Sejlads og Madlavning

Sejlads og Madlavning
27.10.2016

Blåt så langt øjet rækker, kun brudt af hvidt skum fra bølger der knækker over, fuld vind i sejlende, stigende fart. Skipperen smiler til sit crew, solbrændte og vindblæste, og lykkelige i øjeblikket… …så - hvad med frokost? 

Alt hvad du behøver for at få det bedte ud af en sejlferie i Grækenland er at lade dig inspirere af området du sejler i, alle de lækre råvarer som er tilgængelige dér, og et par tips du kan bruge i dit køkken til søs.

De fortrinlige muligheder for sejlads og det smagfulde køkken er uden tvivl de top to grunde til at besøge Grækenland. Så hvorfor ikke kombinere dem? Det kan måske virke uoverskueligt at skulle gøre skønne middelhavs opskrifter til virkelighed i et kompakt køkken evt. På en 25 graders vinkel. Men vi har her et par forslag som måske kan hjælpe. Det fleste både er også udstyret med gode, ergonomiske køkkener – som dog vil være noget mindre end hvad du er vant til hjemme fra. På trods af det, kan madlavning til søs være en sjov succes.

Vær forberedt

Forsyninger er det vigtigste at tænke på, da der kan gå dage imellem jeres muligheder for at handle ind. Tænkt derfor først på at have fylde skabene op. Køb de tørre ingredienser i storindkøb i den største havn, hvor der er flest valgmuligheder. Sørg for at købe nok med oliven olie, oregano, oliven, græsk vin og tsipouro, honning, feta og paximadia (tørrede bygkornsboller) – de uundværlige basisingredienser, som vil give din madlavning den rigtige græske smag. Friske råvare kan du købe undervejs, så dit køleskab ikke bliver for proppet. Sæsonens grøntsager finder du i stort set alle havne på de lokale Laiki (markeder udtalt: LAJ-EE-KEE), og ofte fra ladet af vogne som kører gennem de små byer og havne.

Redskaber

Det kan være en god idé at tage de køkkenredskaber du bruger mest med på rejsen, da lejede både som regel er udstyret ret basis. Medbring skarpe knive, en god grydeske, et godt gammeldags piskeris samt en kartoffelmoser, som kan gøre op for mangel på elektriske redskaber. Og glem ikke hvidløgspressen! En trykkoger kan også spare både tid og energi.

Tørrede krydderier og produkter for specielle diæter er også praktiske at have med fra starten af rejsen. På trods af den knappe skabsplads på båden vil du nok finde overraskende god mulighed for opbevaring af madvare. Hvidevarer er typisk mindre end normalt, inkl. ovnen og køleskabet, hvilket du bør tage i betragtning. Tænk over om dine retter rent faktisk kan være i ovnen! Du kan undersøge alt dette med dit udleje firma før du tager afsted.

At lave mad på en båd kræver klart en smule innovation, kreativitet og fleksibilitet, da du ikke bare kan løbe ned til købmanden, og god organisation bør være en prioritet. Som bedstemord ville have sagt, alting har sin plads, og alting er på sin plads.

Klar, parat, spisetid!

Der er ikke meget ombord på en båd som ikke påvirkes af at det helle gynger – det gælder også madlavning. At stå oprejst kan til tider være lidt af en udfordring, og ting vil rulle rundt. Prøv altid at tænke over hvordan båden bevæger sig, og overvej hvad det betyder for det du er i gang med. Læg låg på dine gryder, og sæt aldrig noget ned på en overflade det kunne glide ned fra. 

En-gryde måltider er utrolig praktiske for sejlture, men madlavning kan være varmt om sommeren, og ubehageligt i dagstimerne. Græske salater og snacks i løbet af dagen er en lækker og nem løsning! Det Græske køkken er fyldt med lækre dips såsom tzatziki, baba ganoush af aubergine, stærk feta ostedip og mange flere. Med frisk brød og salat har du hurtigt et lækkert måltid. Du kan selvfølgelig også fiske fra din båd, og der er få ting så godt som at spise dagens fangst – grillet, stegt eller bagt!

Græske kogebøger er tilgængelige i de fleste turistområder, eller du kan søge efter opskrifter på nettet for at finde inspiration. Her er to af vores favorit opskrifter, som er er nemme at tilberede og mættende efter en lang dag med sejlads.

 

Kreta Dakos til 4

Ingredienser

4 store paxamadia fra Kreta

4 store modne tomater (revet eller moste)

8 spsk. Ekstra jomfru oliven olie

200g feta ost

10 sorte oliven

2 spsk. Kapers

oregano, salt og peber

Metode

  1. Blødgør bollerne med lidt vand og hæld oliven olie over
  2. Spred de revet tomater over bollerne og smuldr feta ost på toppen
  3. Tilsæt oliven, capers og oregano og smag til med salt og peber.
  4. Tilsæt det resterende oliven olie 

 

Græske kødboller af lam med tzatziki

Denne klassiske græske forret kan serveres som en del af en meze tallerken eller som en hovedret med ris og græsk salat. Rester kan hurtigt laves om til et nyt spændende måltid, ved at tilsætte en simpel tomat og hvidløgs sauce og servere med pasta. Kødbollerne kan også bages eller frityresteges.

Ingredienser

1 kg hakket lammekød

1 rødløg

2 fed hvidløg, prsset

1 tsk. oregano

2 spsk. Frisk eller tørret mint (hvis muligt så send nogen ind til kysten for at plukke det friskt)

½ tsk. spidskommen

½ tsk. koriander

½ kop brødkrummer/rasp

1 æg

1 spsk. Oliven olie

mel til at holde kødbollerne sammen

olie til stegning

Metode

  1. Bland alle ingredienser sammen i en stor skål og ælt farsen med dine hænder for at få smagene frem.
  2. Lad farsen trække i 15 min.
  3. Rul kødbollerne med dine hænder til ca. Valnødstørrelse, rul derefter i mel og ryst det overskydende af.
  4. Traditionelt steges kødbollerne i omkring 1,5 cm olie for ca. 7 min, de kan også bages eller grilles ved 200 C i omkring 20 min. vend dem halvvejs igennem.
  5. Servér med andet meze, eller med tzatziki og pitabrød.

 

Tzatziki

Nok en af Grækenlands med elskede og sundeste retter, og så er den nem at lave.

Ingredienser

500g græsk yoghurt (drænet, ellers bliver din tzatziki for vandet)

1 revet argurk

¼ kop ekstra jomfru oliven olie

1-2 spsk. Rødvins vineddieke

2 red presset hvidløg

salt og pebber

Methode

  1. Salt den revne agurk og sæt den til side i omkring 10 min. for at komme af med overskudsvæske.
  2. Bland olie og hvidløg sammen
  3. Tilføj de resterende ingredienser og bland godt
  4. Sæt tzatzikien i køleskabet og servér kold

Del denne artikel med dine venner


0 Kommentarer
Efterlad en kommentar
Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *
Navn: *

Email: *

Websted:


Kommentar: Note: HTML er ikke oversat!

Indtast koden i boksen nedenfor:



sejlbåd Oceanis 48 Kaštela Kroatien
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Senge: 8+2
4.491€ 3.368€/ 7 dage
per person 337€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: Kaštela
sejlbåd Oceanis 48 Kaštela Kroatien
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Senge: 8+2
3.591€ 2.693€/ 7 dage
per person 269€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grækenland
35%
Dufour 48 Catamaran 2020
04.05.2024 - 18.05.2024
Senge: 8
7.691€ 4.999€/ 7 dage
per person 625€/ 7 dage
Kab.: 4 / WC: 4
Beliggenhed: PAROS