Til søs, i både solskin og regnvejr

Til søs, i både solskin og regnvejr
03-11-2015

Sådan klæder du dig på til sejllads i al slags vejr 

Vejret kan være uforudsigeligt til søs, hvilket gør pakning til svær opgave. Selv hvis du lejer en båd midt på sommeren, og alle vejrudsigter peger mod et stabilt vejr, vil du ikke fortryde at være forberedt på det uventede. Her finder du nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig med være godt forberedt til sejlads. 

Tricky sommervejr – Snyd solen

Selvom sommeren for det meste bringer stabilt vejr med sig, så er det bedste råd at pakke sådan, at du kan hurtigt kan tilpasse dig hvad som helst, naturen måtte udsætte dig for. Ud over dit normale tøj er følgende gode at have med. En lys, tynd, komfortabel langærmet trøje, som vil beskytte dig fra den uundgåelige sol ombord på dækket. Når du sejler er det ofte umuligt at gemme sig for solen, da der er meget til søs, som reflekterer solens stråler inklusiv din egen båd. En tynd og lys langærmet trøje er den bedste måde at beskytte sig imod at blive forbrændt. Af samme årsag er det nødvendigt med et par gode solbriller og en hat (hvis muligt, med en rem til at beholde begge sikkert på plads). Det er endvidere en rigtig god ide at medbringe hensigtsmæssigt fodtøj, som ikke bare beskytter dine fødder imod solen, men også imod varme overflader på båden. På den anden side så kan du til søs også forvente kølige briser, specielt om natten. Det er derfor heller ikke nogen dårlig idé at pakke noget der hjælper dig med at holde varmen imens du slapper af på dækket. 

Der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klær

Ifølge det gamle ordsprog: ’der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klær’, så er der ingen grund til, at kulden skal holde os væk fra at nyde vores hobby. Dog kræver det lidt mere at pakke til sejllads i efteråret og om vinteren. Udover bare at tænke på skridsikkert fodtøj, er det også vigtigt at holde sig tør. Vådt eller fugtigt tøj kombineret med kulde og vind kan skabe en ubehagelig situation, som kan udvikle sig til at være direkte sundhedsskadelig. Heldigvis findes der et bredt sortiment af udstyr til sejllads, som inkluderer vandtætte jakker, bukser og handsker, sejllads-støvler af høj kvalitet samt hovedbeklædning designet til formålet. Sejler du i en overgangsperiode, er det en god idé at være iført flere lag, så du hurtigt kan justere din påklædning til skiftende vejr og temperatur. 

Hvordan til at klæde fotr sejlads

Fodtøj

Vi har allerede nævnt at det er vigtigt med skridsikre såler når du sejler. Men der er et par ekstra ting at tænke på, når du vælger dit fodtøj. Det første problem illustrerede Kaptajn Richard Brown fint i sin instruktion til Prins Albert af England i 1851, da han modtog ham på sin Skonnert America: ’I know who you are, but you’ll have to wipe your feet.’ Vi er sikre på at de fleste bådejere kan relatere til Kaptajnens synspunkt, og der bliver altid set lidt ned på at være iført hæle eller sko med mørke såler ombord på et skib, da hæle af hvilken som helst slags kan skade gulvet, og farvede såler efterlader grimme striber og mærker på dækket.

I debatten omkring emnet: ’Ja eller nej til sko ombord’, har begge sider efter vores mening nogle gode pointer. Tilhængere af at være barfodet til søs siger, at de føler sig mere stabile og har en bedre bevægelsesfrihed, samt at de står bedre fast på gulvet. På den anden side, så findes der en del fotografisk bevis for brækkede og forslåede tæer, da der er meget på dækket som du kan slå dine fødder på, er der en høj risiko for slag, blå mærker, eller værre – blødende sår! I sidste ende vil vi sige, at det kommer an på din personlige præference og adrætheden af dine fødder. Skulle du vælge at gå barfodet, så hav et par sejlersko klar, for en sikkerhedsskyld.

Et par ekstra råd

Hvad end du sejler om sommeren eller vinteren, så bør du klart sætte solbeskyttelse på din pakkeliste. Vi er alle vant til bidende sommersol, men specielt solrige vinterdage kan også slå til, og det er en god idé at have solcreme ved hånden.
Hav også altid et sæt skiftetøj ombord, da en dag i fugtigt tøj kan være ekstremt ubehageligt, og som sagt, til skade for din sundhed.
Sidst men ikke mindst, hvis du planlægger at være en aktiv sømand, så bør ’simpelt er bedst’ være dit motto. Har du langt hår, så sæt det op, hold dine hænder så frie som muligt og undgå tilbehør som kan hænge i vejen eller langt flagrende tøj. Kort sagt, så er der en masse reb ombord, så undgå at være iført noget, som kan hænge fast.


Ved at følge disse generelle retningslinjer er du godt klædt på til komfortable og aktive sejlture. Du vil være bedre forberedt, og sikre en mindre gnaven skipper, et tilfreds mandskab og vigtigst af alt en ren og flot båd.
Vi ønsker dig som altid en sikker og spændende sejloplevelse!


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 75€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir
BELLA
19%
07-04-2018 - 05-05-2018
Senge: 6+3
850€ 689€/ 7 dage
per person 77€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Biograd na moru
NINA
40%
07-04-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.100€ 660€/ 7 dage
per person 83€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir