Sejler ind i vandfaldene i Krka National Park

Sejler ind i vandfaldene i Krka National Park
09-11-2019

I den forhenværende gamle havn i Scardona ligger den maleriske lille by Skradin på højre bred af Krka-floden med en lang række morbærtræer. Virgil sagde engang, at morbærren er den smarteste plante, da den afventer det varme vejr og er den sidste, der blomstrer. Træets blade fordrer morbærtræets sommerfugl, også kaldet morbærsilkeormen, hvorfra der kan fås silkefibre. Den største silkeormefarm i Dalmatien var beliggende i byen Skradin i første halvdel af det 19. århundrede.

Skradin er i øjeblikket hjemsted for en fuldt udstyret lystbådehavn med 180 pladser til lystbåde, der ankommer via Prukljan-søen og Sibenik. Den geografiske placering af Skradin og Krka National Park gør det muligt for sejlere, der ankommer fra havet, at aflægge et unikt besøg i fastlandsnationalparken og komme ind i en flod, hvorfra havet modtager enorme mængder frisk rent vand, når det strømmer over vandfaldet og tufabarrierer i Parken. Skradin er den sidste anløbshavn, så lystsejlere kan efterlade deres skibe i marinaen eller ved ankerpladsen overfor marinaen. Længere opstrøms kan kun både, der sejler fra en nærliggende mole, navigeres opstrøms og transporterer besøgende ind i Krka National Park til Skradinski Buk, det mest berømte og besøgte vandfald på Krka-floden. Transport med disse både er inkluderet i prisen på adgangsbilletterne til National Park.  Skradin kan også være det første sted at sejle hen til for nogle sejlere, da marinaen også tilbyder en båd til ugentlig chartring, så efter at have besøgt parken kan de sejle ud til havet.

Krka, national park Croatia

Sejlere, der ønsker at strække benene efter sejladsen, kan også tage den 3,4 km lange sti fra Skradin til Skradinski buk, som går gennem en blid og fredelig kløft, hvor floden strømmen igennem. Når man vender øjnene væk fra den blå flod, ser man kløftens grønne klipper. Disse er også kendt som "saltlage" og er dekoreret med fyrretræer og cypresser. Denne sti er også den korteste cykelrute i nationalparken med en længde på 8,6 km. Det starter fra Skradin og følger Krka-floden opstrøms til Skradinski buk, hvorfra det vender tilbage til Skradin. Tidligere var det muligt at sejle til Skradinski buk, og gamle skibe fra hele Dalmatien transporterede korn til de hundreder af møller, der løb nær vandfaldene. På landet, udover disse skibe, var vogne fyldt med majs, korn og byg, som blev trukket af heste, muldyr og æsler.

Krka, Croatia

Da tufabarrieren i Skradinski Buk steg fra det dybe grønne, begyndte vandet at strømme hele vejen til Roški-vandfaldet og langs de tre kilometer af den nedre del af Čikola-floden og dannede ét af de mest usædvanlige og smukke landskaber i parken. Omkring Skradinski buk fører en 1,9 km lang sti over træbroer, der passerer gennem en række vandmøller - som i dag udgør en etno-landsby - og resterne af et gammelt vandkraftværk. Der er stadig mange, der ikke ved, at dette kraftværk i Krka var det andet vandkraftværk, der blev bygget i verden.

Krka waterfalls, Skradinski buk, Croatia

Fra Skradinski buk gennem den smaragdgrønne kløft i Krka-floden er der organiserede bådture, der giver besøgende adgang til den fredelige oase, hvor øen Visovac ligger, gennem det attraktive sund "Među gredama" og videre til Roški-vandfaldet. Der er to bådture fra Skradinski buk. Den første er til øen Visovac i to timer med en halv times rundvisning på øen ledsaget af en guide. Den anden er til Roski-vandfaldet og tager fire timer. Det inkluderer et hop-off sightseeing stop ved Visovac i en halv time og en gratis halvanden times rundtur i Roška-vandfaldet.

Visovac Island er ét af de vigtigste naturlige og kulturelle steder i Kroatien. Det franciskanske kloster Our Lady of Mercy og kirken Our Lady of Visovac, blev bygget på øen i 1445. Disse bygninger smeltede smukt ind i landskabet i Visovac-søen og skabte en enhed af struktur og natur, der giver en unik æstetik i omgivelserne.

Roški-vandfaldet kaldes det rummelige vandfald, da det er 22,5 m højt og består af det største vandfald, utallige grene, kaskader og tufaøer. Det største vandfald ligger i slutningen af barrieren, hvor Krka styrter ned i Visovac-søen fra en femten meters højde. Foran er der en række parallelle vandfald, almindeligvis kendt som halskæder.

Krka, national park, Croatia

Hvis du er ved Roški vandfaldet, kan du tage en sejltur til klosteret Krka og de middelalderlige fæstninger Nečven og Trošenj. Udflugten varer to og en halv time inklusive sightseeing i klosteret i en halv time. Dette åndelige centrum for ortodokse troende er en perle beliggende ved siden af floden Krka og blev bygget på fundamentet af et ældre eremitisk kloster. Dette kloster nævnes først i historiske dokumenter der er dateret tilbage til 1402. Fordi disse bygninger er så højt beliggende på bjergkløften, kan befæstningerne kun ses ordentligt fra en båd.

Krka river, Croatia

For alle de sejlere, der har ønsket at rejse til lands, er der en mulighed for at leje en minibus, der kan køres helt til Burnum, en romersk militærlejr fyldt med rester fra den antikke historie. Det blev bygget under overgangen fra den gamle til den nye æra i en position, hvorfra passagen over floden Krka ville være blevet overvåget. Det er en værdifuld kulturarv i Krka National Park.

Dette område ved krydset mellem salt og ferskvand byder på så mange unikke oplevelser og har så megen vigtig kulturhistorie. Det bør du ikke gå glip af, når du planlægger din sejltur på den kroatiske kyst.

Af den offentlige institution "National Park Krka"

National park Krka


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:



My Perseus
10%
13-12-2020 - 26-12-2020
Senge: 11+1
3.750€ 3.375€/ 7 dage
per person 281€/ 7 dage
Kab.: 6 / WC: 3
Beliggenhed: SÃO VICENTE
C'alma
10%
13-12-2020 - 26-12-2020
Senge: 6+1
2.200€ 1.980€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: SÃO VICENTE
PRES- L45-17-CA
25%
19-12-2020 - 26-12-2020
Senge: 10
7.506€ 5.630€/ 7 dage
per person 563€/ 7 dage
Kab.: 6 / WC: 4
Beliggenhed: SAINT MARTIN