Sæt sejl til et land af legender og skønhed - Rovinj, Istrien

Sæt sejl til et land af legender og skønhed - Rovinj, Istrien
20.05.2022

Mange af jer kender Kroatien som en meget eftertragtet turist- og sejlads destination. Men har du hørt om et guldkorn på Istrienhalvøen, der hedder Rovinj? Vi var henrykte over denne gamle og maleriske by med sit turkise hav, maleriske farverige huse og skinnende, slidte brostensbelagte gader, der overraskede os hver gang.

Rovinj har en interessant og rig historie, der går tilbage til, da det var en bosættelse for de venetianske eller illyriske stammer, gennem det byzantinske og derefter frankiske imperium i 788,  og gennem forskellige herskere, det romerske imperium indtil 1283, da det blev styret af Republikken Venedig til 1797, derefter det østrigske imperium op til 1. verdenskrig.

Indtil 1947 faldt det ind under Kongeriget Italien, da det blev afstået til SFR Jugoslavien og er nu en del af Kroatien siden dets uafhængighed i 1991. Disse skiftende æraer afspejles i dens værdsatte monumenter og kultur.

Både italiensk og kroatisk er de officielle sprog i Rovinj, og Istriot, der engang var et fælles romansk sprog i dette område, tales stadig af nogle af dets borgere. Rovinj var en ø og sluttede sig til den istriske halvø, da kanalen der adskilte det fra fastlandet blev fyldt i 1763. Rovinj øgruppen med sine 22 øer er en fantastisk legeplads for sejlere. Øerne er klassificeret som "landskaber af enestående værdi" for deres bevarelse af et væld af plante- og træarter.

Yacht-Rent: sejle Rovinj, Istrien, Kroatien

Sejle ind i Rovinj og udforske den gamle bydel

Vi havde sejlet ind i Rovinj i en chartret yacht, og havde lagt til i den luksuriøse og ultramoderne ACI Marina. Vi vil varmt anbefale denne marina, da det virkelig tilbyder alle de bekvemmeligheder en sømands hjerte ønsker.

Der var så meget, vi ville se og gøre her, men i dag var planen at gå til den gamle bydel og op til det vigtigste interesseområde, der havde tiltrukket vores opmærksomhed, dvs. St. Euphemias kirke.

Efter en afslappet tidlig morgen-gåtur langs promenaden, hvor vi nød havets skønhed, dufte og lyde og maleriske seværdigheder af fiskere i deres både med skrigende måger cirkulerende omkring dem og liv og røre i byens havn, kom vi til Marshall Titos plads og gik gennem Balbi's Arch. Buen blev bygget i 1678/79 på stedet for den gamle bydels port og har hovedet af en tyrker på den ene side og hovedet af en venetianer på den anden. Dette førte os ind på Grisia Street, og vi gav os god tid til at tjekke funky kunstgallerier og interessante butikker i centrum af den gamle bydel.

En af Rovinj's berømte attraktioner, der finder sted hvert år på en søndag i august, er den udendørs kunstudstilling – Grisia, med kunstværker af børn, amatører og professionelle kunstnere fra alle hjørner af Istrien, Kroatien og andre steder. Grisia Street bryder ud i farver, folk kommer fra hele verden for at nyde kreativiteten, og præmierne uddeles til de kunstnere, der udstiller de bedste kunstværker.

Yacht-Rent: Kirken Rovinj, Istrien, Kroatien

Legenden om en ung martyr - St. Euphemia

Vi snoede os derefter op ad gaderne mod kirken. St. Euphemias Kirke ligger på toppen af bakken med udsigt over den gamle bydel Rovinj og vidner om en gammel legende om byens skytshelgen. Den lyder sådan her:

I år 290 blev en pige ved navn Euphemia født i den gamle by Calcedon på den anden side af Bosporus floden fra Byzantium (hvad vi nu kender som byen Istanbul). Hendes forældre, Philophronos og Theodosia, var respekterede patriciere dvs. den herskende klasse af familier af den tid i det gamle Rom. Eufemia blev viet til jomfruelighed fra en ung alder.

Under den romerske kejser Diokletians æra fra 284 til 305 blev mange kristne forfulgt og dræbt. Da Eufemia var 14 år gammel, havde Priscus, guvernøren i Chalcedon, påbudt, at alle borgere skulle deltage i offerritualer for guden Ares. Eufemia, sammen med 49 kristne, gemte sig i et hus, hvor de, i strid med dekretet, tilbad Gud. Diocletians soldater fandt dem, fangede dem og befalede dem at opgive kristendommen. Da de nægtede, blev de tortureret i flere dage. De andre blev sendt til kejseren for at gennemgå en retssag, men Eufemia, som den yngste, stod fast på sin beslutning og udtrykte sin hengivenhed til Kristus. Hun blev derefter strengt straffet og blev grusomt tortureret på et hjul, men hendes ånd blev ikke knust. Som følge heraf blev hun kastet til løverne. Selv om de dræbte hende, mishandlede de ikke hendes krop, så kristne samlede, beholdt og bevarede hendes jordiske rester. En anden version af historien er, at løverne blot slikkede hendes sår, men det var en vild bjørn i arenaen, der faktisk lemlæstede martyren til døde.

Intet var kendt om denne unge piges tidligere liv, men hendes martyrdød blev nedskrevet i hagiografien (en helgens biografi) med titlen "The Golden Legend" og hendes dødsdato som værende den 16. september, 304.

I 620 overtog perserne byen Chalcedon, og det sarkofag, der indeholdt St. Euphemias rester, blev transporteret til Konstantinopel. Kejser Konstantin byggede en stor kirke til hendes ære, og der blev hendes knogler lagt til hvile. De lå i et gyldent sarkofag, indtil Ikonoklasterne (ikon-destroyerne) tog magten, og det blev sagt, at sarkofaget blev smidt i havet.

Resten er blevet fortalt og genfortalt i fortællinger om folkesagn gennem generationer. Nogle siger, at i år 800, blev to fiskere fanget i et uvejr ud for kysten af Rovinj og gik ned på knæ for at bede for deres frelse. Den næste dag (den 13. juli) vågnede de ved daggry for at se et hvidt lys skinne over et objekt, der var ved at synke i havet. De var ikke i stand til at få fat i objektet, som viste sig at være et marmor sarkofag, så de skyndte sig at fortælle de lokale om dette mirakel og at finde hjælp. Mange af de lokale beboere forsøgte, men kunne ikke hive det tunge sarkofag til kirken St. George op på toppen af bakken. Som legenden siger, ankom en lille dreng, der hævdede, at St. Eufemia viste sig for ham i en drøm, med sine to små køer og formåede at trække det tunge sarkofag til kirken. En anden version er, at en from enke brugte sine okser til at hente den og trække den op ad bakken. I mellemtiden blev en skeptiker slået bevidstløs og sagde senere, at St. Eufemia  var kommet til ham i et syn, der hævdede, at sarkofagen indeholdt hendes knogler.

Uanset hvad, blev dette hyldet som et mirakel, og St. Eufemia blev erklæret for Rovinjs skytshelgen og beskytter. Bjerget fik navnet Hill of St. Euphemia og for at imødekomme tilstrømningen af pilgrimme, der ankom for at ære hende, blev en ny og større kirke dedikeret til hende, bygget i midten af det 10. århundrede. Relikvierne kunne dog ikke finde deres endelige hvilested endnu, da de blev stjålet af genoveserne, som derefter mistede dem til venetianerne, indtil de endelig blev returneret til Rovinj i det 14. århundrede.

Yacht-Rent: Kirken Rovinj, Istrien, Kroatien

Kirken dedikeret til St. Eufemia

St. Euphemias Kirke gennemgik en rekonstruktion og ombygning, som i sidste ende blev færdiggjort i 1736 og står i dag stolt i sin istriske barokstil. Vi brugte noget tid på at udforskede det indre, som er prydet med gotiske statuer, overdådige artefakter og kalkmalerier. Vægmalerier og malerier illustrerer St. Eufemias martyrdød og lidelse, og blandt andre er der maleriet fra det 16. århundrede af "Den Sidste Nadver" og ved siden af St. Eufemias sarkofag, et fabelagtigt maleri, der skildrer legenden om, at den blev trukket op af havet. Der er en statue af St. George med en drage i midten og tre store marmoraltere bærer statuer af St. Mark og en løve, St. Roch med en hund og det storslåede hovedalter med en forgyldt statue af St. Eufemia fra det 15. århundrede omgivet af engle.

Det mere end 60 m høje klokketårn i venetiansk stil er synligt på afstand og er dækket af en vejrhane formet som St. Eufemia, der drejer og danser med vinden. Selvfølgelig kunne vi ikke komme så langt og ikke gå op til toppen af klokketårnet for bedre at kunne se udsigten. Adgangsgebyret på 20 kuna (€2,6) er det hele værd!

Vi kiggede ned på den karismatiske gamle bydel under os med sine terrakotta-tag, havne og strande langs kysten. Den 360 graders panoramaudsigt er fantastisk. Ind mod landet kan man se Istrienhalvøen med dens ternede grønne marker og brun jord, der strækker sig ind i landet. Mod nord så vi en smuk bugt med rækker af huse, butikker og hoteller langs strandpromenaden. Mod øst er den nærmeste og næststørste ø, St. Catherine, der dominerer bugten med de mindre øer langs det ceruleanske blå hav, der strækker sig ud over den. Uden for St. Catherine kunne vi se ACI Marina i al sin pragt. Vi satsede på at se, hvem der kunne se vores yacht først, og vores skipper vandt!! Vi planlagde at hejse vores sejl et par dage senere og udforske øgruppen, så fra dette høje perspektiv var det sjovt at planlægge og pege på den rute, vi ville tage, når vi sejlede rundt om øerne.

Hvert år den 16. september fejres St. Eufemias dag på Rovinjs hovedtorv med en storslået begivenhed, der tiltrækker mange besøgende. På denne dag er traditionen og hører til dagens orden at spise fårekød med surkål og 'fritule' (en sød isterisk fritter).

Der er mange kirker bygget til St. Eufemias ære, og hun bliver rost i hele den østlige ortodokse og kristne verden. Jeg vil vædde på, du ikke vidste, at der er en asteroide opkaldt efter hende - 630 Euphemia. Det virker passende, at denne ærede helgen selv har en plads blandt stjernerne.

 

---

Forfatter: Diana Karmela

Billeder: Robert Stanojević

Støttet af:
Rovinj


Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:sejlbåd Hanse 355 Dubrovnik Kroatien
30%
Hanse 355 2011
07.10.2023 - 02.12.2023
Senge: 6+2
990€ 693€/ 7 dage
per person 87€/ 7 dage
Kab.: 3 / WC: 1
Beliggenhed: Dubrovnik
sejlbåd Oceanis 461 Sukošan Kroatien
25%
Oceanis 461 2000
07.10.2023 - 04.11.2023
Senge: 8+2
1.250€ 938€/ 7 dage
per person 94€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Sukošan
sejlbåd Cyclades 43.4 Sukošan Kroatien
25%
Cyclades 43.4 2007
07.10.2023 - 04.11.2023
Senge: 8+2
1.320€ 990€/ 7 dage
per person 99€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 2
Beliggenhed: Sukošan