Proviant på din båd som en professionel

Proviant på din båd som en professionel
28-07-2020

At sørge for at dit mandskab får mad og vand på dit feriesejlads behøves ikke være et mareridt. Med lidt gennemtænkt planlægning vil du have en sund morgenbuffet, og du vil nemt kunne lave madpakker og velsmagende aftensmad. Vi har skrevet en hjælpsom guide som sikrer at du har dækket alle baser, og lavet et skema for at gøre det endnu nemmere. Hvis du følger disse tips vil du kunne slappe af på dækket, ha’ styr på sejlene, eller svømme i nogle afsides bugter uden at skulle stresse over forsyninger.

Hold det simpelt

Køkkenet der er på båden er meget mindre (og det samme for køleskabet) og ikke lige så veludstyret som det der hjemme, så nøglen er helt sikkert at holde det simpelt men velsmagende. Tænk kolde tallerkner, salater, pasta salater, sandwiches og snacks. Hvis du cruiser omkring de græske øer, så check nogle af vores opskrifter for nogle gode ideer.

Tænk på dit mandskab og der hvor du sejler hen. Hvor fjernt fra byer vil det være? Er der børn eller sultne teenagere ombord? Vil der være steder undervejs hvor det er muligt at genopfylde forsyninger? Det fleste havne og marinaer har supermarkeder og købmænd hvor det vil være muligt at købe friske varer eller lidt ekstra du står og mangler.

En anden vigtig faktore er hvor mange måltider i vil ha’ på båden, og hvor mange i vil ha’ væk fra båden. Typisk er det en god idé at spise morgenmad og frokost på båden, og så spise ude om aftenen i en havn eller marina. Prøvesmagning af den lokale mad på restauranterne omkring kysten er noget af det bedste ved et feriesejlads. Det kan tilgengæld ske at du har planlagt en overnatning i et mere fjernt område, hvilket betyder at aftensmaden skal laves ombord, så du burde have proviant for mindst 3 aftensmåltider ombord.

Det er også en god idé at tænke på specielle diet krav, og om der er nogle vegetarer eller veganere ombord på båden.

Proviant services

En anden måde at gøre det på er at lade dit charterfirma gøre det for dig. Det fleste charterfirmaer har en proviant service som du kan benytte. Check dit charterfirma når du booker din båd for at finde ud af for nogle services de tilbyder. Typisk er det “fuld” eller “delvis” og du vil få en liste over hvad det indebærer. Check om det også inkludere drinks.

Lav en liste

Det lyder simpelt, men det er nøglen til at huske det hele - eller bare print vores skema ud - vi har gjordt alt arbejdet for dig!

Shop lidt af gangen, og ofte, i stedet for at prøve at shoppe til en hel uge for du forlader havnen, specielt i forhold til friske varer. Dine varer vil bedre kunne være i de små køleskab og de vil også holde sig friske. At shoppe i de lokale bagerier, markeder og butikker er sjovt - og du vil kunne prøve de lokale oste, pålæg, brød, kager og andre nydelser.

Børn og dem der godt kan lide en snack

Frugt er altid en nem og sund snack til mellem måltider. Om sommeren er der intet der slår en vandmelon, og man kan få meget ud af den. Hvis der ikke er plads i køleskabet kan du putte den i et net og smide den i vandet, indtil det er tid til at spise. En rigtig god idé er at have en “snack boks” med dagens snacks. Så kan mandskabet bare hjælpe dem selv til en snack, lige indtil der ikke er flere. Det er en god måde til at sørge for at i ikke løber tør for snacks på førstedagen af jeres tur. Fyld snack boksen med blandt andet kiks, chokolade, tørret frugt og riskiks. Glem ikke snacks til solnedgang! Et sortiment af kiks og ost, pesto, vindruer, dadler og figner er godt at have til drinks på dækket.

Hurtig guide til måltidsplanlægning

Her er en hurtig guide. Vores skema går i dybere detaljer.

Morgenmad - morgenmads buffet er nemmest. Yogurt, frugt, mælkemorgenmad, syltetøj og marmelade, kaffe og te kan nemt puttes på bordet så mandskabet kan tage det de har lyst til. Pandekager kan gøre det specielt, og overskuds brød kan bruges til at lave franske toast.

Frokost - sandwich, salater og fingermad er nemt at forberede imens i rejser, eller ligger til anker i en lille bugt der måske ikke er så meget læ som i havne og marinaer.

Aftensmad - den bedste mulighed er at spise ude for at nyde de lokale delikatesser, vin og andre specialiteter. Hav forberedt til nogle nødsituations måltider i tilfældet af at du er kilometer fra nærmeste butik og dit mandskab begynder at blive sultent. Hvis der er en grill ombord kan du grille nogle fisk, steaks, kebab eller grøntsager. Servér det med salat og brød. Alternativt kan en god pasta, couscous eller risotto være hurtigt og nemt.

Drinks - husk ting som kaffe og te; lav en liste af sodavand, juice, vand, øl, vin og andet alkohol som dit mandskab foretrækker. Planlæg til mindst 2 liter vand per person per dag. Lokalt produceret øl og vin kan være godt at prøve og vil for det meste være billigere. Både i Grækenland og Kroatien er der en fremragende variation af vin og øl.

Is - is kan typisk findes på ruten i havne. Hold jeres drinks nedkølet til solnedgangen!

Kryderrier - husk at købe salt og peber, olie og eddike, smør, urter og andre krydderier

Ekstra - rengørings og papirs produkter burde der også købes ind til.

Med din båd velforsynet vil du være klar til eventyr sejlads og du vil ikke løbe tør for proviant.


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:



Sunrise II
30%
Bavaria 34 2001
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 6+2
1.500€ 1.050€/ 7 dage
per person 131€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: MURTER
SAGITARIUS
30%
Elan 431 1996
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 8
1.630€ 1.141€/ 7 dage
per person 143€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Vodice
ESPRESSO I
30%
22-08-2020 - 29-08-2020
Senge: 4+2
1.260€ 882€/ 7 dage
per person 147€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Vodice