Grækenlands vinde

Grækenlands vinde
08-02-2019

Oldtidens ’vogter af vindende’ Aeolus, blev berømt i Homers Odysseus. Han forbindes ofte med de fire vind guder – Astraeus’ børn, Titanen, skumringens gud og morgengryets gudinde, Eos, også kendt som Aurora. Disse fire vindguder blev kendt som Anemi; opkaldt efter kompassets kardinalpunkter. Deres eftermæle lever endnu i moderne tider i sprog og mytologi. Årtusinder senere, er Anemi det græske ord for vind, og de græske navne for vindens retninger er stadig li de gamle vind guder. Planlægger du en sejltur i Grækenland, om end du er nybegynder eller rutineret, er det en klar fordel at kende til vindende.

Vindens guder

Ud af de fire Anemi, var Boreas nordvindens gud, han bragte den kolde vinter luft med sig. Zephhyrus var vestenvindens gud, som medbragte det milde forår og de tidlige sommerbriser. Notus var sydenvindens gud, hersker over sensommer og efterårsstorme. Til sidst er der Eurus, østenvindens gud.

Boreas – Nordvinden

Den første af de fire vindguder, eller vinde, Boreas, er den nordlige vind som kommer fra Sibirien og medbringer kold vinterluft og turbulens. Med mindre du sejler i Grækenland i løbet af vinteren, er der ingen fare for at støde på den slags vind.

Den mest spændende Græske vind til lystsejlere, er den sæsonbestemte Etesian vind, som oftes går under sit Tyrkiste navn  ’Meltemi’. Meltimi-vinden blæser sommeren lang i Grækenland i det Ægæiske hav, vinden kommer fra det nordlige Ægæterhav og samler styrke som den rykker syd på. Den blæser nordøstligt til nordligt i løbet af sommer månederne, specielt i juli og august, og giver god og stabil vind i sejlende, samt en god kontrast til sommerens varme. Meltemi vinden er stærkest om eftermiddagen, og lægger sig som regel i løbet af aftenen. Sommetider kan vinden blæse uafbrudt med force 7-8. I sådanne tilfælde er det umuligt for de fleste yachts og mindre færger at sejle.

Om sommeren kan Meltemi vinden være utrolig stærk imellem Kykladerne. De blæst-ramte øer anbefales derfor til øvede sejlere eller til chartre med en skipper. I den brede kanal imellem Dødekaneserne og Kykladerne blæser vinden uafbrudt for mere end 100 mil af åbent hav. Bølgerne her kan nå en højde på over 3 meter på få timer, og  uddybes samtidigt af strømmene i området. Området er derfor utroligt farligt for både mindre en 10 meter.

Den Ioniske hav vest for Grækenland er ikke berørt af disse Etesianske vinde, men derimod den mere forudsigelige Meastro vind, som blæser sejlads sæsonen igennem. Denne vind blæser fra nordvest om sommeren i Det Ionske hav og i Adriaterhavet, når der er lavtryk over Balkan halvøen. Maestro vinden er en frisk brise der medbringer fint vejr, lette skyer og en venlig vind for sejlere i området. Sejlads omkring de Ioniske øer derfor ideelt for begyndere. Storme er ikke udelukket her, men de er som regel godt varslet og kortvarige.

Zephyrus – Vestenvinden

Zephyrus var gud af vestenbinden og budbringer af det lyse forår og de tidlige sommerbriser. En behagelig vind, god for planterne og uden megen fare for sømænd. Det siges af vindguden Zephyrus bortførte gudinden Chloris, og lod hende herske over blomsterne. Enhver mild brise kaldes i dag en zephyr.

Eurus – østenvinden

I græsk mytologi er Eurus, østenvinden, den eneste vind som ikke blev for bundet med en af de tre årstider i den græske oldtid. I mytologiens historier, religiøse tekster og litteratur er Eurus vinden forbundet med uheldige hændelser og ulykke. I Grækenland opleves vinden for det meste kun i selskab af de sydlige eller nordlige vinde.

Notus – sydenvindens

Det er sandt nok, at de vildeste af de græske vinde er de sydlige. Specielt fordi de fleste havne er bygget så der er beskyttet for de nordlige Etesian vinde om sommeren. Sydenvinden blæser som regel kun om vinteren, og her er der bedst af forhøre sig med lokal erfaring.

Vinden som blæser fra sydøst er kendt som Sirocco vinden, og blæser fra april til oktober, men stærkest i april/maj og september/oktober. Vinden kan være utrolig stærk et par gange om året og vare omrking to dage. Her vil din båd være blottet i de fleste havne, medmindre lokale kan anbefale et sted med læ for sydlige vinde. Anemi vinden kommer fra Sahara og samler støv med sig som den blæser mod nord hen over Nordafrika. Støvet bæres væk fra fastlandet, og kan reducere sigtbarheden på de sydlige græske have. Sirocco vinden bærer varm og fugtig luft nordligt hen over Italien og Balkan halvøen, og skaber derved et miljø der giver risiko for tordenstorme, specielt i løbet af foråret. Så snart vinden rammer bjergene stiger luften hurtigt over det høje terræn, og øger changen for torden. Resultatet af dette kan være vilde storme, svært regnfald og oversvømmelser.

Sirocco vinden varer fra en halv dag til flere dage i stræk. Vinden kan blæse med en hastighed på op til 54 knob, og er mest almindelig i foråret og efteråret, højdepunkterne nås som regel i marts og november måned. For sejlere er den eneste mulighed her at lægge til, vente i havnen og være klar til at rengøre din båd når det endelig er overstået.

Uanset hvilken årstid du vælger at sejle i Grækenland i, så håber vi at du får god vin di sejlene!


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:DOS BANDIDOS
23%
20-07-2019 - 27-07-2019
Senge: 6
3.300€ 2.541€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Zadar
OCEAN RUNNER
10%
20-07-2019 - 27-07-2019
Senge: 8
8.800€ 7.920€/ 7 dage
per person / 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: Trogir
UNIJE
25%
20-07-2019 - 03-08-2019
Senge: 8+2
2.190€ 1.643€/ 7 dage
per person 164€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Sukošan