. Vend tilbage til fortiden, til romertiden, da byen, der ligger langs en romersk vej, spillede rollen som beskytter for de vigtige ruter fra land til ø. Der er også legenden om hertug Ivan, som venetianerne fangede på en foregivelse og dermed erobrede øen.

Bare to mil mod nord vil din passage være under Krk Bridge, tidligere Tito's Bridge. En imponerende struktur, som var den længste betonbue i verden på tidspunktet for opførelsen i slutningen af 1970'erne.

Sejl under en lille bue ind i Voz-bugten, en fremragende forankring og ly for buravinden. Derfra får du udsigt over begge buer, hele broens spændvidde og øen St. Marko og sejler ind i fortiden. Ind på det sted, der har spillet en vigtig rolle gennem historien. I år 49 f.Kr. var der et flåde- / landslag mellem Caesar og Pompeji.

Lederen af Cæsars hær, general Anthony, som blev undertrykt af lederen af Pompeis hær, Marcus Octavius, på Bejavac-halvøen, blev reddet ved at flygte på en tømmerflåde lavet af tønder. Til den dag i dag cirkulerer der legender om skatte begravet et eller andet sted i området.

Krk bridge
Krk-broen

Sejl længere mod øst, her er en anden stille kanal, denne gang stille under de sydlige vinde. Sejl til Cape Bejavac, kun to mil sydøst, og her er Slivanjska Bay. Interessant, fordi det fører til hulen "Biseruljke". Den blev også kaldt Vitezić-hulen, men ifølge legenden blev den omdøbt til Biseruljka, efter at en sørøverskat blev fundet i den. Skatten blev senere flyttet, og den nøjagtige placering kendes kun af "Ive Gospodin", hvis hus ligger ved indgangen til landsbyen Rudine.

Biserujka cave
Biserujka hule

Lidt længere finder man Soline-bugten, der trænger dybt ind i landet og er berømt for sine saltpander, der dateres tilbage til før den romerske periode. I bugten ligger byen og havnen i Klimno og landsbyerne Soline og Čižići. Bugten har en fremragende forankring, beskyttet på alle sider. Helbredende mudder findes under bølgerne i Meline, mellem Soline og Čižići, og selvom du ikke lider af gigt, stammer de bedste og sjoveste feriebilleder herfra.

Der er intet sted, der ikke er værd at nævne, såsom Šilo. Selvom jeg på en eller anden måde undgår det regelmæssigt, især om sommeren på grund af travlhed med både og taxibåde fra Crikvenica. Jeg husker, at det mere end én gang har givet mig et sikkert tilflugtssted fra stærke storme. Men for tit at springe det over, er det Vrbniks skyld.

Et sted, jeg tit besøger, selv på vinterdage, i det mindste i bilen. Beliggende på en klippe over en beskyttet havn og adskillige strande, der kun kan nåes via en passage forsænket blandt de høje klipper. Omkranset af vægge, huse viklet tæt omkring et klokketårn, hvorfra salvie vokser, som om foråret omgiver det med en blå-lyserød blomst. De brostensbelagte gader, hvoraf den ene er den smalleste i verden; her kommer den autoktone Krk-vin, Žlahtin fra. Hvor længe traditionen med vinfremstilling har eksisteret i Vrbnik, kunne måske bedst fortælles fra historien om Cæsars soldater, der flygtede på en tømmerflåde lavet af tønder, som man mente, at de lokale Liburinere, indbyggere i Krk, byggede for dem.

Det er allerede blevet en tradition for søfolk, ved afrejsen at levere vin og olie til Vrbnik-kooperativer, der ligger i havnen med en bydende smagning.

Vrbnik
Vrbnik

Nedenfor er nogle smukke bugter, der er velegnede til forankring, St. Juraj-bugten eller min favorit, Srščica! At kaste et anker og binde rebet til kysten, så du har din egen strand, hvor figner vokser, er et sjældent privilegium.

Vi ankommer til et område med udsigt over byen Senj. Efterhånden som navigationen fortsætter, ændrer landskabet sig lidt. Træerne mangler fuldstændigt, og grønt græs bliver en sjældenhed. Årsagen er vinden, den berygtede Senj bura. Vinden, der på ingen måde bør undervurderes, og som du, især i dette område fra Kap Glavin til Stara Baska, skal være opmærksom på. Ud over vejrudsigterne, som, må jeg indrømme, er ret nøjagtige, er Velebit-bjergene en fremragende forudsigelse i dette område. Når du ser en hvirvel af skyer på bjergtoppene, er det tid til at finde en sikker havn, og først derefter kontrollere, hvad din yndlingsinternetapplikation siger om vejret.

Srščica bay
Srščica bugt

Som om de var hugget ud af klipperne, på østsiden af øen, ligger bugterne Mala og Velika Luka. Bugt, strand, forankring! En vigtig destination på denne del af øen. Der var en romersk bosættelse mellem Vela og Mala Luka, og der blev fundet nogle keramik- og romerske mønter. For at fremskynde sømandsfantasierne, og jeg ved af erfaring, at vi alle har barnlige sjæle, som søger efter skjulte piratskatte, blev der også fundet nogle byzantinske guld mønter. Også på bakken over er ruinerne af et byzantinsk fort.

Hvis du kaster anker i Vela Luka lige før fiskerihytten og binder agterenden med et reb til kysten, kan du nyde din egen lille strand for enden af bugten.

Vela luka
Vela Luka, Krk

Desværre passerer jeg for det meste bare gennem Baška og undgår skarer fra et klassisk stort turiststed. Men hvis du sejler gennem vandet om foråret eller det sene efterår, har stedet en helt anden atmosfære og en gåtur langs den lange strand eller udsigten over bugten fra citadellet eller fra korset af kirken St. Ivan, tager vejret fra dig. For dem, der ønsker at gå en tur, er der lidt længere ude udsigtspunktet Zakam-panoramaet eller til Jurandvors kirke St. Lucija, hvor du finder Baska-tabletten, der er vigtig i det kroatiske folks historie, sproget og især det glagolitiske script.

”Senjska Vrata” (porten til Senj), passagen mellem Krk og Prvić, hvis du ikke havde forstået, hvad jeg sagde om buravinden, ville det nu være for sent. Det er bedst bare at følge vindretningen og søge ly i den vestlige bugt St. Grgur Island. Men i godt vejr, er dette et godt sted at sejle i. Du kommer også ind i et område, hvor delfiner normalt findes.

Prvić-øen, tilsyneladende øde og ugæstfri, vil overraske dig med dufte fra middelhavsplanter og smukke strande, fra Cape Stražica til Cape Pip. Fra Cape Pip til Njivice Cliffs, mit foretrukne dykkested. Især hvis du er morgenfrisk, skal du ligge på vandet over det lave rev og lade havet gøre resten.

Fra farverige, små fisk til store søpindsvin og søsnegle, der bevæger sig som en danser i en lang rød kjole, frygtsomme havrude og sjældent fra dybden, kommer et lidt større rovdyr kort forbi.

Kun to mil længere sydpå, St. Grgur Island og havn! På en eller anden måde, er det blevet en vigtig destination, når man sejler med enten gæster, venner eller endda alene.

Ud over at være en temmelig sikker forankring, har denne stedsegrønne ø ruiner af bygninger, som vidner om dengang, det var et fængsel for kvinder. Selvom jeg ikke er særlig tiltrukket af ruinerne, skjuler de en lille hemmelighed.

Om sommeren, når udflugtsbådene og dagbådene er sejlet væk, kommer hjortene og råerne, der trives på øen, ned i figenskoven på den sydlige side af forankringen.

Hvis du er der lidt tidligere og har lidt sød frugt, skal du stå stille, og de normalt frygtsomme dyr kommer så meget tæt på, et par meter væk fra dig.

Sv. Grgur island - deers on the beach
Grgur-øen - hjorte på stranden

Lad os tage tilbage i en nordvestlig retning mod øen Galun. Her møder jeg ofte de vidunderlige legende pattedyr, som jeg beundrer så meget, især om morgenen eller tidlig aften. Ansvarlig for landskabet på den sydvestlige side af øen Krk er jugobølgerne og bura-vindstød. Ved hjælp af solen, har de, ud over det ufrugtbare landskab, fyldt den med duftende middelhavsplanter og har skabt nogle af de smukkeste strande på øen.

Gold Coast Beach, i form af et amfiteater, undertiden forankret midt i bugten, hører du nogen tale om på stranden, bare så du ved det, for der har allerede været, lad os sige, sjove situationer.

Lidt længere væk, skjult bag Biskupici-klippen, ligger Mala Rajta-bugten. Det er det værste sted at besøge den sidste sejledag, når du skal aflevere båden, gøre dig klar til at vende tilbage til din dagligdags rutine, fordi du simpelthen ikke vil rejse. Og med det mener jeg ikke, "Jeg vil helst ikke forlade", "Jeg vil ikke". Jeg mener, den afgørende ville så sige, ”Så siger vi det. Jeg bliver her, uanset hvad der sker”.

Zlatna obala beach
Zlatna obala beach

En mil længere ude, bag Negrit-bugten, kan man se indgangen til bugten, Puntar. Måske svømme lidt mere i Konobe-bugten eller et eller andet sted lidt længere henne. Sejl forsigtigt ind i kanalen, lad det grønne lys være på din højre side, og se, vi lukkede cirklen, vi sejlede til øen Krk!

______________________

Forfatter: skipper Robert Gal

skiper Robert Gal


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor: