Chania - der skal du tage hen, når du sejler i farvandet ved Kreta, Grækenland

Chania - der skal du tage hen, når du sejler i farvandet ved Kreta, Grækenland
15.12.2022

Vi kom endelig til Kreta efter vores sejlads omkring de græske øer i vores chartrede yacht. Det er den største af de græske øer. Den ligger kun 2727 km fra Nordafrika, og da vi var der i juni, var der garanteret blå himmel, solskin og klart turkisfarvet vand. Vi havde hørt, at Chanias havn i det vestlige Kreta er den smukkeste havn på øen, så vi sejlede dertil i vores sejlbåd. Havnen er omgivet af en havmur fra det 16. århundrede med en smal indsejlingskanal. Der er et fyrtårn for enden af muren, og vi foreslår, at du går derhen før solnedgangen for at opleve en af de mest spektakulære solnedgange, du nogensinde vil se.

Vi havde booket en plads i havnen til vores chartrede sejlbåd, og alt blev håndteret effektivt.

sejler Chania Kreta Grækenland

Vi gik langs kajen, som er fyldt med barer, tavernaer og caféer. Havnen bliver levende om natten, når lyset reflekteres i havet, og de lokale blander sig med turisterne. Vi bemærkede, at der var andre chartrede sejlbåde og motorbåde fortøjet i havnen samt private yachter. Vi var imponerede over at se en 60 fods yacht med græsk flag. Der var endda en stor cruiser forankret uden for havnen, med lys der skinnede, som om den havde tusindvis af vinduer.

Vi fandt en dejlig restaurant, der serverer friskfanget fisk. Køkkenet i Chania er imponerende og har noget for en enhver smag indenfor Middelhavs kost, som tilskynder lang levetid og sundhed. Du vil blive præsenteret for friske råvarer, såsom lokalt indkøbte tomater, agurker og oste. Du kan prøve den klassiske græske ret, moussaka, lavet med friske auberginer, eller boureki, en ret med kartofler, mynte og courgetter. Salaterne er altid friske, og alt er tilberedt i sund olivenolie. Prøv den lokale vin, den er overraskende god og billig. Du kan få Tsikoudia i slutningen af dit måltid, alternativt kendt som raki. Det er en klar spiritus, der er fremstillet af restprodukter eller presserester fra vindruer. Det er stærkt, men siges at helbrede alle onder.

havn sejler Chania Kreta Grækenland

Janitsjar Moskeen

Den følgende dag gik vi en tur langs kajen i dagslys. Vi kunne se tegn på venetiansk styre, som var mellem 1252 og 1645 e.Kr. Venetianerne byggede havnen, og mange af de venetianske bygninger over tavernaerne og barerne er blevet restaureret og er blevet til boutique-hoteller.

Osmannerne herskede på Kreta mellem 1645 og 1898 e.Kr., og vi gik forbi Janitsjar Moskeen, som er den ældste bygning i byen fra den osmanniske periode, der går tilbage til 1645 e.Kr., da tyrkerne erobrede Chania. Den skiller sig ud, da den er meget forskellig fra de venetianske bygninger. Den har ikke fungeret som en moské siden 1923 og bruges nu til kunstudstillinger. Du kan være heldig at se eksempler på lokale malerier og skulpturer.

Moskeen sejler Chania Kreta Grækenland

Søfartsmuseet

Langs kajen, mod den nordvestlige side af havnen, kom vi til Revellino del Porto, en befæstning bygget af venetianerne for at beskytte havnen. Denne bygning huser Kretas Søfartsmuseum, som er et besøg værd, hvis du ligesom os er interesseret i Kretas flådehistorie. Her kan du se  interessante kunstgenstande og modeller af skibe fra oldgræsk tid til i dag. De mest spændende udstillinger er på anden sal og skildrer slaget ved Kreta, der fandt sted under Anden Verdenskrig. Du vil se fotos, avisartikler og relikvier fra dengang, som vil få dig til at indse, hvor dedikerede kreterne var i deres kamp mod nazisterne. Desuden er der en model af Chania i det 17. århundrede, som er fascinerende, især når man indser, at mange af disse bygninger stadig eksisterer.

Ved siden af indgangen til museet, er der en stejl gyde kaldet Angelou Street, som fører dig ind i den gamle bydel. Her er typiske eksempler på venetiansk arkitektur fra det 16. og 17. århundrede. Det er en af de smukkeste gader i den gamle bydel.

Det Arkæologiske Museum

Du må ikke besøge Chania uden at tage til det arkæologiske museum. Det plejede at være tæt på havnen, men er nu beliggende i forstaden Chalepa, så hvis du har fortøjet din chartrede yacht i havnen, skal du tage en taxa. Det er et meget større museum end det oprindelige, der måler 6000 m2, og det er beliggende på en grund, der dækker 12 hektar. Herfra får du en fantastisk udsigt over byen Chania.

Museet ligger på to etager. Der er tre gallerier i stueetagen og et på første sal. De skildrer den arkæologiske arv i Chania fra forhistorisk tid til venetiansk og tyrkisk besættelse. Tidligere borgeres liv udforskes med levn fra deres hjem, virksomheder og endda deres begravelsesskikke.

I det første galleri bliver du præsenteret for pragten af den minoiske fortid og ankomsten af Mykerne, der går så langt tilbage som 3000 f.Kr. I vil se både antikke genstande såvel som rekonstruktioner af livet i disse tider. Det andet galleri viser etableringen af bystaterne Vestkreta, især Kydonia og Aptera. I det tredje galleri er der en interessant rekonstruktion af et hus, der blev ødelagt under det store jordskælv i 365 e.Kr. sammen med nogle genstande, der er blevet fundet. Der er også mange eksempler på gravmonumenter, samt skulpturer fra tiden op til det 4. århundrede e.Kr. På øverste etage er der genstande fra Konstantinos, Marika og Kyriakos Mitsotakis Collection. De spænder fra det 4. århundrede f.Kr. til det 3. århundrede e.Kr. Alt i alt er det arkæologiske museum værd at besøge, selvom du kun har et par dage i Chania. Det vil give dig et godt indblik i Kretas historie og ånd.

Arkæologiske Museum sejler Chania Kreta Grækenland

Bemærkelsesværdige vartegn tæt på havnen

Hvis du går op fra havnen langs Halidon mod den nye by, vil du komme til det lille Folklore Museum, som huser en samling af artefakter, gobeliner og traditionelt håndværk. På den anden side af gaden, kan du besøge den græsk-ortodokse katedral, og lige over det, Ohdios Skridlof, eller Leather Street, hvor traditionelle læderhandlere udøver deres håndværk. Her kan du finde de bedste priser på lædervarer på Kreta. For enden af denne gade, kan du gå mod Agora, cross-market, som er travl og farverig. Her kan du købe en bred vifte af urter og krydderier, samt olivenolie og lokale oste.

Efter sådan en travl første dag i Chania og en meget omfattende frokost, vendte vi tilbage til vores yacht i havnen for en rolig aften med et glas vin og brød og lokal graviera ost. Mens vi gik, bemærkede vi, at der var skilte på nogle af de små speedbåde, om at de var til leje. Det ser ud til, at alle kan leje en båd for en dag og nyde kysten omkring Chania.

byens havn sejler Chania Kreta Grækenland

Strand

Vil ville gerne svømme og havde hørt, at Agioi Apostoli stranden er et besøg værd. Den ligger 3 km vest for Chania by og er populær blandt både lokale og turister. Grækerne svømmer der selv om vinteren, da det ikke er påvirket af vindene på Kreta. Det er en sandstrand, og dens lave vand gør den velegnet til børn. Det er velorganiseret med liggestole og parasoller, og der er en café på stranden. En regelmæssig busforbindelse kører der, hvis du ikke ønsker at tage en taxa. Vi tog vores sejlbåd på en kort tur og ankrede tæt på stranden for vores svømmetur.

Vi var interesserede i at deltage i vandsport og hørte, at stranden Neo Chora, som ligger lige vest for Maritime Museum, har kanoer, SUP, vandcykler, og windsurfing. Vi sejlede længere vestpå i vores yacht og så, at der er strande, hvor du kan stå på jetski, vandski, og kite surfing. Der er også dykkercentre i Chania, hvor du er med erfarne dykkere.

En unik byferie

Vi var meget imponeret over vores besøg i Chania i vores chartrede yacht. Der er så meget at se og gøre, uanset hvad dine interesser er. Vi nød at vandre rundt i den gamle bydel, nyde den smukke arkitektur og beundre de håndlavede smykker, der findes i de små, unikke butikker. Museerne gav os en forsmag på Kretas historie, og vi ville gerne lære mere. Maden var fremragende, og tjenerne fik os til at føle os hjemme. Havnen er smuk, og vi nød at slappe af på vores sejlbåd efter en dags sightseeing. Det er et sted, vi ville besøge igen og ville chartre en yacht for at se mere af øen.

krydstogtskib sejler Chania Kreta Grækenland

---

Forfatter: Irena Nieslony

Støttet af:
Municipality of Chania
Kydonias 29,P.O. 73135 Chania Crete, Greece
Chania, Crete


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Senge: 8
2.300€ 1.725€/ 7 dage
per person 216€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik
sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Senge: 8
2.300€ 1.725€/ 7 dage
per person 216€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik
sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Senge: 8
2.550€ 1.913€/ 7 dage
per person 239€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik