Sæt kurs mod den berømte Marco Polos ø

Sæt kurs mod den berømte Marco Polos ø
29-05-2014

Et besøg til Korčula er noget som simpelthen må blive inkluderet på din ’to-do´ liste. Det er en af de tættest beboede af Kroatiens øer, fyldt med natur områder, kulturelle seværdighed og sjove oplevelser. Øens byder på en række uimodståelige maritime destinationer, og sætter du dig for at sejle rundt om den, så venter der et 60 nm langt eventyr. Hvis du sejler i retning af Mljet er der 19 små øer og øgrupper hvor du kan fortøje din båd og nyde en dukkert i det klare hav. For at opleve de historiske seværdigheder til lands, kan du lægge til i ACI marinaen Korčula, skimme igennem biografien af eventyreren Marco Polo, og sætter dine fødder i retningen af hvad der siges at være hans fødeby, hvor du samtidig kan nyde den smukke middelalder arkitektur. ACI marinaen ligger lige ved siden af bymidten som altså eftersigende er der hvor en af de mest berømte opdagelsesrejsende i det 14. århundrede voksede op. Der findes ikke noget bedre startpunkt for dit eget eventyr end dette!

Marco Polo HQ på Korčula

Marco Polo-hus på øen KorculaDer er stadig en del debat omkring denne berømte handelsmands fødeby. Italienerne vedholder at han blev født i Venedig, og i Kroatien siger man at han er fra Korčula. Historikere har samlet bevis for begge teorier, og meget af det peger mod Korčula som den by hvor Polo familien oprindeligt boede. Dertil, er Polo efternavnet forbundet til en vandfugl der kaldes ’pol’ som holder til i nærheden. Bevismaterialet viser at Marcos underskrift var ’Pol’ og ikke det Latinske ’Polo’. Endnu mere sigende er det, at hans families våbenskjold bar tre vandfugle.

Er det ikke passende, og måske endda ikke helt tilfældigt, at huset som Marco Polo formentlig voksede op i, ligger i en hjerteformet by. Korčula by blev konstrueret i formet af et hjerte med to veje – som forestiller fiskeven – flettet ind i byens hovedgade. Hjertet, et symbol på den eventyrlystne sjæl og en higen efter det uvidste er alt hvad Marko polo stod for.

Og hans formentlige barndomshjem ligger lige i ’hjertet’ af denne by, nord for St. Marcus katedralen. Huset er åbent for besøgende fra april til september, både for grupper og for individuelle – prisen er kun 12 eller 20 kn. Huset står som vidner om en lille del af Marco Polos rige liv og markerer starten for denne verdenskendte rejsende. Derfor er det absolut et af de vigtigste steder at besøge, hvis du ønsker at følge i hans fodspor.

Marco Polo hus og kirke på øen Korcula

‘Il Milione’ – eventyret om verdens perler

Marco Polos rejsefortællinger lød sikkert ret så utrolige til det almindelig folk i området. Siden han tog afsted på en tre et halvt år lang rejse som han beskrev i bogen ’Il Milione’, kan vi forstå at han kastede sig helhjertet og fuldstændigt ud i rejsen. Han rejse igennem Armenien, Persien, Afghanistan, Badakhshan plateauet i Palmira området, og hele vejen til den Kinesiske del af Turkmenistan hvor han forsatte af Silkevejen. Undervejs krydsede han de to ørkener Lop og Gobi og blev ved lige til den Kinesiske grænser. Han havde en fascinerende evne til at observere og kom langt ud over grænserne for hans kristne uddannelse, dette åbne og nysgerrige sind fjorde ham til en verdensrejsende handelsmand som vi stadig skriver og taler om i dag. Hans bog ’Il Milione’ blev skrevet fra en fængsel ved hjælp af hans ven Rustichellio, og blev senere til inspiration for Columbus på hans opdagelsesrejser.
Marco Polo var i sandhed en utrolig mand, oftest betragtet af dem omkring ham som små-excentrisk pga. hans store fantasi og idealisme.

Manden med tusind historier

Verdensomrejsende og handelsmand fra Venedig. Marco Polo delte ofte hans eksotiske historier når han kom tilbage fra en af hans lange rejser. For mange, var Marcos beskrivelser, fakta og tal set som store overdrivelser i forhold til virkeligheden. Dengang var talsystemet simpelthen ikke højt nok til hans historier, og ’million’ eksisterede ikke som et begreb, hvad man sagde i stedet var ’tusindvis af tusinde’.
Fordi Marcos mellemnavn var Emilio (Marco Emilio Polo) opfandt folket i Venedi hurtigt begrebet ’emilioni’ som senere blev til ’million’. I dag er tallet ’million’ ikke det eneste minde vi har om Marco Polo; han har også lagt navn til Venedigs lufthavn, en fåreart som han mødte på sin rejse i Pamir bjergende, og det første skib som sejlede jorden rundt på under 6 måneder – en sejlbåd bygget i Saint John i 1851.

Hvis vil vide mere om manden med tusindvis af tusinde historier, manden med en vandfugl i sit navn, som er ansvarlig for at have skrevet en af de mest oversatte bøger i verden ’Il milione’, så sæt sejl i retning mod Dalmatiniens sydlige vinde ’Jugo’ og besøg Korčula. Gå en tur igennem byen og mærk dens middelalderlige atmosfære. Genopdag Marco Polos fødehjem, se dig omkring og tænk på hvordan det ville have været, for 800 år siden., at krydse verden og tage skatte fra det fjerne østen med tilbage til Middelhavet.

Korcula-panorama


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:NINA
40%
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+2
1.100€ 660€/ 7 dage
per person 83€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Trogir
LISSA
40%
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+1
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 86€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Makarska
SEAGOLL
40%
Bavaria 41 2003
31-03-2018 - 28-04-2018
Senge: 6+1
1.000€ 600€/ 7 dage
per person 86€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: Split