En guide til sejlads på Sporadesøerne, Grækenland

En guide til sejlads på Sporadesøerne, Grækenland
19.08.2020

Sporades fjerntliggende og spredte grønne øer tilbyder sublim sejlads i koboltblå farvande med god, konstant vind og charmerende havne. Hvad er der ikke at elske? Med mere udfordrende sejlads end de Joniske øer, men ikke helt Kyklades-forholdene er det godt for begyndere, der ønsker at få mere erfaring og for erfarne sømænd. Her er vores guide for at sikre, at du kan opleve den bedste sejltur i Sporaderne.

Beliggenhed og charterbaser

Sporades-øerne ligger i det centrale Grækenland og strækker sig ud i Det Ægæiske Hav, hver ø er mindre travl end den foregående, og de ydre øer er kun tilgængelige med båd.  Kendt for deres rige vegetation og bjergrige terræn er de nogle af de grønneste øer i Grækenland. Populære steder at udforske med sejlbåd er de 24 øer, hvoraf fire er beboet permanent: Alonnisos, Skiathos, Skopelos og Skiros. Fra disse baser kan du udforske de største øer: Skiathos, Skopelos og Alonissos og de afsidesliggende, ubeboede Sporades-øer længere væk. Charterbåd afhentningspunkter er Volos og Skiathos, som begge har lufthavne og regelmæssige charterflyvninger fra Europa. Et to-ugers charter anbefales for at se det bedste i Sporaderne.

Sejladsforholdene

De dominerende vinde kaldet 'Meltemi' er fra nord (nogle gange NNW) og giver fantastiske sejladsforhold. Meltemi begynder normalt at blæse om eftermiddagen og dør ned om aftenen, men kan godt blæse ret stærkt i dagevis. 'Sirrocco' er en sydlig vind, der blæser med få ugers mellemrum i den tidlige og sene sæson.

Sejlads fra Skiathos er behagelig og let, da fremherskende vinde er venlige, især når man sejler den sydlige rute til resten af Sporaderne. Skiathos og Sporadesøerne tilbyder mange naturlige havne til dit bådcharter og en række smukke strande.

Når vinden er stærk NW, anbefales det, at holde sig til den sydlige sejlrute.

Bedste rejsetidspunkt

Valg af det bedste rejsetidspunkt, afhænger virkelig af personlige præferencer.

Højsæsonen, juli og august, er ekstremt travl, især på Skiathos. Det er ikke altid nemt at finde en fortøjningsplads i havnene, og øerne er fyldt med turister. Hvis du er til fester med store skarer, er dette sæsonen for dig.

Når du er på en båd, kan du altid sejle væk til et mere afsides sted, men det er godt at huske dette især m.h.t. indkøb. Det er usandsynligt, at du finder et sted, hvis du kommer om aftenen eller natten. Temperaturerne er også meget høje på dette tidspunkt, og det kan blive virkelig varmt på en sejlbåd, hvor du hele tiden udsættes for elementerne.

Lavsæsonen (maj / juni og september / oktober) er roligere med god chance for godt vejr, selvom havet stadig er koldt i maj / juni, og det kan regne i september / oktober. Dette er ofte de valgte måneder for dem, der foretrækker at være væk fra skarer.

Skiathos

Skiathos

Skiathos er tættest på Grækenlands fastland og den travleste. Den er kendt for sit natteliv og den livlige havneby, der bliver ekstremt overfyldt i højsæsonen, og det kan være vanskeligt at finde et sted at fortøje.  Med 64 strande at udforske, de fleste af dem sandstrande og nogle kun tilgængelige med båd, er det let at fordrive dagene her. Seks mil sydvest for Skiathos by ligger Koukounaries Beach. Selvom det er en travl og populær strand, forlader de fleste den ved solnedgang, og det er et charmerende sted at ankre om natte. Der er et par traditionelle græske taverner at besøge, hvis du ikke har lyst til at lave mad ombord.

Direkte overfor Skiathos by ligger de dejlige små holme Maragos, Tsougkrias og Tsougriaki, som er værd at se. Et andet charmerende sted at overnatte er på Tsougkrias, hvor der er en lille strandbar / restaurant på stranden med en begrænset, men lækker menu. Et dejligt sted at tilbringe en dag eller nat.

Den nordlige side af Skiathos byder på mere udfordrende sejlsport, især når vinden er stærk. Langs den nordlige side er det vildere og meget mindre turistisk og vil appellere til naturelskere, der kan lide ro. Vores yndlingssted er: Lalaria strand, fantastisk topografi med en stejl klippe, der falder ud i havet. Det er kun tilgængeligt med båd, og det har daglige krydstogter fra Skiathos med besøgende regelmæssigt. Andre strande der er værd at se er: Kechris Beach, Kastro, Mandraki Beach, Kriffi Ammos og Banana Beach.

The port of Skiathos, Greece

Interessepunkter på Skiathos

Kastro, ruinerne af øernes middelalderlige hovedstad, ligger langs vestkysten højt over Kastro Beach. Fantastisk udsigt.

Panagia Evangelistria kloster, bygget i det tidlige 19. århundrede, ligger 5 km nord for Skiathos by. Det har historisk betydning for sin rolle i den græske uafhængighedskrig.

Alexandros Papadiamantis Museum i Skiathos by. Det var hjemstedet til Alexandros Papadiamantis, en vigtig græsk forfatter, der boede der i det 19. århundrede.

Skopelos

Sejler du øst fra Skiathos, kommer du til Skopelos. Denne grønne og behagelige ø har nogle fantastiske havne at lægge anker ved om natten. Langs den sydlige kyst er de dejlige havne Glossa, Neo Klima, Argnontas og Panormos - alle gode steder at forankre om natten. Panormos er den mest naturlige med de færreste faciliteter og ingen kaj. Du kan strække dine ben og hoppe på en bus for at besøge den turistede "Mama Mia 'kirke herfra eller bare nyde havnelivet med de lokale. Den beskyttede syd østkyst har mange, for det meste grusstrande, mens den nordvestlige kyst udsættes for vinden og havet med høje klipper og uden nogen gode forankringer, bortset fra Skopelos-bugten. Det eneste sted at overnatte på den nordlige kyst er Skopelos by, hvor det er værd at udforske de små gyder og charmerende butikker. Den nordlige kyst er værd at sejle forbi, hvis vejret tillader det, når du vender tilbage fra Alonissos for sin betagende naturskønhed.

Seværdigheder i Skopelos

Agios Ioannis Kirke. Dette er kirken, hvor scener fra Mamma Mia-filmen blev filmet. Beliggende på toppen af en klippe er der en fantastisk udsigt over øen.

Museum for kulturarv og bibliotek Perseus Athineos i landsbyen Glossa. Et fascinerende kig på øens historie.

Klosteret for transfiguration af Kristus (Metamorfosi Sotira) ligger 3 km øst for Skopelos by i et frodigt grønt område. Grundlagt i det 16. århundrede og udstiller sjældne ikoner og bøger.

Christoforos skibbrud. For avancerede dykkere kan du besøge Christoferos-vraget i Panormos-bugten. Et 83-meters fragtskib sank i 1983. 

Alonissos

Mange sejlere henter deres båd og kører lige mod Alonissos, og du vil se hvorfor. Den mest fjerntliggende af de beboede øer, er Alonissos omgivet af National Marine Park of Alonissos, North Sporade. Marineparken er hjemsted for den sidste europæiske koloni af middelhavs-munkesæl, selvom disse generte dyr er meget vanskelige at se. Den mindst overfyldte af Sporaderne er derfor en god base for at udforske de ydre holme med båd. 

Den største havn i Patitiri er charmerende, selvom den er overfyldt med sejlbåde i højsæsonen. Herfra kan du besøge den gamle landsby, der tilbyder en utrolig udsigt over øen. De populære strande langs øens vestkyst er værd at stoppe ved, og Steni Vala er et godt sted at shoppe og besøge taverner på, før du sejler ud til de endnu mere fjerntliggende øer. Overfor Steni Vala er øen Peristera, der har nogle vidunderlige bugter og ankerpladser, herunder den ”sikreste havn i Sporaderne” - Vassiliko-bugten, hvor du kan besøge et halvt nedsænket skib.

Seværdigheder i Alonissos

Mavrikis “Pirate” Museum i Patitiri for et fremragende kig på områdets historie.

The Monk Seal Preservation Center, Patitiri

Scuba Dive et antikt græsk vrag fra klassisk tid fra sommeren 2020. Ikke-dykkere kan "dykke" ved hjælp af VR-headset Information Centre i Alonissos gamle bydel.

International Academy of Classic Homeopathy

Women’s Association of Alonissos, hvor du kan hente hjemmelavet slik, syltede tun, oliven såvel som frisk urt, spinat og ostetærter og pasta, som alle er lavet af traditionelle opskrifter, der er videregivet gennem generationer.

Kyra Panagia Monastery på øen Kyra Panagia.

Islets Around Alonissos.  Alonissos er omgivet af otte ubeboede holme, der er værd at udforske med en yacht. Disse er Peristera, To brødre, Kyra Panagia, Gioura, Skantzoura, Psathoura og Piperi (hvilket er uden for grænserne, da det er yngleøen for Monk Seal Colony).

Skiros

Skyros

Skiros er den yderligt placerede ø med en anden atmosfære, mere som Kyklader end Sporaderne, og også mindre beskyttet. Lidt på afstand fra de andre, og en eventyrlig sejlads væk. Hvis du har tid, er det et besøg værd.

Linaria er en lille bugt, hvor brændstof, vand, taverner og de mest nødvendige ting er tilgængelig. Du kan også tage bussen op til Chora (Skiros største by) for et bedre udvalg.

De fleste strande og forankringer findes på W-SW-kysten: Atsitsa, Alyko, Ag. Fokas, Pefki og Acherounes er alle et stop værd.  Øerne Valaxa S kiropoula, Sarakino og Prasso og den stenede bugt Tristomou, Kalamitsa-stranden, Kolympiada, Renes er ekstremt behagelige at sejle rundt i. Hvis der ikke blæser nordvind, bliver øens N- og NE-kyst tilgængelig, hvor der er en masse smukke forankringer og strande.

Seværdigheder i Skiros

Faltaits Historical og Folklore Museum i Skiros by. Lær Skiros fascinerende historie at kende. Dette palæ fra det 19. århundrede har en udendørs terrasse og en fremragende gavebutik.

Skyros Island Horse Trust. Denne ranch er aktiv til at bevare den truede Skyrian Horse. Den ligger 10 km nordvest for Skiros by i Trachi.

Archeological Museum, Skiros by.

Palamari.

Den interessante palamari-bronzealderudgravning findes i den nordøstlige ende af Skiros.  Det stammer fra mellem 2500 f.Kr. og 1650 f.Kr.

Anbefalede sejlruter

De nordlige sider af Sporadesøerne udsættes for det åbne hav og vind. Hvis vinden er meget stærk, anbefales det at vende tilbage langs den sydlige rute (2. mulighed).

Skiathos Town- Tsougira –Koukanaries- Panormos-Agnontas-Patitiri-Steni Vala-Basiliko-Kyra Panagia-Skopelos Town-Skiathos Town

Skiathos Town- Tsougira –Koukanaries- Panormos-Agnontas-Patitiri-Steni Vala-Basiliko-Lefto Gialos-Neo Klima-Skaithos Town

En sejleferie i Sporaderne er en drøm for mange. Vi håber, at vores guide giver dig mulighed for at gøre din drøm til virkelighed!

 

Forfatter: Merryn Wainwright

 


0 Kommentarer

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:Batana
20%
Elan 350 2012
21.08.2021 - 28.08.2021
Senge: 6+2
1.950€ 1.560€/ 7 dage
per person 195€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Izola
Gust
23%
21.08.2021 - 28.08.2021
Senge: 8
2.300€ 1.771€/ 7 dage
per person 221€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Sukošan
Jade
23%
21.08.2021 - 28.08.2021
Senge: 8
2.300€ 1.771€/ 7 dage
per person 221€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Sukošan