Surrealistisk skønhed, Biševos Blå Grotte

Surrealistisk skønhed, Biševos Blå Grotte
29.10.2014

Øen Biševo ligger 4.8 NM fra byen Komiža på Vis (ø), og er kendt for sin spændende kystlinje og indbydende havbund. Det mest bemærkelsesværdige er øens grotter, hvilket vises i øens lokale navn ’ L'isola dei busi’ (hulernes ø). Allerede i det 19. Århundrede faldt baron Ransonet over det fascinerende syn af den Blå Grotte, og han er ansvarlig for at åbne en bredere ingang til grotten. Den Blå Grotte ligger i Balun Bay, på den østlige side af øen. Du kan tage del i en guidet tur fra havnen Mezoporat.

Besøger er kun muligt med de små både - Blå Grotte, Bisevo, Kroatien

Skønheden i den Blå Grotte på Biševo

Grotten er 14m lang, omkring 12m bred, 15m høj og 16m dyb. Der er to indgange; en undervands indgang, som også leder sollys ind i grotten (10m bred og 18m dyb), og åbningen som blev udvidet i 1884 for at lade både komme ind i grotten. Grotten er berømt for sine sælsomme nuancer af blåt og sølv lyst, som skabes af et specielt fænomen. Sollyset bryder igennem undervandsåbningen, hvor det fragmenteret og skaber de blå toner. Afhængigt af tiden på dagen og vinklen hvorfra lyset fragmenteres ind i hulen, blandes farvende på forskellig vis, og kan male vandet i grotten i fortryllende nuancer af flydende sølv. 

I det 19. Århundrede, fortryllet af grottens vidunder, besluttede Baron Ransonet af male det uimodståelige scenarie.
Til formålet konstruerede han en platform af træ placeret på en jernstruktur fastnet i midten af grotten. Ved hjælp af spejle ledte han sollyset ind til hans lærred, og skabte flere oliemalerier af grottens vidunder. Fuldstændig opslugt af opgaven, glemte han at tænke over vejret og var nær blevet fanget i grotten. Han blev reddet af fiskere fra Biševo. 

Mange kendte rejsende vurderer Biševos Blå Grotte endnu mere imponerende end den berømte hule, Grotta Azzura på Capri nær Napoli. I 1951 blev Biševos grotte, blandt andet, beæret med titlen som beskyttet geomorfologisk naturmonoment.

Under havoverfladen - Blå Grotte, Bisevo, Kroatien

Sådan kommer du til Mezoporat

Udover at rejse med ejet fartøj, kan du også nå Mezoporat med færgen som sejler fra byen Komiža, eller ved købe dig ombord på en af de mange joller, motorbåde, eller andre både som holder til i Komiža havn. Hyret transport til grotten koster omkring 100kn, og dertil kommer entreen til grotten. Hele udflugten vil vare omkring 30min til én time. Færgen er billigere end privat transport, men dens rejseplan kræver at du bruger dagen i Biševo. Da det ikke er tilladt at svømme i grotten, er Biševos strande ikke noget dårligt sted at vendte på afgangen.

Hvornår skal man besøge den Blå Grotte? 

Turistsæsonen og præsæsonen løber fra d. 01.04 til 31.10. Den Blå Grotte er en del af det turist udbud som er støttet af ’the Nautical Center of Komiža ltd.’ og entre til grotten koster omkring 40-50 kn for voksne og 20-25 kn for børn (afhængigt af sæsonen). Entre er gratis for børn under 6 år, og biletter kan købes i Mezoporat havn.

Hvis du beslutter dig for selv at stå for dit besøg til grotten, er det vigtigste at tage i betragtning klart vejret. Grottens åbning er meget snæver (1m høj og 1.5m bred), så det er utroligt vigtigt at havet er i ro med få eller ingen bølger, og at alle andre forhold er gode. Det er også vigtigt at vælge en båd som har den rigtige størrelse til at komme ind i grotten. De organiserede udflugter bruger pramme som er omkring 5-6m lange, som kan komme igennem indgangen uden besvær. Hvis havet og vejret er i oprør, betegnes grotten som ’lukket’ for besøgende.

Mange siger at for at opleve den Blå Grottes fulde vidunder, er det bedst at planlægge et besøg i enten foråret eller efteråret. Her er der ikke for mange turister, og du kan opleve det spektakulære lys midt på eftermiddagen. Ud over de smukke lys og farver, vil havet på denne tid af året også skabe et musikalks fænomen når vandet slår imod klippevæggene. Lad disse fortællinger om Biševos smukke natur inspirere dig til at sætte sejl – nogle vidundere kan simpelthen ikke beskrives, men skal opleves.

"Der findes ingen levende mand, som kan beskrive denne hules sande skønhed. Han kan blot beskrive sine egne følelser, for det går over menneskets evner at beskrive noget, som kun kan ses. Selv de største poeter og kunstnere bør ikke forsøge sig på dette, for lige meget hvordan de skriver om denne unikke hule, så vil deres beskrivelse være bleg i forhold til virkeligheden. Derfor bør man blot sige: kom og se for dig selv.”
Uofficielt oversat citat fra:
Petar Kuničić, "Vodič po Viškom arhipelagu" 1932.

Smukke blå farver inde i hulen - Blå Grotte, Bisevo, Kroatien

Venligst holde dit hoved ned :)

Fotos: Du er velkommen til at vores disse billeder så længe du angiver os som klikbar kilde (hyperlink) som leder til vore hjemmeside. Du kan finde andre interessante billeder af Kroatien på vores Flickr profile.
 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:ESPRESSO II
28%
16.10.2021 - 06.11.2021
Senge: 4+2
510€ 368€/ 7 dage
per person 61€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Vodice
HYPO
28%
16.10.2021 - 06.11.2021
Senge: 8+2
850€ 614€/ 7 dage
per person 61€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Vodice
DRACO
28%
Elan 431 1996
16.10.2021 - 06.11.2021
Senge: 8
720€ 520€/ 7 dage
per person 65€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Vodice