Nyt år, ny hobby?

Nyt år, ny hobby?
26.01.2017

Nytår er tiden hvor vi laver forsæt om at give ting op. Men hvad med at tage noget nyt op i stedet? Måske en fritidsaktivitet som får dig udenfor, holder krop og sind i gang og som ovenikøbet er sjov? Sejlads er en hobby som hurtigt bliver til en livsstil – og det er nemmere end du tror. Her er et par råd til hvordan du begynder.

Dig som starter fra bunden

Har du aldrig været på en båd? Er du overvældet af sejldas jargon og teknikker du endnu ikke kender? Sejlads er lettere tilgængeligt end nogensinde før, og der er flere måder at komme i gang på. Det er en åbenlys fordel at være i nogenlunde form og kunne svømme, men mange sømænd har startet ud i dårligere form og knap flydende!

Sejlads tager både viden og kunnen. Viden kan du ordne ved at læse op på det grundlæggende materiale. Sejlads jargon, bådens anatomi, opsætning, sikkerheds procedure, basis sejlads teknik og knob kan du alt sammen lære nemt og komfortabelt hjemmefra.

Men for at blive sømand behøver du også denne kunnen: aflæse vindens retning, styre båden og trimme sejlene. For at stige ombord for første gang og begynde din nye hobby er dette alt hvad du behøver.

Våde fødder

Hvis du bor tæt på sø eller hav, så er den bedste måde at starte på at blive medlem af en lokal sejlklub. Klubber har ofte to-tre dages kurser hvor du kan lære basis om sejl og vind. Introduktionerne er som regel på små både, og er en af de bedste måder at starte på. På introduktionskurser vil du få lært af styre en båd selv, læse vinden og justere sejlene derefter. Derudover er de relativt lette at få plads til i en travl hverdag. 

Kniber det med at finde åbent vand i nærheden af dit hjem, så er der også muligheden for at lære at sejle på en ferie. Med en smule research kan du finde et udbud af lær-at-sejle ferier hvor du kan indtjene nogle sømil, og få lært sejl og reb at kende i solskin på rolige vande; under overvågning af en kompetent instruktør. En fordel ved denne mulighed er at du kan tage familie eller venner med, så i kan lære sammen – instant Crew!

Kompetent mandskab

Når du har det grundlæggende i orden, er det tid til at komme videre og investere i et solidt sejlads kursus på en større båd hvor du kan udfolde dine nye færdigheder. Kompetence kurser, Competent Crew eller lign. føres af organisationer rundt om i verden. Mange af kurserne kan strækkes over weekender eller udføres i løbet af en sommerferie. De færdigheder du lærer på et sådan kursus involverer knob og behandling af reb, tøjringsteknikker, sikkerhedsprocedure, mand overbord, sejlads jargon og indsigt i bedste praksis.

Det næste på listen er ’Dag-skipper’ certifikatet, et mere intens kursus som vil lære dig at sejle en yacht på mere sikre vande i løbet af dagstimerne. De færdigheder du lærer her bør inkludere opsætning af skibet, sejlads praksis og håndtering af skibet til en tøj standard, sejl trimning, basis navigation, sikkerhed og planlægning i forhold til vejret.

Charter en sejlbåd

Når kvalifikationerne er i hus er det tid til at komme i gang og chartre en sejlbåd. Du bør vælge en let sejl-destination hvor vinden er forudsigelig og vejrforholdende gode. Første gang kan det være en fordel at deltage i en mindre flåde eller chartre en båd med en skipper, som kan dele ansvaret med dig og give en kompetent, hjælpende hånd. Husk på, at en mindre båd er nemmere at manøvre og ideel for begyndere.

Sæt sejl

At mestre alle disse færdigheder tager tid og øvelse, og det kan tage flere år at blive ekspert. Sejlads er en spændende og belønnende sport som åbner horisonter for dig. Hvorfor ikke prøve, og se om det er noget for dig? 


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Bénéteau Platu 25 Sardinia Italien
30%
Bénéteau Platu 25 2000
27.07.2024 - 03.08.2024
Senge: 4
1.550€ 1.085€/ 7 dage
per person 271€/ 7 dage
Kab.: 2 / WC: 1
Beliggenhed: Sardinia
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan
sejlbåd Bavaria Cruiser 45 Sukošan Kroatien
30%
Bavaria Cruiser 45 2014
27.07.2024 - 17.08.2024
Senge: 8+2
4.050€ 2.832€/ 7 dage
per person 283€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 3
Beliggenhed: Sukošan