Tal Sproget – Maritim Terminologi for begyndere

Tal Sproget –  Maritim Terminologi for begyndere
23.10.2017

Kommunikation er vigtigt når du sejler på det åbne hav, og ingen bør give sig i kast med sejlads uden i det mindste at kende til de mest basale maritime udtryk. Terminologi som blev brugt af sømænd for århundreder siden bruges stadig i dag, de er spredt igennem det danske sprog, og nogle udtryk daterer helt tilbage til det 16. og 17. århundrede. Her har vi samlet et sæt af de mest basale maritime termer som enhver sømand bør kende til, samt et par sjove og skøre udtryk som har sneget sig ind i vores hverdagssprog selvom de oprindeligt kom fra den maritime verden.

Skibsdele og brugbare udtryk

1. Agter og stern – Den bagerste del af skibet.

2. Bov - Den forreste del af skibet.

3. Bagbord – Bagbord er altid den venstre side når du er vendt mod boven (fremad).

4. Styrbord – Styrbord er altid den højre side når du er vendt mod boven (fremad).

5. Dækket - den øverste del af skibet som dækker skroget.

6. Bom - Bommen er en vandret stang som er udstrakt fra bunden af masten. Ved at justere bommen efter vindens retning får du vinden ind i sejlende og kan bruge vinden til at komme fremad eller bagud.

7. Roret – et fladt stykke træ, fiberglas eller metal placeret under båden, som bruges til at styre. På større sejlskibe kontrolleres roret med en hjul, hvorimod mindre sejlskibe har en mere direkte, agter styremekanisme.

8. Storsejl – sejlet agter for masten som er fastgjort til masten og bommen.

9. Forsejl/Jib – sejlet imellem forstaget og masten.

10. Spiler – et stort ballon-agtigt sejl som er fastgjort til masten forest på båden. Bruges til at sejle i medvind.

11. Fald – tovværk til at hejse sejlet med.

12. Skøde – tovværk, der anvendes til at justere sejl med.

13. Skødespil – udstyr som bruges til at spænde skøder med.

14. Klampe – fastskruet metal- eller træstykke, der anvendes til at fastgøre fortøjningstov, skøder, fald o.l.

15. Læ – læ siden af en båd er den side hvor storsejlet føres, altså den side der vendes længst væk fra vinden (modsat den retning vinden blæser).

16. Luv – luv er vindsiden af båden, modsat læ, altså den side hvor vinden blæser fra. Idet sejlbåde som regel bevæger sig med vinden, er luv siden vigtig at kunne identificere.

17. Krydse –  krydsning er en basal sejlmanøvre, som hentyder til at vende  boven igennem vinden, sådan at vinden flyttes fra den ene til den anden side af båden. Når du krydser vil bommen altid flytte sig til den modsatte side.

18. Jibing – Det modsatte af, og en mindre populære teknik end krydsning. I denne manøvre vender du bagbord imod vinden således at vinden rykke fra den ene til den anden side af båden.

19. Fire – at lade sejlet løbe ud.

20. Trimme – at trække sejlet ind.

 

Sømands slang

Mange af vores ord og udtryk stammer fra vores forhold til havet. For eksempel stammer det almindeligt brugte ord ’overvældet’ fra det gamle udtryk for at kæntre. Denne liste er langt fra omfattende, men giver dig ti af de bedste sådanne udtryk:

1. ‘Above board’ – betyder ærlig. Pirater gemte ofte en stor del af deres mandskab under dækket. Skibe som viste hele deres mandskab frem på dækket blev set som ærlige handelsskibe som var ‘above board’. Pirates would often hide much of the crew below the deck. The ships that showed their crew on the deck were thought to be honest merchant ships known as "above board". 

2. Alle hænder på dækket – Alle hjælper til. Et udtryk som bruges til at kalde alle sømænd til deres poster, klar til action.

3. ‘Bale out’ – at komme ud af en svær situation. At ‘bale out’ betød oprindligt at øse van dud fra et skib.

4. ‘Binge’ – overdreven nydelse. Et maritimt udtryk for at rense noget ud, såsom en tønne rom. En sømand som havde tømt en tønne rom, havde således haft en ‘binge’.

5. ‘Carry on’ – at forsætte. I sejlets dage ville officeren på dækken holde øje med vinden, som skiftede konstant, således at alle sejl kunne blive justeret for at sikre den bedste vind i sejlene. En god brise blev efterfuldt af ordren ‘ carry on’. Det betød at rejse alle sejl.

6. ‘Don't rock the boat’ – Hold status quo. Behold alting på sin plads, så båden ikke gynger når vægten skiftes rundt.

7. ‘Dressed to the nines’ – At være klædt fint på. For at fejre en vunden sejr, blev skibe som vendte hjem mødt i af en havn ‘klædt på’ i flag og guilander. Så mange som muligt fra mandskabet ville stå ret på NINE PRIMARY YARDS og salutere deres konge.

8. ‘Feeling under the weather’ – Betyder at føle sig syg eller sløj. Udtrykket kommer fra det faktum, at passagere på skibe ofte blev søsyge i dårligt vejr.

9. Footloose and Footloose og Fancy-Free – at opføre sig frisindet og ikke være bundet. Ordene kommer fra bunden af sejlet som kaldes sejlets ‘fod’ som skal være gjort fast til bunden. Hvis foden ikke er sat ordenligt fast, kan sejlet komme løs, ‘footloose’, hvilket forhindre skibet i at sejle som det skal.

10. Gå med strømmen – At tage tingene som de kommer og gå i takt med omverdenen. Et udtryk for at sejle i samme retning som strømmen, hvilket gør turen nemmere og hurtigere.
 

Med disse udtryk i ærmet vil du på ingen tid tale som en ægte sømand!


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:Silly Shark
5%
Oceanis 43 2009
20.11.2021 - 04.12.2021
Senge: 8+2
2.900€ 2.755€/ 7 dage
per person 276€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: St. George's
Benetnash II
5%
Lagoon 42 2017
20.11.2021 - 04.12.2021
Senge: 8+4
4.800€ 4.560€/ 7 dage
per person 380€/ 7 dage
Kab.: 6 / WC: 4
Beliggenhed: St. George's
Copernicus
5%
Lagoon 42 2020
20.11.2021 - 04.12.2021
Senge: 8+4
5.000€ 4.750€/ 7 dage
per person 396€/ 7 dage
Kab.: 6 / WC: 4
Beliggenhed: Olbia