Spændende sejlads destinationer i Kroatien

Spændende sejlads destinationer i Kroatien
01-11-2018

Kroatiens Dalmatinske kystlinje er spækket med omkring tusind øer, deriblandt alt fra grønne små-paradiser til store golde klippeøer. Områdets magiske kombination af oldtid og moderne, gør det til en unik destination med noget for alle. Selv om Kroatiens plads iblandt verdens mest populære sejlads destinationer er veletableret, er der stadig masser af afsides øer, stille bugte og vige, små fiskebyer af maleriske stenhuse, som vil give dig en følelse af, at du besøger Europas skjulte kroge. De eneste du skal finde ud af er, hvor du bør starte og hvor lang tid du har? Vi har samlet lidt essentiel viden til at hjælpe dig med at vælge.

Halvøen Iestrien og Kvarner regionen

Porec, Istrien, Kroatien

Beliggenhed: Nordlige Kroatien

Nærmeste lufthavn: Rijeka-Krk (Kroatien), Pula (Kroatien), Zagreb (Kroatien), Ljubljana (Slovenien), Trieste (Italien)

Opsamling af båd: Pula, Krk, Opatija, Rovinj, Porec

Seværdigheder: Selvom det typisk er landets mere sydlige byer som kommer i rampelyset, så er Kroatiens nordlige del, om end ikke ’vild’, bestemt minde befolket. Her kan du sejle imellem øde øer, vandre de smukke, ensomme vandrestier – omkring 40km på fastlandet, udforske Risnjak nationalparken, Velebit nord nationalparken samt Plitvice nationalparken.

Det nordlige Kroatien domineres af den store halvø Istrien. Halvøens maleriske vestlige kyst omfatter  Brijuni øhavet; en af Kroatiens smukkeste national parker og en hver sømands drøm. Øhavet består af 14 øer, og var oprindeligt den nu afdøde præsident Titors private feriested. I 1938 blev området åbnet til offentligheden som en nationalpark.

Den tretusind pr gamle by Pula er Istriens yacht mekka, og tiltrækker hvert år et hav af sejlads entusiaster. Iblandt byens mange seværdigheder, bør du specielt udforske de Romerske amfiteater. Begynder du i Pula kan du sejle over til Kvarner øerne (Krk, Cres, Pag, Rab og Losinj) eller cruise langs de små og mindre befolkede øer (Unije, Ilovik, Susak, Silba og Premuda). Disser smukke øer byder på klare vande, perfekte bugte at søge ly i, korte afstande imellem dem og ideelle sejlforhold. Her vil du opdage hvorfor, Kroatien er kendt for sin naturlige skønhed. Det bjergrige landskab strækker sig op langs kysten til travle Opatija. Bagved ligger naturparken Ucka. I Opatija finder du veludstyrede marinaer, fantastiske restauranter samt en smule glamour.

Sejlforhold: Det nordlige Adriaterhav byder på rolige vande og et mildt klima, alt i alt gode sejlforhold. De mange øer giver god beskyttelse, og denne del af Kroatiens kyst er fyldt med vel udstyrede havne. Om sommeren er der en meget lille risiko for at støde på Bora vinden: den stærke, kolde nordøstlige vind fra bjergene. Derimod blæser den venlige Maestral vind dagligt fra havet fra forår til efterår, stærkset i juli og august. Vinden begynder som regel omkring kl. 9 eller 10 om morgenen, når sit højdepunkt om eftermiddagen, og falde ned igen om omkring solnedgang. Maestral vinden er som regel svagere i det nordlige Adriaterhav end længere syd på. I kvarner regionen er vejret mindre stabilt, og vi anbefaler at du tjekker vejrudsigten dagligt.

Dalmatiens Nordlige kyst

Zadar, Kroatien

Beliggenhed: Imellem øerne Pag og Makarska

Nørmeste lufthavn: Zadar, Split og Brac

Båd opsamling: Sukosan, Sibenik, Zadar, Brograd na Moru, Makarska, Kastela, Split

Seværdigheder: Det nordlige Dalmatien er en sprudlende og mangfoldig med rå og bjergrige områder, smukke øer og to UNESCO world Heritage sites. Her er masser at se på en uges sejlferie. Fra Zadar eller Sukosan kan du udfoske Zadar øhavet, som består af tusinder af øer og småøer. Dugi Otok (den lange ø) med den smukke Saharun strand, Uglan øen, kendt som den grønne ø, da den er dækket med buske, fyrtræer, oliventræer og figentræer og anden middelhavns vegetation. Øhavet omfatter også nationalparken Kornati øerne og Telascica naturpark. Med sine klare vande og uimodståelige landskab, er Zadar øhavet en populær destination ibland sejl entusiaster samt folk som søger uspolerede områder.

Fra Sibenik venter Sibenik øhavet på den entusiatiske sømand, med 249 øer som strækker sig over 157 km2 at udforske. Kun seks personer bor permanent i dette kompleks af øer, som er den perfekte rustikke destination. Kaprije øen, afslappet med beskyttede bugte, Krapanj øen, berømt for sin svampeindustri, den større Murter ø, den lillebitte Prcv ø dækket med vingårde, hyggelige Zirje og Zlarin, berømt for sine koral smukker.

Længere syd på finder du den sprudlende by Split, den største by på Dalmatiens kyst. Diocletians palads er et must-see. Fra Split eller Markaska kan du sejle syd på til øen Brac, som er kendt for sine hvide sten og Zlatni Rat, en lang perlestensstrand ved Bol; Hvad, Adriaterhavets glamourøse fest ø med en skøn kulinarisk scene, og Vis, med romerske ruiner og klare vande. Her venter fred og ro med masser af skjulte vige og sandstrande at kaste anker i. Tilbage mod fastlandet på en lille ø finder du den charmerende middelalderby Trogir, med majestætiske bymure. Bestemt et stop værd!

Sejlforhold: Vandende i denne region er nemme at navigerer, og området er godt for begyndere. Der er gode sejlforhold da tidevandet har en minimal effekt, og bølgerne generelt er små. De herskende vinde er Maestral vinden fra nordvest, Bora vinden fra nordøst, og Sirocco og Jugo vindende fra sydsydøst. Bora vinden er en stærk og kold vind som blæse omkring Kornati øerne. Vinden kan blive farlig, og du bør altid tjekke vejrudsigten dagligt.

Den Sydlige Dalmatiske kyst

Dubrovnik, Kroatien

Beliggenhed: Imellem Makarska og Dubrovnik

Nærmeste lufthavn: Dubrovnik

Båd opsamling: Makarska, Dubrovnik

Seværdigheder: Det sydlige Dalmatien er en skøn region. Den mest berømte by, Dubrovnik, er i sig selv unik – som taget ud af en anden tid og med en enestående beliggenhed. Denne oldtidsby som får dig til at føle, at du er rejst tilbage til middelalderen, er højdepunktet på en tur til Kroatien

Elaphiti øerne, et lille øhav bestående af flere skovklædte øer, strækker sig nordvest fra Dubrovnik og er let tilgængelig for sejlere. Hovedøerne er Sipan, Lopud og Kolocep. Sipan øen er den største, Lopud er kendt for sine sandstrande og Kolocep ligger tættest på Dubrovnik. Derudover er der syv andre øde øer og småøer, som bare venter på at blive udforsket.

Længere nord på finder du øen Korcula, med sin skønne gamle by og traditionelle vinproduktion. Dette er stedet for solbadere, vinelskere og historieinteresserede. Det samme gælder Peljesac havløens kystlinje, som ligge tæt på ved fastlandet.

Miljet øen, en indbydende grøn ø ligger umiddelbart syd for Korcula. Mljet nationalpark udgør det meste af øen, som også er hjem til flere landsbyer, to saltvandssøer – Veliko og Malo jezero, samt en benediktinsk kloster. I Polace finder du nogle af Adriaterhavets bedste naturlige ankerpladser.

Længere ude ligger den mindre besøgte Lastovo ø, som også er en naturpark, hvor du med sikkerhed vil finde en stille og afsides krog eller to!

Sejlforhold: Ligesom resten af Adriaterhavet blæser vinden normalt med en kraft omkring Force 2-5, en gang imellem stærkere i Bora eller Sirocco vinden. Her kan havene blive mere vilde, specielt sent på eftermiddagen og tidligt på aftenen, hvor modgående vinde og strømme støder sammen. Området anbefales til begynder såvel som sejlere med lidt erfaring. Om du så er en rutineret sømand eller en nybegynder, så har det aldrig været lettere eller mere indbydende at bestille en sejlferie.


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:BURA
15%
15-05-2019 - 22-05-2019
Senge: 6+2
1.900€ 1.615€/ 7 dage
per person 202€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: KRK
BELLA V
15%
18-05-2019 - 25-05-2019
Senge: 8
3.650€ 3.103€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: Biograd na moru
DOS BANDIDOS
35%
18-05-2019 - 25-05-2019
Senge: 6
1.700€ 1.105€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Zadar