Fra Lastovos tagtoppe

Fra Lastovos tagtoppe
24.11.2014

Kroatiens sydkyst byder på masser af oplevelser til de omstrejfende sømænd – men hvis du er ekstra eventyrlysten, bør du fortsætte ned langs kystlinjen og besøge denne spektakulære destination. Omkring 55 NM fra Dubrovniks kystlinje, finder du Lastovos Archipelago; 46 øer med øen Lastovo som midtpunkt. Med et areal på 42 km2 er øen måske ikke iblandt Kroatiens største, men den er ikke desto mindre hjem til flere besynderligheder, og smukke seværdigheder og traditioner. Takket være dets militærhistorie, var området ikke tilgængeligt til offentligheden indtil for 15 år siden. Herved er den rige natur blevet bevaret og er nu beskyttet grundet Lastovos status som natur park. Det betyder dog at det koster 2.70 EUR per dag for besøgene. Alt dette gør Lastovo til en spændende og speciel kombination af militærhistorie, smuk natur og stærke traditioner.

Ankommer du fra nordvest vil du finde det centrale havn i bugten Luka Velji Lago, som har en yachtkaj og flere forankringspladser. På den nordlige side er der forankringspladser i Mali Lago og Zaklopatica, og på den sydlige side kan du fortøje dig ved Skirvena Luka. Det er værd at udforske disse områder: ud over at være gode forankringspladser, så er de også fyldt med smukke og spændende seværdigheder, f.eks. den forladte undervandsbunker nær Mali Lago. 

Genfundne traditioner: Lastovos Fumari

Imellem de glitrende bugte, skønne strande og syngende bølger, findes den ægte naturskat længere inde på fastlandet, i den større af øens bopladser, Lastovo by. Denne nås nemmest hvis du fortøjer ved St. Michael’s Bay og vandrer ind mod byen. Ved siden af bugten finder du også Lučica, som er en gammel fiskerby, og nu et beskyttet historisk område med en spændende sten arkitektur. Fra Lučica til Lastovo by kan du benytte en 900m lang vej med fortov - eller en 400m lang tur igennem skoven, for dem som også er til fastlandseventyr. Det usædvanlige ved denne afskærmede by er en del af arkitekturen: skorstenene i Lastovo, kaldet Lastovos ’Fumari’ af lokale. Fænomenet er svært at beskrive med bare ord. Skorstenene daterer tilbage til det 15. Og 16. Århundrede, og kommer i et væld af former og størrelser. Fra tårn-lignende stukturer til gargoyler der driller nabohusene – intet er for skørt til Lastovos skostene. Nogle har endda horn! Dette er en gammel tradition, og skulle eftersigende beskytte mod det ’onde øje’. Ejeren af huset ville placere hornene på sin skorsten så de pegede i den retning, som han mente at forbandelsen ville komme fra. I virkeligheden, så kom den egentlige heksekunst vidst fra ubehagelige naboer, som var sværere at få bugt med.

Skorsten i Lastovo

Oprindelsen af disse forunderlige konstruktioner er endnu et mysterium. Da der ikke findes noget omkring emnet på skrift som kan bevise hvor traditionen stammer fra, flyder det rundt med teorier som går fra mund til mund. Nogle mener, at konstruktionerne har noget at gøre med den stærke vind i området. Og da mange af skorstenene på deres facon minder om en minaret, er der også en teori som lyder, at én som havde rejst i Mellemøsten kunne være blevet inspireret af den arabiske arkitektur. Man spekulerer i, at andre havde adopteret denne eksotiske konstruktion, og at stilen bredte sig over øen, idet beboere konkurrerede om at skabe den mest spændende og kreative skorsten til deres hus. Traditionen værdiges og vedligeholdes stadig af beboerne på Lastovo.

Hvis du er tiltrukket af denne slags besynderlige seværdigheder, så kan vi varmt anbefale et besøg til Lastovos Archipelago. Da Lastovo er en underbefolket og afskærmet destination, byder øen besøgende på en stille og fredfyldt atmosfære. Men der er også masser af muligheder for udforske og tage del i de lokale traditioner. Lastovo fungere også som et godt stop imellem den Kroatiske og Italienske kyst.
Så hvis forunderlig arkitektur, spændende historie, og stille og smuk natur pirrer din nysgerrighed, så planlæg din rute omkring Lastovo – vi er sikre på at du ikke vil fortryde det.

Lučica, ø Lastovo, Kroatien

Zaklopatica, ø Lastovo, Kroatien

Skrivena Luka, ø Lastovo, Kroatien


 

Forfatter: Natalija Borjanović
Fotos: Du er velkommen til at vores disse billeder så længe du angiver os som klikbar kilde (hyperlink) som leder til vore hjemmeside. Du kan finde andre interessante billeder af Kroatien på vores Flickr profile.


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Senge: 8
2.300€ 1.725€/ 7 dage
per person 216€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik
sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Senge: 8
2.300€ 1.725€/ 7 dage
per person 216€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik
sejlbåd Dufour 430 Šibenik Kroatien
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Senge: 8
2.550€ 1.913€/ 7 dage
per person 239€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Šibenik