Overtro blandt sømænd - Held og det overnaturlige

Overtro blandt sømænd - Held og det overnaturlige
29.11.2021

Overtro! Den udbredte, men irrationelle, tro på overnaturlige indflydelser - specielt når det kommer til godt eller dårligt held. Sømænd har troet på disse helt tilbage til dengang hvor de helt var overladt til havets rå barmhjertighed. Nogle af disse trosretninger giver mening og andre er direkte underlige - her er en samling af havets overtro fra overalt i verden, som du kan have i tankerne på din næste sejltur.

Pas på den Blodrøde Solopgang

“Rød himmel om aftenen, sømænds glæde; Rød himmel om morgenen, sømænd pas på” er et af de mest velkendte maritime udtryk. Den første reference til dette udsagn kan findes i en gammel Engelsk bibel, og er blevet gentaget mange gange over århundrederne, da England havde maritim økonomi og vejr uden nogen måde at forudsige vejret på, og det var et tilfælde at liv eller død.

Hvis solopgangen over havet er rød, pas på! Dagen forude kan være farlig og uforudsigelig. Den perfekte undskyldning for at forblive forankret og dovne den en hel dag på båden.

Killing overbord

Hvis en sort kat går over vejen er det typisk et tegn på uheld. Ikke for de irske og britiske sømænd der troede at det bragte held at have en sort kat ombord på skibet - “skibets kat”. Der er blevet fundet bevis på at man havde katte på skibe helt tilbage til de gamle egyptiske handlende, højst sandsynligt for at kontrollere bestanden af gnavere på handelsskibe. Ifølge folkevisdommen blandt sømænd havde katte mirakuløse krafter der beskyttede skibe under farlige storme. De blev også brugt som barometer i gamle dage, hvis en kat slikkede sin pels mod hårene betød det at der var haglvejr på vej; hvis den nysede betød det regn; og hvis den var legesyg og fuld af energi betød det vind. Det kan være udfordrende at sejle med kæledyr, men at have en kat ombord kan være nøglen til dit ideelle feriesejlads.

Delfiner

Delfiner er siden gamle tider blevet taget i betragtning som specielle. Den græske gud af havet Poseidon var altid omgivet af dem, og i græske legender troede man at de reddede mennesker. Kinesiske, Byzantinske, Arabiske såvel som Europæiske sømænd har alle historier om delfiner der redder skibe eller sømænd i fare. Delfiner der svømmer med båden er set som en varsel om en sikker rejse og gode omstændigheder, så vær på udkig efter disse fantastiske dyr når du sejler på det åbne hav.

Skytshelgen for sejlads

Hvis du sejler i grækenland eller kroatien kan det være du støder på et lille ikon af Sveti Nikola (HR), eller Agia Nikolaos (GR) (St Nicholas) som er skytshelgen for sømænd og fiskere, på din båd. Det blev tænkt at han beskyttede sømænd på havet, og mange havne i Grækenland har ikoner af St. Nicholas omgivet af votivgaver. I kroatiens kystområder venter børn på Sveti Nikola d. 6 December, på stranden. Han ankommer med en båd, og bringer dem gaver (slik til det gode børn, pinde til de slemme). Man kan også finde kirker dedikeret til denne helgen på øens klipper hvor der er udsigt over havet. Glem ikke at blæse i hornet når du sejler forbi, for at vise din respekt til sømænds skytshelgen.

Tattoo Talismaner

Tatoveringer blandt sømænd startede tilbage i 1700-tallet, da den velkendte sømand og opdagelsesrejsende Kaptajn James Cook ankom til det sydlige Stillehav. Polynesere brugte distinktive tatoveringer for at vise deres identitet, personlighed, status og seksuel modenhed. Næsten alle i det gamle Polynesiske samfund havde tatoveringer, og Cook’s mandskab fik tatoveringer for at huske rejsen. Da rejsen havde været en stor succes blev tatoveringer set som en god varsel, og trenden begyndte at sprede sig blandt sømænd. Sømænd fik tatoveringer fordi de så det som værende beskyttende, og fordi de troede det bragte held. Grise, haner og svaler blev set som symboler på held, og den nautiske stjerne er stadig populær blandt dem der begår sig på havet. Senere begyndte vestlige sømænd at tatovere religiøse designs på deres kroppe, for at berolige de farlige kræfter på havet der forårsagede storme og drukning.

Heks Afvisende

Hold hekse væk fra din båd ved at være sikker på at alle æggeskaller på båden er brækket op i små stykker. Denne overtro stammer fra 1500-tallet, og foreslår at en heks kunne bruge de gode æggeskaller som båd, og sejle ud på havet for at kaste magi som synkede både.

Den irske variant fra 1840’erne er en smule anderledes. De smadrede deres æggeskaller i små stykker for at beholde de irske feer som havde med på deres rejse til Amerika, for ellers ville de bruge æggeskallerne til at sejle hjem igen.

Banan forbud

“Ingen bananer ombord” er endnu en overtro, specielt på fiskerbåde. De blev troet at bringe så meget uheld at de ville sørge for at skib gik tabt, og der er et par teorier om hvorfor bananer blev tænkt på i så dårligt lys. Tilbage i det 17-18 århundrede var der mange skibe som medbragte sød, eksotisk frugt fra Caribien til Europa. Nogle af disse var svært overbelastede og sank. En anden ide er at de tropiske insekter som lever på bananplanten kan have infestered skibene. Måske er bananskraldens glatte natur også blevet taget i betragtning.

Vær som en pirat

Personlig forplejning blev set som bringe ekstremt uheld. At klippe dit hår, dit skæg og dine finger- og tånegle blev set som kunne bringe stormvejr, og selv kæntre båden. Et overgangsritual for sømænd på deres første jordomsejling, eller når de sejlede forbi ækvator, var at pierce deres øre og gå med en guld ørering for at bringe held og gode sejladsforhold. Nogle troede endda at en ørering af guld havde magiske helbredningskrafter og kunne forhindre bæreren fra at drukne. At fløjte er absolut bandlyst da du kan fløjte en storm i gang, og glem ikke tatoveringerne!

Hvad enten du er overtroisk eller ej, så skal du vide at du har magten til selv at skabe dit held, og med et charterselskab du kan stole på samt erfaren skipper er der ingen grund for bekymring (medmindre at de er rødhårede eller er flad fodede selvfølgelig).


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:ZAGLAV
31%
Elan 38 1993
02.04.2022 - 09.04.2022
Senge: 6+1
470€ 326€/ 7 dage
per person 47€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 2
Beliggenhed: MURTER
KADULJA
31%
Elan 333 2002
02.04.2022 - 09.04.2022
Senge: 4+2
440€ 302€/ 7 dage
per person 50€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: MURTER
VERA I
27%
02.04.2022 - 09.04.2022
Senge: 8+2
760€ 558€/ 7 dage
per person 56€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: MURTER